KIKIRIKI MASLAC: Sastojci, Nutritivna vrijednost i Prednosti

Kikiriki maslac, poznat i kao maslac od kikirikija, postaje sve popularniji u prehrani ljudi diljem svijeta. Kikiriki maslac se proizvodi od kikirikija koji se melju u fino tijesto. Ovaj ukusan namaz se može koristiti kao dodatak raznim jelima ili kao nezdravija zamjena za druge namaze poput maslaca ili margarina.

Kikiriki maslac je bogat zdravim mastima, proteinima i vlaknima, što ga čini idealnim izborom za one koji žele zdraviju prehranu. Međutim, važno je napomenuti da kikiriki maslac također sadrži dosta kalorija, stoga se preporučuje umjerena konzumacija. Kikiriki maslac je također dobar izvor vitamina i minerala poput vitamina E, B6, magnezija i kalija.

Ključne točke

  • Kikiriki maslac je ukusan namaz napravljen od kikirikija.
  • Kikiriki maslac je bogat zdravim mastima, proteinima i vlaknima, ali ima visok sadržaj kalorija.
  • Kikiriki maslac je dobar izvor vitamina i minerala, pa se preporučuje umjerena konzumacija.

Što je Kikiriki Maslac

Kikiriki maslac je prirodni namaz koji se proizvodi od kikirikija. Kikiriki, koji je poznat i kao arašid, je biljka koja pripada obitelji mahunarki. Kikiriki maslac sastoji se samo od kikirikija, bez dodataka šećera, soli ili drugih sastojaka.

Kikiriki maslac je bogat izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala. Sadrži zdrave masti koje su važne za zdravlje srca i krvnih žila. Maslac od kikirikija je također izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti srca, raka i drugih zdravstvenih problema.

Kikiriki maslac je često popularan izbor za one koji žele zdravu alternativu slatkišima. Može se koristiti kao namaz na kruhu, dodatak smoothijima i protein shakeovima, ili kao sastojak u raznim slasticama.

Uz to, kikiriki maslac je i dobar izvor energije. Sadrži ugljikohidrate, proteine i zdrave masti, što ga čini idealnim izborom za pripremu obroka prije treninga ili za oporavak nakon treninga.

Ukratko, kikiriki maslac je ukusan i zdrav izbor za sve koji žele uživati u slatkim okusima bez dodanih šećera i drugih štetnih sastojaka.

Sastojci za Kikiriki Maslac

Kikiriki maslac je ukusan i hranjiv namaz koji se može koristiti na razne načine. Sastojci za izradu ovog maslaca su vrlo jednostavni i lako dostupni.

Osnovni sastojak kikiriki maslaca je kikiriki. Potrebno je koristiti očišćeni, neslani kikiriki. Uz kikiriki, u izradi maslaca se koristi i ulje. Najčešće se koristi ulje od kikirikija, ali se može koristiti i drugo ulje poput kokosovog ulja ili suncokretovog ulja.

Da bi maslac dobio slatki okus, dodaje se šećer ili med. Šećer se može koristiti u obliku bijelog ili smeđeg šećera, dok se med koristi u prirodnijem obliku. Važno je napomenuti da se šećer i med ne moraju dodavati ako se želi izraditi nezaslađeni kikiriki maslac.

Za dodatni okus i aromu, u maslac se može dodati i sol. Sol se dodaje prema ukusu, a može se koristiti i sol sa začinima poput čili papričice ili češnjaka.

Ukratko, sastojci za kikiriki maslac su:

  • Očišćeni, neslani kikiriki
  • Ulje (najčešće ulje od kikirikija, ali se može koristiti i drugo ulje)
  • Šećer ili med (opciono)
  • Sol (opciono)

Važno je koristiti kvalitetne sastojke kako bi kikiriki maslac bio ukusan i hranjiv.

Priprema Kikiriki Maslaca

Kikiriki maslac se može pripremiti kod kuće uz pomoć blendera ili multipraktika. Prvi korak je nabavka kikirikija. Preporučuje se nabavka sirovog kikirikija bez dodataka soli ili ulja.

Nakon što je kikiriki nabavljen, potrebno ga je prvo pržiti u tavi. Prženje kikirikija će pomoći da se oslobodi ulje koje će dati maslacu bogat okus. Kikiriki se stavlja u tavu, bez dodavanja ulja, na srednju temperaturu i miješa se dok ne postane zlatno smeđe.

Nakon što se kikiriki ohladi, stavlja se u blender ili multipraktik i melje se dok ne postane glatka i kremasta smjesa. Ako je potrebno, može se dodati malo ulja kako bi se postigla željena konzistencija.

Kikiriki maslac se može čuvati u hermetički zatvorenoj staklenki u hladnjaku do nekoliko tjedana. Prije svake uporabe potrebno ga je dobro promiješati kako bi se ravnomjerno rasporedila ulja koja se mogu odvojiti.

