Cejlonski cimet: Značajke, koristi i primjena

Cejlonski cimet, poznat i kao pravi cimet, je aromatični začin koji se koristi u mnogim svjetskim kuhinjama. Ovaj začin ima brojne zdravstvene prednosti i ima dugu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini.

Cejlonski cimet se dobiva iz kore drveta Cinnamomum verum, koje se uzgaja u Šri Lanki. Ovaj začin se često uspoređuje s kasija cimetom, koji je jeftiniji i šire rasprostranjen, ali ima manje zdravstvenih prednosti. Za razliku od kasija cimeta, koji može sadržavati velike količine kumarina, koji može biti štetan za jetru, cejlonski cimet ima nižu razinu kumarina i smatra se sigurnijim za konzumaciju u većim količinama.

Cejlonski cimet ima protuupalna, antimikrobna i antioksidativna svojstva, što ga čini korisnim za borbu protiv različitih bolesti. Ovaj začin se može koristiti u različitim jelima, kao što su kolači, palačinke, pudingi, ali i u slanim jelima poput curryja ili gulaša.

Povijest i Porijeklo Cejlonskog Cimeta

Cejlonski cimet, također poznat kao "pravi cimet", dolazi iz kore drveta Cinnamomum verum (sinonim: Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum zeylanicum Nees) koje raste na Šri Lanki (ranije poznatoj kao Cejlon).

Ovaj začin ima dugu povijest uporabe u različitim dijelovima svijeta, uključujući Egipat, Rimsko carstvo i Kina. U antičko doba, cimet je bio izuzetno vrijedan i smatran je vrjednijim od zlata. Korišten je kao začin i kao lijek, a bio je dio mnogih obreda.

Cejlonski cimet je zbog svoje kvalitete i okusa bio vrlo tražen začin u Europi tijekom srednjeg vijeka. Portugalci su bili prvi Europljani koji su otkrili ovaj začin, a kasnije su ga preuzeli Nizozemci i Britanci.

Danas se Cejlonski cimet uzgaja uglavnom na Šri Lanki, ali i u nekim drugim zemljama poput Indije, Vijetnama i Madagaskara. Postoje dvije vrste cimeta koje se obično prodaju u trgovinama širom svijeta - Cejlonski cimet i Cassia cimet. Razlika između ove dvije vrste cimeta leži u kemijskom sastavu. Cejlonski cimet ima manje kumarina, što je spoj koji može biti toksičan u velikim količinama, dok Cassia cimet ima više kumarina.

Cejlonski cimet se i dalje koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta, a također se smatra jednim od najstarijih i najvažnijih začina u povijesti.

Razlike između Cejlonskog i Kineskog Cimeta

Cejlonski cimet i kineski cimet, poznatiji kao kasija cimet, su dvije najpoznatije vrste cimeta koje se koriste u kulinarstvu i medicini. Iako su oba cimeta slična, postoje neke značajne razlike u okusu, aromi i mirisu.

Okus

Cejlonski cimet ima slađi i delikatniji okus u usporedbi s kasija cimetom koji ima jači i intenzivniji okus. Razlika u okusu proizlazi iz različitih kemijskih spojeva koji se nalaze u cimetu.

Aroma

Cejlonski cimet ima suptilniju i složeniju aromu u usporedbi s kasija cimetom koji ima jaču i manje složenu aromu. Cejlonski cimet ima nijanse citrusa i cvijeća, dok kasija cimet ima nijanse drva i začina.

Miris

Cejlonski cimet ima slatkast i blag miris, dok kasija cimet ima jači i manje sladak miris. Miris cimeta proizlazi iz eteričnih ulja koja se nalaze u kori cimetovog drveta.

Ostale razlike

Pored razlika u okusu, aromi i mirisu, postoji i razlika u količini kumarina u cimetu. Kumarin je prirodni spoj koji se nalazi u cimetu, a koji može biti štetan u velikim količinama. Cejlonski cimet sadrži manje kumarina u usporedbi s kasija cimetom.

Uz to, cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i skupljim od kasija cimeta, a često se koristi u medicinske svrhe zbog svojih ljekovitih svojstava. S druge strane, kasija cimet se češće koristi u kulinarstvu zbog svog jačeg okusa i mirisa.

