KRUH OD KOKOSA, ČOKOLADE I CHIA SJEMENKI {BEZ ŽITARICA}
KRUH OD KOKOSA, ČOKOLADE I CHIA SJEMENKI {BEZ ŽITARICA}
Možda ovo nije klasičan kruh već desert, ali toliko je bolja zamjena za kruh za nas sladokusce da je jednostavno neodoljiv!
Kombinacija kokosa i čokolade obogaćena zdravim chia sjemenkama jedna je od meni najdražih uopće: vrlo jednostavne namirnice iz kojih nastaje izuzetni okus!
Zašto chia? Nevjerojatna je korist ovih superpopularnih sjemenki: sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina posebno važnih za izgradnju mišića. Bogate su Omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom i mnogim drugim mineralima. Vlakna iz chie su odlična za mnogo toga, a jedna od tih stvari jest da ne podižu inzulin u krvi.
SASTOJCI:
1/4 šalice proteinskog praha od čokolade ili vanilije
1/2 šalice chia brašna (ili samo fino izmljevenih chia sjemenki ako vam brašno nije pri ruci)
1/4 šalice kokosovog brašna (može koristiti i brašno od kikirikija ili od badema - sve su kombinacije fine)
3 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
3/4 šalice bjelanjaka (oko 6 bjelanjaka u kombinaciji s gore navedenim jajima, kasnije je potrebno napraviti snijeg od svih bjelanjaka)
1/2 čajne žličice ekstrakta od kokosa
1/4 čajne žličice ekstrakta od vanilije
2-3 žlice nezaslađenog kakao praha
3 žlice kokosovog maslaca
Kokosovo ulje ili sprej za premazivanje pravokutnog kalupa za kruh
malo morske soli (sol se uvijek dodaje u deserte jer pojačava okus slatkog dijela)
soda bikarbona (1 žlica)
slobodno dodajte kapljice stevije ako želite slađi desert ( ovo je neobavezno - ja nisam koristila nikakav dodatni šećer jer mi nije potreban)
Dodaci po želji: nezaslađeni usitnjeni kokos, komadići čokolade, kava ili neki sitni orašasti plodovi umočeni u čokoladu.
UPUTSTVA:
Stavite sve bjelanjake (i one iz kojih ste na početku izdvojili žumanjke) u veliku zdjelu. Tucite oko 2 minute dok ne nastane pahuljasti snijeg od bjelanjaka.
Polagano dodajte proteinski prah, chia i kokosovo brašno i ponovo izmiješajte rukom ili mikserom. Ukoliko koristite mikser nemojte ga staviti na najjače jer snijeg neće više biti pahuljast i kruh će "sjesti"
Dodajte 3 sačuvana žumanjka sa početka recepta i dodajte kokosov maslac. Na kraju dodajte sve izabrane dodatke i ekstrakte.
Izlijte tijesto u pouljeni kalup za pečenje kruha (ja sam koristila kokosov sprej za mazanje kalupa).
Pecite na 175°C otprilike 25 minuta. Nakon petnaestak minuta provjerite je li temperatura u redu jer ne želimo da korica bude prepečena, a unutrašnjost sirova.
Pustite da se ohladi prije rezanja. Čuvajte ga u zatvorenom kako se ne bi osušio.
rafinirano kokosovo ulje kakao kakao u prahu kokosov maslac cijena chia sjemenki stevija u prahu gdje kupiti chia sjemnke chia sjemenke za energiju chia sjmenke chia sjemnke cijena chia sjemnke gdje kupiti kokosovo ulje cijena kokosovo ulje bez mirisa chia sjemenke za probavu kokosovo brašno kokosovo ulje kokosovo brašno cijena chia sjemenke za mršavljenje ekstra djevičansko kokosovo ulje