Uz kikiriki maslac se mogu kombinirati razni sastojci poput čokolade, meda, cimeta, vanilije i drugih za bogatiji okus. Kikiriki maslac se može koristiti u raznim receptima za kolače, smoothieje, slatke i slane umake, namaze i sl.

Domaći Kikiriki Maslac

Kikiriki maslac je izvrstan izvor proteina i zdravih masti, a može se koristiti na različite načine u prehrani. Domaći maslac od kikirikija je jednostavan za pripremu, a ujedno je i jeftiniji od kupovnih verzija.

Za pripremu domaćeg maslaca od kikirikija potrebna su samo dva sastojka: kikiriki i sol. Kikiriki se prvo prži u tavi, a zatim se melje u blenderu dok ne postane glatka pasta. Nakon toga se dodaje sol po želji, te se miješa dok se ne dobije željena konzistencija.

Domaći maslac od kikirikija je bogat zdravim masnoćama, proteinima i vlaknima, te je odličan izbor za sve koji žele zdravije alternative u prehrani. Osim toga, može se koristiti kao namaz na kruhu, dodatak smoothiejima ili kao sastojak u raznim jelima.

Kikiriki maslac se može čuvati u hladnjaku do nekoliko tjedana, a može se i zamrznuti kako bi se produžio rok trajanja. Domaći maslac od kikirikija je vrlo jednostavan za pripremu, a ujedno je i zdraviji i ukusniji od kupovnih verzija.

Kako čuvati Kikiriki Maslac

Kikiriki maslac je ukusan namaz koji se može koristiti na razne načine. Međutim, važno je znati kako ga pravilno čuvati kako bi zadržao svoju svježinu i kvalitetu.

Čuvanje u hladnjaku

Kikiriki maslac je najbolje čuvati u hladnjaku kako bi se spriječilo kvarenje. Prije nego što ga stavite u hladnjak, uvjerite se da je dobro zatvoren. Također, preporučuje se da ga čuvate u staklenoj posudi s poklopcem kako bi se spriječilo da dođe u kontakt s zrakom.

Čuvanje na sobnoj temperaturi

Iako se preporučuje čuvanje u hladnjaku, kikiriki maslac se može čuvati i na sobnoj temperaturi. Međutim, važno je uvjeriti se da je dobro zatvoren. Ako se kikiriki maslac čuva na sobnoj temperaturi, može se brže pokvariti zbog izloženosti zraku i toplini. Stoga, ako se odlučite za čuvanje na sobnoj temperaturi, potrošite ga u roku od nekoliko tjedana.

Kako produžiti rok trajanja

Kikiriki maslac može trajati nekoliko tjedana u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, ovisno o uvjetima čuvanja. Međutim, ako želite produžiti rok trajanja, možete ga zamrznuti. Kikiriki maslac se može zamrznuti u staklenoj posudi ili u plastičnoj vrećici. Prije zamrzavanja, uvjerite se da je dobro zatvoren. Kada želite koristiti zamrznuti kikiriki maslac, ostavite ga da se odmrzne na sobnoj temperaturi oko sat vremena prije upotrebe.

Ukratko, kikiriki maslac je najbolje čuvati u hladnjaku u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Ako se odlučite za čuvanje na sobnoj temperaturi, potrošite ga u roku od nekoliko tjedana. Ako želite produžiti rok trajanja, kikiriki maslac se može zamrznuti.

Kupovina Kikiriki Maslaca

Kikiriki maslac je popularan namaz koji se može naći u mnogim trgovinama i webshopovima. Kako bi se osigurala najbolja kvaliteta, važno je kupiti kikiriki maslac od pouzdanog proizvođača.

Prije kupovine, važno je provjeriti sastojke na deklaraciji kako bi se izbjegli neželjeni aditivi i šećeri. Također, provjerite da li je kikiriki maslac prirodan i bez dodanih ulja.

Kikiriki maslac se može kupiti u različitim količinama i pakiranjima, od manjih staklenki do većih posuda. U trgovinama se obično može pronaći u odjelu zdrave hrane ili u odjelu za namaze i džemove.

Webshopovi nude širi izbor kikiriki maslaca, uključujući i one s dodanim okusima poput čokolade ili meda. Prije kupovine na webshopu, provjerite recenzije proizvoda i pouzdanost prodavatelja.

Kupovina kikiriki maslaca može biti jednostavna i brza, a uz pravilan odabir proizvoda, može biti i ukusna i zdrava opcija za doručak ili međuobrok.

Nutritivne vrijednosti Kikiriki Maslaca

Kikiriki maslac je bogat različitim hranjivim tvarima i može biti koristan za razne aspekte zdravlja. U nastavku su navedene neke od ključnih nutritivnih vrijednosti koje se nalaze u kikiriki maslacu.

