KAVA - NOVA ZDRAVA OPCIJA

Tijekom ranih 1970-ih mnoge male obitelji imale su u vlasništvu dućane prirodne i gurmanske hrane,a bile su odbijane od distributera zdrave hrane jer su u svojoj ponudi imale specijalne vrste kave za koje su ti distributeri bili uvjereni da je loša i nezdrava. Isti ti distributeri zdrave hrane odbijali su predati svoje narudžbe. Nevjerojatno je koliko se, nakon 35 godina i tisuće studija o zdravstvenim učincima kave, toga promijenilo. Sažetak nalaza ove studije može vas dovesti do zaključka da je kava čudotvorni lijek novog tisućljeća i da je njeno svakodnevno konzumiranje odlična stvar i za vas i za vaš organizam.
Neki od tih nalaza su otkrića da ljudi koji piju kavu imaju snižene stope dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, određene vrste raka dojke, žučnih kamenaca, raka debelog crijeva, napada astme, raka mjehura, ciroze jetre, depresije i samoubojstva pa čak i smanjenje kardiovaskularnih bolesti. Kavopije su također dokazali da imaju bolje performanse na testovima memorije i bolje sportske izvedbe.
Osim toga, jedno serviranje kave ima više antioksidansa nego posluživanje soka od borovnice, maline ili naranče i do deset puta više antioksidansa nego što se nalazi u zelenom čaju. Ekstrakti zelene kave koji su dostupni, imaju visok udio antioksidansa polifenola koji sadrži 90% manje kofeina pa onda nije čudno da ljudi širom svijeta daju prednost konzumiranju ovog zrna kave sa gotovo nikakvim kofeinskim nuspojavama.
Međutim, svi pojedinci ne reagiraju isto na određenu hranu. Zapravo, pojedinci mogu dobiti nepravilne otkucaja srca kada su podvrgnuti bilo kojem obliku kofeina, uključujući čokoladu, sok, aspirin ili kavu. Neki pojedinci mogu biti blago podložni ovisnim učincima ovih proizvoda. Ali, postoji mnogo ozbiljnije pitanje zdravlja koje se odnosi na kavu, a to je kako je tvoja kava proizvedena?
Budući da se kava uzgaja u više od osamdeset zemalja diljem svijeta a sastoji se od sedamdeset milijardi dolara vrijednog maloprodajnog tržišta, pozitivan i negativan utjecaj kave koja raste, njene kupovine i trgovanja su izuzetno značajni. Poslovanje kavom može osigurati hranu za više od 123 milijuna ljudi širom svijeta. Većina kave koja se proizvodi uzgaja se konvencionalno, korištenjem pesticida, herbicida i umjetnih gnojiva. DDT , olovo i arsen, zajedno sa puno drugih zabranjenih kemikalija, koriste se u uzgoju kave.
Stope raka maternice u žena i stope urođenih mana kod djece su van kontrole u onim područjima gdje konvencionalna kava raste. Krčenje šuma u ekološki značajnim područjima planeta bjesni , jer sunce omogućuje povećanje prinosa konvencionalnim sortama kave.
Dobra vijest je da stari, bolji način proizvodnje pod baldahinom od konoplje i korištenje organske poljoprivredne metode još uvijek postoje. Mala obiteljska gospodarstva su organizirana u zadruge i obučeni su da uzgajaju svoje sorte kave koristeći najnovije organske poljoprivredne metode. Rezultat je proizvod koji će održati vaš životni stil i biti dobar i za ljude i za okoliš odakle kava dolazi.
Postoje različiti certifikati koji vam mogu pomoći prepoznati održivu poljoprivredu i osigurati socijalnu pravdu dok uživate u vašoj zdravoj šalici. Oznake: organski, fair trade and "Bird-Friendly" pomoći će vam da pronađete svoju najbolju organski uzgojenu kavu.
probios kava sa dodatkom zelene kave probios kava s konopljom probios bez glutena probios