Bučino ulje – bogati dar prirode

Bučino ulje – bogati dar prirode

Bučino ulje je mega popularan i vrlo cijenjen proizvod koji se dobiva iz sjemenki, odnosno koštica buče. Opće poznate su brojne zdravstvene beneficije ovih sjemenki, a podjednako zdravo i zdravstveno korisno je i ulje, osobito ono koje se proizvodi hladnim prešanjem, odnosno cijeđenjem sjemenki. 
Brojne dobrobiti ulja bučinih sjemenki otkrivene su još u davnoj prošlosti, a u novije vrijeme, s razvojem nutricionizma sve se više šire saznanja o njegovim vrijednostima, zbog čega mu i popularnost vrtoglavo raste.
Zdravstveno najkorisnije ulje dobiveno procesom hladnog prešanja sjemenki odlikuje tamno zelenkasta boja, izražena gustoća i pomalo orašast okus.

Nutritivni sastav i zdravstvene dobrobiti

Bučino ulje je bogato bjelančevinama, ugljikohidratima,  nezasićenim masnim kiselinama od kojih su najznačajnije linolna (omega-6) i oleinska (omega-9). Tu je i obilje vitamina i minerala od koji su posebno zastupljeni minerali željezo, magnezij, mangan, bakar, selen i vitamini C, E, D, K te vitamini B skupine.

U ulju koštica buče sadržane su mnoge vrijedne tvari koje su pravi melem za ljudski organizam.

Ovo ulje je pokazalo zavidnu snagu u prevenciji proširenja prostate, ali i u ublažavanju tegoba kod muškaraca kod kojih se je ovaj zdravstveni problem već pojavio. Također, korisno je u suzbijanju iritacije mokraćnog mjehura kao i inkontinencije, vrlo neugodne i frustrirajuće tegobe.
Neke studije sugeriraju da bi ovo ulje moglo biti vrlo dobar prirodni tretman protiv opadanja kose. Razlog je taj što ono sadrži beta-sitosterol, fitokemikaliju koja blokira pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron, hormon čije se visoke razine smatraju jednim od glavnih krivaca ćelavosti. 
Nadalje, ovo ulje jača imunološki sustav, čuva strukturu kostiju, doprinosi zdravlju probavnog trakta, pomaže u snižavanju lošeg kolesterola, pospješuje cirkulaciju, smanjuje upale, brine o zdravlju srca, jetre i očiju. Također, ublažava simptome menopauze, olakšava glavobolje i bolove u zglobovima te doprinosi očuvanju mentalnih funkcija.  

Primjena bučinog ulja

Bučino ulje je izvrsno za mnoge kulinarske kombinacije, a najiskoristivije je ako se njima začine salate jer ga je najbolje konzumirati u svježem obliku. Njegova termička obrada nije preporučljiva jer se zagrijavanjem gubi značajan postotak hranjivih vrijednosti. Ako ga ipak koristite za pripremu obroka koji zahtijevaju termičku obradu, nastojte da temperatura obrade bude što niža, ne viša od 80º C.
Osim u kulinarstvu ovo ulje se primjenjuje i u kozmetičke svrhe, ponajviše kao tonik za tijelo, kao sredstvo za tamnjenje kože te kao prirodan preparat za njegu kose i vlasišta. 

Zbog svoje ukusne arome i visoke hranjivosti bučino ulje je nedvojbeno zaslužilo biti počasni gost u svakoj kuhinji! Nabavite ga već danas i uživajte u svim blagodatima ovog cijenjenog dara prirode!

 
  Savjeti - Sve