  Cejlonski cimet Kasija cimet
Okus Slađi i delikatniji Jači i intenzivniji
Aroma Suptilnija i složenija Jača i manje složena
Miris Slatkast i blag Jači i manje sladak
Kumarin Manje kumarina Više kumarina
Cijena Skuplji Jeftiniji
Upotreba Medicinske svrhe Kulinarstvo

Ljekovita Svojstva Cejlonskog Cimeta

Cejlonski cimet je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Sadrži antioksidanse i fenole, koji pomažu u borbi protiv infekcija i zaštiti organizma. Cejlonski cimet se koristi za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija, a također se koristi za sprječavanje prehlada, glavobolje, mučnine i drugih bolesti.

Cejlonski cimet ima protuupalna svojstva, što ga čini korisnim u liječenju artritisa. Također se koristi u prevenciji i liječenju bolesti srca, smanjujući razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

Cinamaldehid, spoj koji se nalazi u cejlonskom cimetu, pokazao se u istraživanjima kao koristan u borbi protiv raka. Ovaj spoj ima sposobnost zaustavljanja rasta stanica raka i poticanja apoptoze, programirane smrti stanica raka.

Cejlonski cimet se također koristi u liječenju kašlja i drugih respiratornih problema. Istraživanja su pokazala da cejlonski cimet ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što ga čini korisnim u liječenju infekcija dišnih putova.

Osim toga, cejlonski cimet se koristi u kozmetici zbog svojih svojstava za njegu kože. Cimet se ponaša kao sredstvo za eksfolijaciju, skidajući površinski sloj mrtve kože. Za zdravu kožu možete isprobati masku od cejlonskog cimeta. Ekcem može biti krajnje iritirajući problem na koži iza kojeg ostaju svjetlije mrlje. Mješavinom jedne žlice cejlonskog cimeta i 1 žlice meda simptomi ekcema značajno se smanjuju.

Ukratko, cejlonski cimet je bogat antioksidansima i fenolima te ima protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Ovaj začin se koristi za liječenje brojnih bolesti i stanja, uključujući artritis, bolesti srca, rak, prehlade i respiratorne probleme. Također se koristi u kozmetici zbog svojih svojstava za njegu kože.

Cejlonski Cimet i Dijabetes

Cejlonski cimet je popularan začin koji se često koristi u kuhinji, ali također ima i ljekovita svojstva. Ovaj začin može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe s dijabetesom.

Istraživanja su pokazala da cejlonski cimet može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Prema jednom istraživanju, osobe koje su uzimale cejlonski cimet svakodnevno tijekom 12 tjedana imale su značajno niže razine šećera u krvi u usporedbi s placebom.

Cejlonski cimet također može pomoći u poboljšanju metabolizma glukoze. Istraživanja su pokazala da cejlonski cimet može pomoći u poboljšanju sposobnosti tijela da koristi inzulin, što je važno za osobe s dijabetesom.

Međutim, treba biti oprezan pri korištenju cimeta u prehrani osoba s dijabetesom. Osobe s dijabetesom koje uzimaju lijekove ili inzulin trebaju biti oprezne prilikom dodavanja cimeta u svoju svakodnevnu rutinu. Također, važno je napomenuti da je cejlonski cimet manje štetan od kineskog cimeta koji sadrži veće količine kumarina, koji može oštetiti jetru.

Stoga, osobe s dijabetesom mogu koristiti cejlonski cimet kao dodatak svojoj prehrani kako bi pomogli u smanjenju razine šećera u krvi i poboljšali metabolizam glukoze. Međutim, prije korištenja cimeta, uvijek se treba konzultirati s liječnikom.

Cejlonski Cimet i Zdravlje Mozga

Cejlonski cimet može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga. To je zbog prisutnosti spoja koji se naziva cimetni aldehid, koji se smatra ključnim sastojkom cimeta.

Istraživanja su pokazala da cimetni aldehid može pomoći u poboljšanju moždanih aktivnosti i pamćenja. U jednoj studiji provedenoj na životinjama, cimetni aldehid je pokazao sposobnost poboljšanja kognitivnih funkcija i smanjenja oštećenja mozga.

Cejlonski cimet također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti mozga od upala koje mogu uzrokovati oštećenja.

