Lanene sjemenke u svrhu zdravlja

Lan je zeljasta jednogodišnja biljka, jedna od najstarijih namirnica umjerene klime, posebice Europske. Sjeme lana često se koristi kao bezglutenska alternativa koja ima svoj specifični okus i aromu. Sjeme lana bogao je omega tri masnim kiselinama, vitaminom B1 te magnezijem i cinkom.

Sjeme lana ublažava simptome menopauze

Sjemenke u sebi sadrže lignan koji je kemijska tvar koja sadrži svojstva estrogena te smanjuje simptome menopauze. Tri puta dnevno uzmite čajnu žličicu lana kako biste umanjili simptome. Lan je dobar i za ostale ženske hormonske probleme kao što su neredovite menstruacije i problemi sa začećem.

Regulacija tjelesne težine

Omega tri masne kiseline su uz topiva i netopiva vlakna jedan od važnijih čimbenika reguliranja težine. Upravo su vlakna zaslužna u dugom osjećaju sitosti koji se stvara u organizmu nakon konzumiranja sjemenki. Koristite li sjemenke kako biste smršavili, nemojte ih mljeti te ih dodajte u jogurt, smoothie, voćni jogurt ili juhu.

Smanjuju kolesterol

Topiva vlakna u sjemenkama lana pomažu spriječiti taloženje i apsorbciju kolesterola u organizmu. Konzumirajte dvije do četiri čajne žličice mljevenih sjemenki lana dnevno kako biste spriječili zadržavanje viška masnoće u tijelu.

Poboljšana probava

Vlakna koja su osnovno gradivno tijelo sjemenke su blagotvorna za probavni sustav u tijelu. Sjemenke potiču bolju iskoristivost hranjivih tvari u tijelu te bržu probavu. Lan kao biljka u bilo kojem obliku djeluje laksativno na tijelo te ublažava nadutost i ostale probleme sa probavom. nakon konzumiranja lana pazite na dovoljan unos tekućine u tijelo.

Detoksikacija

Budući da sjemenke djeluju laksativno i potiču probavu uz to izbacuju nečistoće iz organizma. Kada je tijelo očišćeno imunitet postaje jači te umor, nesanica i slabost nestaju. Ukoliko želite lan dodati u detoksikacijski smoothie, jednu jušnu žlicu dodajte u čašu ili natopite jednu jušnu žlicu u šalici vode te ju ostavite preko noći tako. Tekućina će izvući hranjive sastojke iz sjemenki te će tekućina postati želatinasta.

Galerija slika:

 
  Savjeti - Sve