Biserni ječam - prednosti i kako ga kuhati!

Iako ječam možda nije popularan kao ostale cjelovite žitarice - zob, pšenica, ili čak kvinoja, biserni ječam ima impresivne zdravstvene koristi. Vrlo visok udio vlakana, vitamini i minerali, antioksidansi, zdravlje srca i zaštita od dijabetesa samo su neki od pogodnosti prehrane koja sadrži ječam, što ga čini jednim od najboljih izbora žitarica.

Biserni ječam nudi niz važnih vitamina i minerala: vlakna, selen, vitamini B, bakar, krom, fosfor, magnezij, niacin i još mnogo toga. U usporedbi s mnogim drugim žitaricama, ječam ima niži udio masti i manje kalorija, a više prehrambenih vlakana i određenih minerala u tragovima. Na primjer, jedna šalica kuhanog bisernog ječma ima manje kalorija, ali više vlakana nego jednaka količina kvinoje, smeđe riže, amarantha, siraka, prosa ili divlje riže.

Visoki izvor vlakana

Jedna od najznačajnijih zdravstvenih prednosti ječma je njegov visok sadržaj vlakana. Svaka šalica bisernog ječma sadrži oko 6 grama vlakana. Većina vlakana koja se nalazi u ječmu je netopljivi tip koji pomaže u zdravoj probavi, metabolizmu glukoze i zdravlju srca. Konzumiranje hrane bogate vlaknima također vam daje osjećaj najedenosti, jer se vlakna šire u probavni trakt i zauzimaju veliki volumen. To znači da se osjećate zadovoljnije nakon obroka, bolje ste u mogućnosti kontrolirati razinu šećera u krvi i manje želite nezdravu hranu.

Pomaže kod gubitka tjelesne težine

Vlakna omogućuju konzumaciju zdrave hrane bez dodatnih kalorija jer ih tijelo ne može probaviti. To čini vlakna u bisernom ječmu korisnim za gubitak težine. Istraživanje je pokazalo da kada su ljudi dodali velike količine kukuruznog beta glutena vlakana u svoju prehranu na 6 tjedana, njihova je težina znatno pala, kao i njihove razine gladi.

Sprječava bolest srca

Jedna od najvećih prednosti konzumiranja bisernog ječma je činjenica da jedenje cjelovitih žitarica korelira s poboljšanim zdravljem srca. Ječam sadrži određene hranjive tvari, uključujući vitamin B3 niacin, vitamin B1 tiamin, selen, bakar i magnezij, koji su korisni u snižavanju kolesterola, visokog krvnog tlaka i drugih čimbenika rizika povezanih s srčanim bolestima.

Stoga ako vam se sviđa okus i tekstura drugih  cjelovitih žitarica poput heljde ili pšeničnih plodova, tada ćete vjerojatno uživati ​​i u bisernom ječmu. Ječam je izvrstan dodatak hrani kao što su juhe i gulaši, jer apsorbira puno okusa i dodaje puniji okus jelima.

 
  Savjeti - Sve