Međutim, važno je napomenuti da prekomjerna konzumacija cimeta može biti štetna za zdravlje. Cassia cimet, koji se često koristi kao zamjena za cejlonski cimet, sadrži kumarin koji može biti toksičan za jetru ako se uzima u velikim količinama ili tijekom duljeg vremena. Stoga, ako se koristi cimet u terapijske svrhe, preporučuje se upotreba cejlonskog cimeta umjesto kasija cimeta.

Ukratko, cejlonski cimet može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, ali treba ga koristiti umjereno i u skladu s uputama stručnjaka.

Cejlonski Cimet i Kolesterol

Cejlonski cimet je popularan za svoje ljekovite učinke na zdravlje, a jedan od njih je i snižavanje razine kolesterola. Kolesterol je masna tvar koja se nalazi u krvi i potrebna je za normalno funkcioniranje tijela, ali prevelika količina kolesterola može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Aktivni sastojci prisutni u cejlonskom cimetu mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija cimeta može smanjiti razinu ukupnog kolesterola za 26%, a razine lošeg kolesterola za 25%. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati.

Cejlonski cimet također može pomoći u sprečavanju upala u tijelu. Upale su povezane s brojnim zdravstvenim problemima, uključujući povećani rizik od srčanih bolesti. Aktivni sastojci prisutni u cimetu mogu smanjiti upalu u tijelu, što može pomoći u održavanju zdravog srca i krvnih žila.

Uz to, cejlonski cimet može pomoći u reguliranju razine šećera u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom. Aktivni sastojci u cimetu mogu povećati sposobnost stanica da metaboliziraju šećer, što može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi.

Ukratko, cejlonski cimet može pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola i sprečavanju upala u tijelu, što je važno za održavanje zdravog srca i krvnih žila. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Hranjive Vrijednosti Cejlonskog Cimeta

Cejlonski cimet je začin koji se dobiva od unutarnje kore stabla Cinnamomum verum. Ovaj začin je bogat hranjivim tvarima, a posebno je bogat kalcijem, organskim spojevima, manganom, cinkom i kalijem.

Kalcij je važan mineral za zdravlje kostiju i zubi. Cejlonski cimet sadrži 1000 mg kalcija na 100 g začina. To je otprilike 100% preporučenog dnevnog unosa kalcija za odrasle osobe.

Organski spojevi u cejlonskom cimetu uključuju polifenole, flavonoide i antioksidanse. Polifenoli su prirodni spojevi koji se nalaze u biljkama i imaju antioksidativna svojstva. Flavonoidi su također antioksidansi koji se nalaze u biljkama i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Antioksidansi u cejlonskom cimetu pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Mangan je važan mineral koji pomaže u metabolizmu ugljikohidrata i proteina. Cejlonski cimet sadrži oko 60% preporučenog dnevnog unosa mangana na 100 g začina.

Cink je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u imunološkom sustavu i pomaže u održavanju zdrave kože i kose. Cejlonski cimet sadrži oko 1,8 mg cinka na 100 g začina.

Kalij je mineral koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdravog srca. Cejlonski cimet sadrži oko 431 mg kalija na 100 g začina.

Ukratko, cejlonski cimet je bogat hranjivim tvarima i može biti koristan za zdravlje kostiju, imunološki sustav, kože, kose, srca i krvnog tlaka.

Upotreba Cejlonskog Cimeta u Kulinarstvu

Cejlonski cimet je popularan začin u kulinarstvu, često korišten u slatkim i slanim jelima. Ovaj cimet ima prijatnu aromu i ljuto oštar ukus sa slatkasto-peckavim primesama koji ga čini idealnim za korištenje u različitim receptima.

Kolači

Cejlonski cimet je čest sastojak u mnogim kolačima, poput cimeta rolice, cimetovog kolača i voćne pite s cimetom. Ovaj začin daje kolačima bogat i topli okus, a također se može koristiti i za dekoraciju kolača.

Čaj

Cejlonski cimet se također može koristiti za pripremu ukusnog čaja. Za pripremu čaja od cejlonskog cimeta potrebno je dodati jednu do dvije štapiće cimeta u šalicu kipuće vode i ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Čaj od cejlonskog cimeta ima slatkast okus i aromu, a također se smatra korisnim za zdravlje.