  • Proteini: Kikiriki maslac je dobar izvor proteina, što ga čini idealnim za osobe koje su na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 7 grama proteina.

  • Magnezij: Kikiriki maslac je dobar izvor magnezija, koji je važan mineral za zdravlje srca, kostiju i mišića. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 50 mg magnezija.

  • Vitamin B6: Kikiriki maslac je dobar izvor vitamina B6, koji igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i masti. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 0,17 mg vitamina B6.

  • Željezo: Kikiriki maslac je dobar izvor željeza, koji je važan mineral za zdravlje krvi. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 0,6 mg željeza.

  • Kalij: Kikiriki maslac je dobar izvor kalija, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvnog tlaka. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 200 mg kalija.

  • Vitamin E: Kikiriki maslac je dobar izvor vitamina E, koji je važan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 2 mg vitamina E.

  • Bakar: Kikiriki maslac je dobar izvor bakra, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, živčanog sustava i imunološkog sustava. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 0,2 mg bakra.

  • Mangan: Kikiriki maslac je dobar izvor mangana, koji igra važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 0,5 mg mangana.

  • Selen: Kikiriki maslac je dobar izvor selena, koji je važan mineral za zdravlje štitnjače i imunološkog sustava. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 3 mcg selena.

  • Vlakna: Kikiriki maslac je dobar izvor vlakana, koji su važni za održavanje zdravlja probavnog sustava. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 2 grama vlakana.

  • Niacin: Kikiriki maslac je dobar izvor niacina, koji igra važnu ulogu u metabolizmu hrane i održavanju zdravlja kože. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 4 mg niacina.

  • Kalcij: Kikiriki maslac sadrži malu količinu kalcija, koji je važan mineral za zdravlje kostiju. Samo dvije žlice kikiriki maslaca sadrže oko 20 mg kalcija.

Uz sve ove nutritivne vrijednosti, važno je napomenuti da kikiriki maslac sadrži i značajnu količinu kalorija

Kikiriki Maslac i Dijabetes

Kikiriki maslac je popularan među ljudima koji vode računa o svom zdravlju. Ovaj ukusan namaz ima mnoge zdravstvene prednosti, a jedna od njih je njegova sposobnost da pomogne u regulaciji šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Konzumiranje kikiriki maslaca može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa za gotovo 30%. Studije pokazuju da konzumacija 2 žlice maslaca od kikirikija barem 5 dana u tjednu može pomoći u kontroli šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa.

Osim toga, kikiriki maslac sadrži magnezij, kalij i vitamin B6, koji su važni za zdravlje srca, kostiju i mišića. Magnezij pomaže u regulaciji šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa, dok kalij pomaže u smanjenju krvnog tlaka i rizika od moždanog udara. Vitamin B6 je važan za zdravu funkciju mozga i živčanog sustava.

Međutim, važno je napomenuti da kikiriki maslac sadrži i dosta kalorija i masti. Zbog toga bi ga osobe s dijabetesom trebale konzumirati umjereno i u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama. Preporučuje se konzumacija jedne žlice maslaca od kikirikija dnevno, a najbolje ga je koristiti kao dodatak zdravom obroku koji sadrži vlakna, proteine i složene ugljikohidrate.

Ukratko, kikiriki maslac može biti koristan za osobe s dijabetesom zbog svoje sposobnosti da regulira šećer u krvi i sadržaja magnezija, kalija i vitamina B6. Međutim, važno je konzumirati ga umjereno i u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama.

Kikiriki Maslac kao Međuobrok

Kikiriki maslac je izvrstan izbor za međuobrok, posebno prije fizičke aktivnosti jer će vas opskrbiti energijom za trening koji slijedi. Osim toga, kombinacija vlakana i proteina koje nalazimo u maslacu od kikirikija zaslužna je za osjećaj sitosti, pa će vam dnevna količina od jedne žlice biti dovoljna kao međuobrok.

Kikiriki maslac je bogat vitaminima i mineralima, uključujući tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E, te magnezij, bakar, fosfor i cink. Također, kikiriki u 100 g sadrži 8,5 g dijetalnih vlakana i 220 mg fitosterola.

Postoji mnogo recepata koji uključuju kikiriki maslac kao sastojak za međuobrok. Primjerice, možete ga koristiti kao namaz za kruh, dodati ga u smoothie, ili ga jednostavno pojesti žlicom. Kikiriki maslac se također može koristiti u pripremi raznih slastica, kao što su kolači, palačinke ili energetske pločice.

Ukratko, kikiriki maslac je izvrstan izbor za međuobrok zbog svoje nutritivne vrijednosti i sposobnosti da vas zasiti i opskrbi energijom za daljnje aktivnosti.

