Aronija i njena nevjerojatna zdravstvena korist
Aronija sve više dobiva na popularnosti među potrošačima koji žele biti zdravi i dodati više superhrane u svoju prehranu. Male tamne bobice biljke Aronija melanocarpa pune su hranjivim tvarima i antioksidansima, kao što su vitamin C i antocijani, a nude i predivne zdravstvene prednosti za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz bolju prehranu.
Prednosti kupnje organske aronije
Svježe bobice aronije obično se koriste za izradu sokova, džemera, sirupa i vina. Suhe aronije, koje su dostupne u mnogim trgovinama zdrave hrane, mogu se jesti kao zdravi snack, dodati u muesli ili koristiti u muffinima i drugim pečenim jelima. U nekim zemljama, suhe aronijske bobice koriste se za izradu antioksidantom bogatog biljnog čaja. Ako još niste bili uvjereni da biste sljedeći put kad posjetiti našu trgovinu zdrave hrane trebali ubaciti aroniju u košaricu za kupnju, nastavite čitati. U ovom članku objašnjavamo zašto je aronija tako dobra za vas i kako možete iskoristiti prehrambene i zdravstvene prednosti ove superhrane.
Status superhrane aronija je zaradila svojim vrlo jakim antioksidativnim svojstvima. Ove antioksidativne osobine mogu se pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aronijskim bobicama, iako visoke razine vitamina C koje se nalaze u aroniji također mogu igrati ulogu. Vjeruje se da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, te usporavaju starenje. Oni su također ključna komponenta dijetetske bore protiv bora jer mogu zaštititi vašu kožu od štetnih učinaka onečišćujućih tvari u okolišu, duhanskog dima, sunčevog ultraljubičastog zračenja i drugih čimbenika koji uzrokuju da vaše tijelo proizvodi slobodne radikale.
Kako najbolje iskoristiti prednosti?
Prema studiji objavljenoj u Europskom istraživanju i tehnologiji hrane 2005. godine, cijele bobice aronije imaju veću antioksidantnu aktivnost od soka od bobica od aronije. Dakle, u teoriji, odabir svježih ili sušenih aronija bobica će vam donijeti maksimalnu antioksidativnu korist. Unatoč tome, svi proizvodi od aronije ekstremno su visoki u antioksidansima, stoga ako se odlučite za sok, nikako nećete ostati bez antioksidansa.
Osušene aronijske bobice pune su vlakana. Za razliku od ostalih makro-hranjivih tvari (ugljikohidrati, masti i proteini), vlakna se ne probavljaju u vašem tijelu. Umjesto toga, prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, zbog čega su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih prednosti.