Recepti

Cejlonski cimet se može koristiti u različitim receptima, poput pileće juhe s cimetom, rižota s cimetom, i pudinga od kakaa i cejlonskog cimeta. Ovaj začin dodaje okus i aromu jelima, a također se smatra korisnim za zdravlje.

Puding od kakaa i cejlonskog cimeta

Jedan popularan recept koji koristi cejlonski cimet je puding od kakaa i cejlonskog cimeta. Za pripremu ovog pudinga potrebno je pomiješati mlijeko, kakao u prahu, cejlonski cimet, šećer i gustin u posudi, a zatim kuhati na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Puding se može poslužiti topao ili hladan, a može se ukrasiti sjeckanim bademima ili prelivom od čokolade.

Ukratko, cejlonski cimet je popularan začin u kulinarstvu koji se može koristiti u različitim receptima, poput kolača, čaja, i pudinga od kakaa i cejlonskog cimeta. Ovaj začin ima prijatnu aromu i ljuto oštar ukus sa slatkasto-peckavim primesama, a također se smatra korisnim za zdravlje.

Gdje Kupiti Cejlonski Cimet

Cejlonski cimet je aromatični začin koji se koristi u mnogim jelima i napicima. Ako tražite mjesto gdje možete kupiti cejlonski cimet, postoje nekoliko opcija koje možete razmotriti.

Cejlonski Cimet kao Prirodni Lijek

Cejlonski cimet se već stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema. Ovaj začin bogat je antioksidansima i fenolima koji imaju protuupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Jedna od najpoznatijih primjena cejlonskog cimeta kao prirodnog lijeka je u liječenju dijabetesa. Istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti razinu šećera u krvi i poboljšati osjetljivost na inzulin.

Cejlonski cimet također može pomoći u ublažavanju menstrualnih tegoba. Njegova protuupalna svojstva mogu smanjiti bol i grčeve tijekom menstruacije.

Osim toga, cejlonski cimet se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Antioksidansi i antibakterijska svojstva ovog začina mogu pomoći u borbi protiv različitih vrsta bakterija.

Cejlonski cimet se može konzumirati na različite načine. Može se dodati u kavu, čaj, smoothie ili jogurt. Također se može koristiti u pripremi različitih jela kao začin. Međutim, važno je napomenuti da se prekomjerna konzumacija cimeta može pokazati štetnom za zdravlje, stoga se preporučuje umjerena konzumacija.

Uz to, cejlonski cimet se može koristiti i u medicinske svrhe u obliku tinkture, ulja ili kapsula. Prije upotrebe bilo kojeg oblika cimeta kao prirodnog lijeka, preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za biljnu medicinu.

Studije o Cejlonskom Cimetu

Cejlonski cimet je popularna začinska biljka koja se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Osim toga, mnoge studije su se bavile zdravstvenim prednostima cejlonskog cimeta.

Jedna studija je pokazala da ekstrakt cejlonskog cimeta može smanjiti širenje stanica raka dojke kod pacijenata. U drugoj studiji, pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji su uzimali cejlonski cimet imali su značajno smanjenje razine šećera u krvi.

Međutim, važno je napomenuti da su ove studije provedene s organskim cejlonskim cimetom, a ne s jeftinijim i manje kvalitetnim prerađevima koji se mogu naći na tržištu. Stoga, ako se odlučite koristiti cejlonski cimet zbog njegovih zdravstvenih prednosti, trebali biste potražiti pravi cimet i koristiti ga umjereno.

Cejlonski cimet također ima dugu povijest korištenja u kineskoj medicini. U ayurvedskoj medicini, cimet se koristi za liječenje prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti.

Ukratko, studije su pokazale da organski cejlonski cimet ima zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje širenja stanica raka i smanjenje razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Međutim, važno je koristiti pravi cimet i koristiti ga umjereno.

Različite Vrste Cimeta

Cimet je jedna od najstarijih mirodija i koristi se u kuhinjama diljem svijeta. Postoje dvije glavne vrste cimeta koje se obično prodaju u trgovinama: cejlonski cimet i kasija cimet.

Cejlonski cimet, također poznat kao "pravi" cimet, potječe s Šri Lanke i ima fini, slatkasti miris i pomalo ljut okus. Ova vrsta cimeta je skuplja od kasija cimeta, ali nudi brojne zdravstvene beneficije onima koji ga konzumiraju. Cejlonski cimet se najčešće koristi u slasticama, kolačima i pecivima.