Recepti s Kikiriki Maslacem

Kikiriki maslac je izvrstan sastojak u mnogim receptima, a posebno u slasticama. Ovaj ukusan namaz od kikirikija je bogat bjelančevinama, zdravim masnoćama i vitaminima te mineralima. Ovdje su neki recepti s kikiriki maslacem koji će vam pomoći da uživate u ovom ukusnom namazu na različite načine.

Doručak s Kikiriki Maslacem

Kikiriki maslac je izvrstan dodatak doručku, a posebno se dobro slaže s tostiranim kruhom. Jednostavno namazite kikiriki maslac na krišku tostiranog kruha i uživajte u ukusnom doručku. Također možete dodati kikiriki maslac u smoothie ili jogurt za dodatni okus.

Keksići s Kikiriki Maslacem

Keksići s kikiriki maslacem su ukusni i zdravi. Za pripremu keksića s kikiriki maslacem potrebno vam je brašno, kikiriki maslac, jaja, šećer i cimet. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli dok ne dobijete tijesto. Oblikujte tijesto u male kuglice i pecite u pećnici dok ne dobiju zlatnu boju.

Tost s Kikiriki Maslacem i Bananom

Tost s kikiriki maslacem i bananom je ukusan i zdrav doručak ili međuobrok. Potrebno vam je tostirani kruh, kikiriki maslac i banana. Namazite kikiriki maslac na tostirani kruh i dodajte kriške banane. Po želji možete dodati i malo cimeta za dodatni okus.

Ukratko, kikiriki maslac je izvrstan sastojak u mnogim receptima, a posebno u slasticama. Možete ga dodati u doručak, keksiće ili tost za ukusan i zdrav obrok.

Često postavljana pitanja

Kako napraviti shake sa kikiriki maslacem?

Shake sa kikiriki maslacem je ukusan i hranjiv napitak koji se lako priprema. Evo jednostavnog recepta:

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 žličica meda (po želji)
  • led

Priprema:

  1. Ogulite bananu i narežite je na manje komade.
  2. Stavite bananu, kikiriki maslac, bademovo mlijeko i med u blender.
  3. Dodajte nekoliko kockica leda i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo bademovog mlijeka.

Ovaj shake je pun proteina, zdravih masti i vlakana, što ga čini odličnim izborom za doručak ili međuobrok.

Kikiriki maslac je namirnica koju jednostavno volite ili ne volite. Donosimo vam nekoliko razloga zašto bi se on ipak trebao naći na vašoj listi omiljenih namirnica. Sigurni smo da ćete se nakon ovoga predomisliti i dodati kikiriki svojem doručku ili nekom ukusnom desertu!

Maslac od kikirikija sadrži cijeli niz hranjivih tvari i nutrijenata koje vašem organizmu donose dobrobiti. Kikiriki je namirnica bogata lako topivim i probavljivim vlaknima koja će potaknuti probavu i poboljšati metabolizam.

Pozitivne strane kikiriki maslaca

Maslac od kikirikija preporuča se osobama koje žele regulirati tjelesnu težinu i smanjiti apetit. Maslac od kikirikija je zasitna namirnica zbog kombinacije spomenutih vlakana i proteina u svome sastavu koji produljuju osjećaj sitosti budući da ispuštaju energiju u organizam polagano kroz nekoliko sati i stvaraju osjećaj sitosti kada se vlakna napušu.

Osim što vam pomaže u mršavljenju, maslac od kikirikija je odličan dodatak želite li učiniti svoju kosu snažnijom i sjajnijom te uravnotežiti svoju kožu i poboljšati ten. Kikiriki sadrži vitamine B kompleksa te vitamin E, ova dva vitamina štite organizam od UV štetnog zračenja te regeneriraju vlasi kose i kožu. Kobalamin ili vitamin B12 utječe na zdravlje kože, uravnotežuje ju, smanjuje stvaranje masnoće, nakupljanje i stvaranje čepova koji dovode do prištića te uz pomoć vitamina B2 odnosno riboflavina štiti kožu od pretjerane suhoće i pucanja što je česta pojava zimi.

Osim ovih dobrobiti kikiriki je hrana za mozak, djeluje antioksidativno, pomaže organizmu u boljem protoku krvi i kisika u mozgu te u stvaranju moždanih stanica. Antioksidativno djelovanje pročišćava cijelo tijelo, omogućuje bolju prokrvljenost te pronošenjem više kisika kroz organizam podiže imunitet, umanjuje negativna djelovanja iz okoline i pomaže tijelu u odmoru, oporavku i smanjenju stresa.

Pronađite kvalitetnu i ukusnu ponudu kikiriki maslaca raznih proizvođača na našem web shopu ili u našoj Priroda & Društvo trgovini u Ozaljskoj 71 u Zagrebu

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve