KRUH OD KOKOSA, ČOKOLADE I CHIA SJEMENKI {BEZ ŽITARICA}
06 Velj.

KRUH OD KOKOSA, ČOKOLADE I CHIA SJEMENKI {BEZ ŽITARICA}

Možda ovo nije klasičan kruh već desert, ali toliko je bolja zamjena za kruh za nas sladokusce da je jednostavno neodoljiv!

Kombinacija kokosa i čokolade obogaćena zdravim chia sjemenkama jedna je od meni najdražih uopće: vrlo jednostavne namirnice iz kojih nastaje izuzetni okus!

Zašto chia? Nevjerojatna je korist ovih superpopularnih sjemenki: sadrže čak devet esencijalnih aminokiselina posebno važnih za izgradnju mišića. Bogate su Omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, cinkom i mnogim drugim mineralima. Vlakna iz chie su odlična za mnogo toga, a jedna od tih stvari jest da ne podižu inzulin u krvi.

SASTOJCI:

1/4 šalice proteinskog praha od čokolade ili vanilije

1/2 šalice chia brašna (ili samo fino izmljevenih chia sjemenki ako vam brašno nije pri ruci)

1/4 šalice kokosovog brašna (može koristiti i brašno od kikirikija ili od badema - sve su kombinacije fine)

3 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)

3/4 šalice bjelanjaka (oko 6 bjelanjaka u kombinaciji s gore navedenim jajima, kasnije je potrebno napraviti snijeg od svih bjelanjaka)

1/2 čajne žličice ekstrakta od kokosa

1/4  čajne žličice ekstrakta od vanilije

2-3 žlice nezaslađenog kakao praha

3 žlice kokosovog maslaca

Kokosovo ulje ili sprej za premazivanje pravokutnog kalupa za kruh

malo morske soli (sol se uvijek dodaje u deserte jer pojačava okus slatkog dijela)

soda bikarbona (1 žlica)

slobodno dodajte kapljice stevije ako želite slađi desert ( ovo je neobavezno - ja nisam koristila nikakav dodatni šećer jer mi nije potreban)

Dodaci po želji:  nezaslađeni usitnjeni kokos, komadići čokolade, kava ili neki sitni orašasti plodovi umočeni u čokoladu.

UPUTSTVA:

Stavite sve bjelanjake (i one iz kojih ste na početku izdvojili žumanjke) u veliku zdjelu. Tucite oko 2 minute dok ne nastane pahuljasti snijeg od bjelanjaka.

Polagano dodajte proteinski prah, chia i kokosovo brašno i ponovo izmiješajte rukom ili mikserom. Ukoliko koristite mikser nemojte ga staviti na najjače jer snijeg neće više biti pahuljast i kruh će "sjesti"

Dodajte 3 sačuvana žumanjka sa početka recepta i dodajte kokosov maslac. Na kraju dodajte sve izabrane dodatke i ekstrakte.

Izlijte tijesto u pouljeni kalup za pečenje kruha (ja sam koristila kokosov sprej za mazanje kalupa).

Pecite na 175°C otprilike 25 minuta. Nakon petnaestak minuta provjerite je li temperatura u redu jer ne želimo da korica bude prepečena, a unutrašnjost sirova.

Pustite da se ohladi prije rezanja. Čuvajte ga u zatvorenom kako se ne bi osušio.

 
  Recepti - Sve