Zašto prijeći na prehranu bez glutena?

Sve više ljudi prelazi na prehranu bez glutena. Činjenica je da ona sa sobom nosi mnoge zdravstvene prednosti za ljudski organizam. Želite saznati više o tim prednostima, kao i o bezglutenskoj prehrani općenito? Nastavite čitati i dobit ćete odgovore na sva osnovna pitanja, uključujući i pitanja o praktičnim aspektima prelaska na ovakvu prehranu!

Što je gluten?

Rijetko tko ovo zna, ali gluten je zapravo vrsta proteina. Najčešće ga se nađe u žitaricama, poput pšenice, ječma i raži. Gluten, međutim, nije samo slučajan sastojak većine pekarskih proizvoda. Koristi ga se da bi se kruhu i tijestu općenito dalo elastičnost na koju smo toliko navikli. S druge strane, on je i jedini protein u ljudskoj prehrani koji ljudsko tijelo ne može probaviti. Iako većina ljudi to niti zna niti osjeća, postoje i oni koji razviju netoleranciju na gluten. To nas dovodi do pitanja o prednostima prehrane bez glutena.

Koje su prednosti prehrane bez glutena?

Kao prvo, neki ljudi moraju prijeći na bezglutensku prehranu. Postoje i oni koji pate od bolesti čije liječenje olakšava izbacivanje glutena. Neke od njih su celijakija i sindrom iritabilnih crijeva.

U posljednjih nekoliko desetljeća svjedočimo i porastu alergija na hranu. Mnoge se od njih mogu riješiti izbacivanjem glutena iz prehrane.

Prehrana bez glutena, međutim, može koristiti i ljudima koji ne pate od zdravstvenih poteškoća vezanih uz unošenje glutena. Tomu je glavni razlog činjenica da bezglutenska prehrana zapravo znači prehranu bogatu proteinima i siromašnu ugljikohidratima. Takva se prehrana općenito smatra zdravijom alternativom onoj na koju je većina nas navikla.

Kako najlakše prijeći na prehranu bez glutena?

Ako ne patite od poteškoća vezanih uz unošenje glutena, sigurno se pitate kako bi točno izgledala bezglutenska prehrana. U praksi, ona zapravo znači izbacivanje iz prehrane namirnica, uglavnom žitarica, koje sadrže gluten i mijenjanje istih namirnicama koje ga ne sadrže, a pripadaju istoj kategoriji. Na primjer, bijelo brašno, koje sadrži gluten, zamijenite heljdinim brašnom, koje ga ne sadrži.

U današnje doba, sve je lakše raditi takve promjene u prehrani. Namirnica koje ne sadrže gluten ima sve više i više, a najviše ih možete naći u trgovinama zdravom hranom. Ako se osjećate spremnima napraviti korak naprijed po pitanju zdravlja, posjetite nas u najbližoj P&D trgovini!

 
  Savjeti - Sve