Kasija cimet, s druge strane, potječe iz Kine i ima jednoobraznu, ljuću aromu. Ova vrsta cimeta je jeftinija od cejlonskog cimeta i češće se koristi u pripremi začina i curryja.

Osim ove dvije glavne vrste, postoje i druge vrste cimeta koje se koriste u različitim dijelovima svijeta. Na primjer, indonezijski cimet ima sličan okus kao kasija cimet, ali se smatra kvalitetnijim. Također postoji i kineski cimet, koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje različitih zdravstvenih problema.

U kuhinji, cimet se koristi za aromatiziranje slastica, kolača, peciva, napitaka, kao i začina u jelima poput curryja. Osim toga, cimet se koristi i u tradicionalnoj medicini za svoja ljekovita svojstva. Cejlonski cimet se smatra zdravijom opcijom zbog niže razine kumarina, spoja koji može biti štetan u velikim količinama.

Ukratko, postoji nekoliko vrsta cimeta koje se koriste u kuhinji i tradicionalnoj medicini diljem svijeta. Cejlonski cimet se smatra kvalitetnijom opcijom zbog svojih zdravstvenih beneficija i manje količine kumarina.

Najčešća pitanja

Koje su zdravstvene prednosti korištenja cejlonskog cimeta?

Cejlonski cimet je poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Također se pokazalo da ima pozitivan učinak na regulaciju razine šećera u krvi, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, potiče imunološki sustav i pomaže u borbi protiv infekcija.

Kako cejlonski cimet utječe na razinu šećera u krvi?

Cejlonski cimet može pomoći u smanjenju razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. To se događa zato što cimet može poboljšati osjetljivost stanica na inzulin, što omogućuje tijelu da učinkovitije koristi inzulin za pretvaranje glukoze u energiju.

Koje su razlike između cejlonskog cimeta i drugih vrsta cimeta?

Cejlonski cimet i drugi oblici cimeta razlikuju se po kemijskom sastavu. Cassia cimet, koji se često koristi u zapadnoj kuhinji, sadrži veće količine kumarina, koji može biti štetan za jetru u velikim količinama. Cejlonski cimet sadrži manje količine kumarina i smatra se sigurnijim za dugotrajnu upotrebu.

Kako se može koristiti cejlonski cimet u kulinarstvu?

Cejlonski cimet može se koristiti u raznim jelima, uključujući slastice, kolače, kolače, kruh i palačinke. Može se koristiti i u slanim jelima, kao što su juhe i umaci. Cimet se može dodati u prahu ili u obliku štapića, a može se koristiti i kao začin za kavu ili čaj.

Koje su potencijalne nuspojave korištenja cejlonskog cimeta?

U rijetkim slučajevima, prekomjerna upotreba cejlonskog cimeta može dovesti do nuspojava kao što su iritacija kože, mučnina i povraćanje. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebaju biti oprezne s korištenjem cejlonskog cimeta, jer može povećati rizik od krvarenja.

Koje su preporučene doze za korištenje cejlonskog cimeta?

Preporučene doze za korištenje cejlonskog cimeta variraju ovisno o različitim čimbenicima, uključujući dob, spol i opće zdravstveno stanje. Općenito se preporučuje da odrasli konzumiraju najviše jednu čajnu žličicu cejlonskog cimeta dnevno. Osobe s dijabetesom ili drugim zdravstvenim problemima trebaju se posavjetovati s liječnikom prije početka uzimanja dodataka cejlonskog cimeta.

Cimet je poznata namirnica, vjerujemo da vam prvo padaju na pamet razne slastice sa cimetom i slažemo se s vama, no jeste li znali da cimet ima i iznimna ljekovita svojstva?

Razlike

Cejlonski cimet, čisti je cimet, skuplji je i rjeđi. Najčešće varijante povoljnijeg cimeta su kineski cimet koji je često miješan sa kumarinom koji je izrazito štetan za organizam.

Probleme nećete osjetiti ukoliko ga koristite svako toliko u malim količinama ali kineski cimet, pogotovo mješavine sa drugim začinima nemaju ljekovita svojstva na vaš organizam kao čisti organski, cejlonski cimet.

Svakodnevnim korištenjem kineski cimet mogao bi dovesti do oštećenja bubrega i jetre, stoga ukoliko volite cimet, posegnite za organskim, cejlonskim cimetom.

Cejlonski cimet - sastav

Cejlonski cimet u svome sastavu sadrži vitamine B kompleksa, riboflavin te vitamin C i vitamin K.

U cejlonskom cimetu nalazi se i niz minerala kao što su bakar, cink, kalcij, mangan i željezo.

Cejlonski cimet u svome sastavu sadrži visoki postotak antioksidansa i fenola koji djeluju antibakterijski, antivirusno i podižu imunitet.

Cejlonski cimet se od davnina nalazi u tradicijskoj Ayurvedanskoj medicini kao jedan od lijekova za probavni sustav i snažan i učinkovit prirodni lijek za dijabetes.

Cejlonski cimet pozitivno utječe na cjelokupno psiho fizičko stanje čovjeka.

Dijabetes i kolesterol

Cejlonski cimet snižava razinu šećera u krvi i regulira njegovu razinu te utječe na visinu i nakupljanje lošeg kolesterola u organizmu.

 

Cimet za mršavljenje

Cimet je odličan dodatak prehrani pokušavate li regulirati tjelesnu težinu bubudći da poboljšava i ubrzava topljenje masnih naslaga u organizmu.

Cimet za kašalj

Pomiješajte jednu žlicu organskog meda sa prstohvatom cejlonskog cimeta. Ova mješavina smanjiti će kašalj i pomoći vam u bržem ozdravljenju i poboljšanju imuniteta.

Kolesterol

Uzmite dvije žlice organskog meda i tri čajne žličice cejlonskog cimete te ih pomiješajte sa 4 decilitra zelenog kvalitetnog čaja. Ovaj napitak podijelite i popijte tri puta kroz dan.

Osnaživanje i obrana organizma

Cejlonski cimet snažan je antioksidans, ima antivirusno, antibakterijsko značenje za organizam i utječe na pojavu bakterijskih infekcija. Redovita konzumacija cejlonskog cimeta podiže imunitet i smanjuje pojavu oboljenja u organizmu.

Cimet utječe na zadah

Jeste li znali da je cimet odličan dodatak prehrani ukoliko imate probleme sa oboljenjem desni, problemima sa usnom šupljinom i lošim zadahom? Dodajte cimet svojem jutarnjem obroku i eliminirati će vaš loš zadah koji će sve više nestajati s vremenom.

Cimet za pamćenje

Cejlonski cimet je odličan dodatak prehrani koji utječe na održavanje zdravlja i aktivnosti mozga te zdravlje živčanih stanica. Cimet će također poboljšati koncentraciju i pamćenje te utjecati na razinu umora i stresa.

Bolne mensturacije

Imate li probleme sa snažnim PMS-om i bolnim menstruacijama dodajte cejlonski cimet svom jutarnjem napitku, i problemi sa ciklusom i bolovi će se ustabiliti i smanjiti.

Opadanje kose

Mješavinom cejlonskog cimeta, meda i malo zagrijanog maslinovog ulja možete masirati vlasište, nježnim, kružnim pokretima te masku ostaviti na kosi da djeluje 15 minuta a nakon toga isprati iz kose.

Ubodi insekata

Imate li probleme sa čestim ubodima insekata i reakcijama na njih pomiješajte žlicu meda, čajnu žličicu cimeta i malo tople vode te smjesu utrljajte na mjesto uboda. Uskoro će prestati bolovi, oteklina će splasnuti i prestati će svrbjeti.

Cejlonski cimet se može vrlo rano uvesti u dohranu vašeg djeteta, stoga je vrlo važno paziti na kvalitetu namirnice koju im uvodite. Odaberite kvalitetan organski cejlonski cimet.

Posjetite nas i isprobajte Natura Organica organske proizvode koji su visoke kvalitete i pristupačne cijene te sadrže sve certifikate o svojem podrijetlu.

Posjetite nas u Priroda&Društvo prodavaonici u Ozaljskoj 71 i isprobajte sve Natura Organica proizvode ili nas posjetite online u našem web shopu te će proizvodi doći na vaša kućna vrata!

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve