Umbeoshi ocat

Umeboshi ocat – zdravo osvježenje za vruće dane

Umeboshi ocat (također poznat kao ocat od šljiva ili Ume Su) je slani, kiseli i slatki nusproizvod procesa proizvodnje umeboshi šljiva. Umeboshis su crveni, ukusni plodovi koji se obično koriste u japanskim jelima. Ovi plodovi, nazvani "ume" na japanskom, zapravo su usko povezani s marelicama. Tradicionalno, umeboshi se osuše, a zatim konzerviraju u slanoj vodi, s ljubičastim perilnim listovima koje dodaju svijetlu crvenu boju.

Umeboshi ocat se široko koristi u japanskom kuhanju kao začin. Često se prži s povrćem i posipa ga se preko povrća na pari i riže. Umeboshi ocat je poprilično slan, ali ima i djelomično kiseo, voćni okus. Vrlo je jedinstven i može se kreativno primijeniti u veganskim jelima gdje se želi postići okus mora ili ribe. Može se koristiti umjesto umaka od ribe, iako se njegov okus može činiti voćnim ili lakšim s obzirom na pojedinačno nepce.

Zdravstvene prednosti

Osim njegovog jakog okusa, japanski ocat od šljiva ima izvanredno ljekovite osobine. Snažna kiselost šljiva ima paradoksalnu alkalizaciju na tijelo. Umbeoshi ocat neutralizira umor, potiče probavu i potiče eliminaciju toksina. On je dalekoistočni ekvivalent za aspirin. Jedna umeboshi šljiva dnevno se smatra jednim od najboljih dostupnih preventivnih lijekova. Evo još nekoliko načina na koje možete koristiti umeboshi ocat za vašu korist:

Jedite umeboshi ocat  s doručkom svaki dan kako biste opremili svoje tijelo energijom.
Jedite umeboshi prije svakog obroka uz predjelo, pogotovo ako ste trudni. Sredstva za stimulaciju probave i smanjenje kiselosti šljiva olakšavaju jutarnju mučninu i umor koji dolaze s trudnoćom.
Napravite čaj za borbu protiv probavnih problema ili umora tako da dodate umeboshi ocat u vruću vodu.
Dodajte ga sushiju ili rižinim kuglicama. Dodavanje umeboshija u konvencionalnu hranu pomaže probavi i može spriječiti konstipaciju.
Koristite ocat u umacima i salatnim preljevima ili kao dodatak punine okusa za mnoge vrste jela.
Kao opći savjet, pazite da prilagodite količinu soli u bilo kojem jelu, jer će često sam umeboshi ocat biti dovoljan kao zamjena za sol.

Umeboshi ocat je svestrano začin, koji posebno osvježava tijekom vrućih poslijepodnevnih sati. Upotrebljavajte umeboshi ocat kako biste začinili salate, uz kisele krastavce i tofu. On također dodaje ugodno začinjen okus za lisnato povrće (osobito kupus), cvjetači, brokuli i i grahu.

 
  Savjeti - Sve