Organski med - tekuće zlato

Od farme do stola

Ova slatka sjajna tekućina može se naći u gotovo svakom domaćinstvu. Većina ljudi, uključujući i mene, često se pita koja je razlika između konvencionalnog meda i organskog meda.

Evo nekoliko činjenica koje su mi pomogle otkriti istinu o ovom starinskom lijeku.

Standardni med

Med koji se može naći u hrvatskim trgovinama i pakiran je kao hrvatski proizvod ne mora stvarno biti proizveden ovdje.

Korištenje antibiotika u pčelarstvu  je uobičajeno za liječenje bolesti i tada se često koriste kemijski repelenti. Toplina je također jedan od načina liječenja koji  je jako čest u proizvodnji  konvencionalnog meda i nema ograničenja  temperature kojoj je izlagan taj  med. Supermarketi? Oni ne vole na policama držati kristalizirani med  iako je tu u pitanju prirodna pojava i zapravo je to  dobar znak da je med  čist, iako većina ljudi misli da je takav ušećereni med neispravan. Toplina koja se koristi kod ovakvog tretmana održava med bistrim i tekućim ali uništava osjetljive antioksidanse i enzime koji su prirodno prisutni u medu. Zato se ne bojte kupiti kristalizirani med.

Organski med

Certificirani pčelari koji se bave proizvodnjom organskog meda su dužni osigurati da im se  košnice nalaze na sigurnoj udaljenosti od bilo čega  što može zagaditi med, od  deponija smeća, od korita za napajanje stoke, od  urbanih područja, golf igrališta, konvencionalnih voćnjaka (jer se u takvima većinom koriste pesticidi), i od usjeva i GMO usjeva.

Iako pčele ne zahtijevaju  hranjenje, u lošim  uvjetima  (posebno hladnim razdobljima), neki pčelari moraju  hraniti pčele, ali tada koriste organski šećer ili šećerni  sirup. Ne koriste se nikakvi kemijski  repelenti nego neke prirodne metode (kao što je  spaljivanje lišća). Za razliku od konvencionalnih pčela, organske  pčele se ne smiju  liječiti antibioticima ili drugim  standardnim  veterinarskim  metodama. Toplinska obrada organskog meda ne smije prijeći 45 stupnjeva Celzijusa.. 

Zdravstvene  prednosti organskog meda

Osim što ima vrhunski okus, organski med ima i čitav niz zdravstvenih pogodnosti. Ugljikohidrati daju energiju s  razumnom razinom  glikemijskih indeksa (GI) . Nutricionistički gledano,  med je daleko superiorniji od šećera jer  med sadrži enzime, vitamine, minerale i antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale.

 
  Savjeti - Sve