Organski med - tekuće zlato
Od farme do stola
Ova slatka sjajna tekućina može se naći u gotovo svakom domaćinstvu. Većina ljudi, uključujući i mene, često se pita koja je razlika između konvencionalnog meda i organskog meda.
Evo nekoliko činjenica koje su mi pomogle otkriti istinu o ovom starinskom lijeku.
Standardni med
Med koji se može naći u hrvatskim trgovinama i pakiran je kao hrvatski proizvod ne mora stvarno biti proizveden ovdje.
Korištenje antibiotika u pčelarstvu je uobičajeno za liječenje bolesti i tada se često koriste kemijski repelenti. Toplina je također jedan od načina liječenja koji je jako čest u proizvodnji konvencionalnog meda i nema ograničenja temperature kojoj je izlagan taj med. Supermarketi? Oni ne vole na policama držati kristalizirani med iako je tu u pitanju prirodna pojava i zapravo je to dobar znak da je med čist, iako većina ljudi misli da je takav ušećereni med neispravan. Toplina koja se koristi kod ovakvog tretmana održava med bistrim i tekućim ali uništava osjetljive antioksidanse i enzime koji su prirodno prisutni u medu. Zato se ne bojte kupiti kristalizirani med.
Organski med
Certificirani pčelari koji se bave proizvodnjom organskog meda su dužni osigurati da im se košnice nalaze na sigurnoj udaljenosti od bilo čega što može zagaditi med, od deponija smeća, od korita za napajanje stoke, od urbanih područja, golf igrališta, konvencionalnih voćnjaka (jer se u takvima većinom koriste pesticidi), i od usjeva i GMO usjeva.
Iako pčele ne zahtijevaju hranjenje, u lošim uvjetima (posebno hladnim razdobljima), neki pčelari moraju hraniti pčele, ali tada koriste organski šećer ili šećerni sirup. Ne koriste se nikakvi kemijski repelenti nego neke prirodne metode (kao što je spaljivanje lišća). Za razliku od konvencionalnih pčela, organske pčele se ne smiju liječiti antibioticima ili drugim standardnim veterinarskim metodama. Toplinska obrada organskog meda ne smije prijeći 45 stupnjeva Celzijusa..
Zdravstvene prednosti organskog meda
Osim što ima vrhunski okus, organski med ima i čitav niz zdravstvenih pogodnosti. Ugljikohidrati daju energiju s razumnom razinom glikemijskih indeksa (GI) . Nutricionistički gledano, med je daleko superiorniji od šećera jer med sadrži enzime, vitamine, minerale i antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale.
cvjetni med ljekovitost med bagrem med kao lijek med zdravlje prodavaonica organske hrane ekomed organski med - tekuće zlato eko med dodaci prehrani bio med organski med trgovina zdravom hranom trgovina organske hrane eko trgovina zagreb bio hrana eko trgovina trešnjevka trgovina zdrave hrane zdrava hrana priroda i društvo priroda i društvo biotrgovina