Raw kakao

Med je bio nektar bogova, dok je kakao bio nazivan hranom ratnika. Bio je posebno čuvan i korišten samo u posebnim trenutcima slavlja i sakralnim događanjima.

Zimzeleno drveće visine do osam metara koje svojom vrstom spada u obitelj Sterculiaceae mjesto je na kojem možemo pronaći plod kakaa. Plod je jajastog oblika, može težiti čak do pola kilograma. Sami plod sadrži meso i sjemenke, pulpa kakaa koristi se za spravljanje sokova dok se od ploda prave kakao prah i kakao maslac, no i cijeli plod sam po sebi je jestiv.

Raw kakao, odnosno sirovi kakao dobivamo hladnim prešanjem neobrađenog ploda, ovim procesom zadržavaju se korisni enzimi dok se izbacuju masnoće odnosno kakaov maslac. Kakao u prahu zapravo je sirovi kakao koji je pržen prvi visokim temperaturama. Prženjem se mijenja struktura kakaovog zrna, reducira se postotak enzima i smanjuje mu se sveukupna nutritivna vrijednost.

Sirovi kakao djeluje pogodno na inzulin, smanjuje rizik od srčanog udara i smanjuje krvni tlak. Kakao dijeli antioksidans reservatrol sa crvenim vinom koji ima pozitivan utjecaj na moždane i živčane stanice te je dobar za obranu živčanog sustava i moždanih barijera.

Kakao u sirovom obliku smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti, antioksidansi koji se nalaze u kakau pomažu održati zdravu razinu nitro oksida u tjelesnom sustavu. Toksini koji utječu na krvi tlak i krvne žile u velikom postotku se neutraliziraju utjecajem kakaa njegovom svakodnevnom upotrebom.

Booster raspoloženja
Kakao može podići razinu transmitera u vašem organizmu u visokom postotku, što znači da je dobar za podizanje energije i raspoloženja. Kakao otpušta feniletilamin koji se u organizmu otpušta dok jedemo čokoladu ili smo zaljubljeni, a onda se stvarno dobro osjećamo, zar ne?

Korištenje sirovog kakaa u kuhanju
Zasad još uvijek nije poznato da se kvaliteta sirovog kakaa smanjuje njegovim izlaganjem temperaturama pri kuhanju ili pečenju. Dokazano je kako mliječni proizvodi apsorbiraju antioksidanse iz sirovog kakaa pri njihovom zajedničkom korištenju te vam preporučamo ukoliko koristite sirovi kakao u receptu sa mlijekom, da mlijeko životinjskog podrijetla zamijenite mlijekom od žitarica, kakaao i kokosovo ili bademovo mlijeko već sami po sebi zvuče kao slastica!
 

Galerija slika:

 
  Savjeti - Sve