Zobene pahuljice
Zobene pahuljice su postale nezaobilazan doručak kod mnogih osoba. Razlog tomu je što su veoma ukusne, praktične i zdrave. Obrok koji napravite od njih je hranljiv i zasitan i osigurava potrebnu energiju za čitav dan.
Zobene pahuljice nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše.
Zob je inače puna vlakana koja usporavaju probavu ugljikohidrata. Time se i se smanjuje razina šećera u krvi što izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Osim vlakana, zobene pahuljice sadrže i kompleksne ugljikohidrata. Nisu jako kalorična hrana pa u 100 g sadrže 347 kcal.
Šta sve sadrže zobene pahuljice
Ove zdrave pahuljice sadrže 19% ugljikohidrata i 13% proteina. Pored toga, u njima se nalazi beta-glukan i visokovrijedna vlakna, koja su topiva u vodi zbog kojih većinom i jesu tako dobre za zdravlje.
Sadrže i vitamine i minerale kao što su mangan, molibden, fosfor, bakar, magnezij, krom, cink, kalij, kalcij, vitamini B skupine, folna kiselina, pantotenska kiselina, kolin, vitamini K i E.
Benefiti zobenih pahuljica po zdravlje
Snižuju kolesterol
Prije nekih 30 - tak godina obavljeno je ispitivanje po kojem su znanstvenici otkrili da zob ima izuzetno svojstvo kod snižavanja razine štetnog kolesterola. Razlog tomu je što sadrže beta-glukan u posebnom obliku koji pomaže u snižavanju kolesterola. Čak jedna šalica dnevno može sniziti vrijednost kolesterola za 8 do 23%.
Potiču probavu
Zobene pahuljice su pune vlakana, a ona pomažu kod smanjivanja nadutosti i zatvora. Također, omekšavaju stolicu i potiču redovito pražnjenje crijeva.
Jedna šalica zobi sadrži oko 4 grama vlakana, a od toga je 2 grama netopivih vlakana koja su najbitnija za dobar rad probave.
Pomažu kod mršavljenja
Zobena kaša je idealna za mršavljenje. Pola šalice sadrži 159 kcal i ima samo 2 grama masti a pri tome ćete biti puni energije. Neverovatno je kako tako malo kalorija može da vas drži sitim tako dugo. To je zbog toga što vlakna iz zobi povećavaju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.
Čuvaju zdravlje srca
Poslednjih godina vrena su istraživanja po kojima se došlo do podataka da muškarci koji dnevno doručkuju zdjelicu cjelovitih žitarica, uključujući i zobene pahuljice, imaju 29% manje šanse za zatajenje srca. Razlog ovomu se pripisuje obilju omega-3 kiselina, folnoj kiselini, kaliju i kalciju – tvarima koje srce voli.
Štiti kožu
Škrob koji se nalazi u zobenim pahuljicama izvrsno je sredstvo za suhu i iritiranu kožu.
On zapravo stvara barijeru koja koži pomaže zadržati vlagu, dok se od nešto čvršće ljuske može napraviti nježni piling. Može da se koristi za izradu domaćih maski, kupki i pilinga.
Stabiliziraju šećer u krvi
Doručak sa ovim pahuljicama mogu koristiti i osobe koje boluju od dijabetesa. Zob pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi.
Sadrži vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.
Zobene pahuljice dokazano smanjuje rizik od inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti.
Djeluju umirujuće
Osim za doručak, zobene pahuljice su veoma dobar izbor i prije spavanja.
Ova zdrava nammirnica sadrži melatonin, ugljikohidrate i triptofan koji imaju umirujuće djelovanje, ali i vitamin B6 koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće.
Pospješuju izdržljivost
S obzirom da je zobena kaša izvrstan izvor ugljikohidrata i proteina, ona pruža dovoljno kalorija za veće tjelesne napore.
Čak se u nekim istraživanjima pokazalo da njezina konzumacija 60-45 minuta prije treninga povećava performanse i povoljno utječe na metabolizam.
Poboljšavaju imunitet
Ova ljekovita namirnica utiče na imuno sistem i to sve zbog beta-glukana koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta.
Veoma je dobar kod upalnih procesa jer poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminiranja bakterija.
Jednostavno su ukusne!
Zobene pahuljice posebice u obliku kaše,su toliko ukusne za jelo da ih nije teško uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ih kombinovati na razne načine pa tako i pripremiti različita slana i slatka jela ili ih kombinirati s drugim namirnicama.
Često se koriste kao dodatak kolačima, pudingu, juhama, muslima, i keksima.
Isto tako se mogu upotrebiti za izradu prirodne kozmetike.
Preporučuju se za upotrebu osobama koje ne podnose. Dokazano da ih čak i oboljeli od celijakije mogu jesti bez obzira na minimalnu količinu glutena koju sadrže.
Recepti sa zobenim pahuljicama
Sve recepte možete koristiti i za doručak ili večeru. Veoma su jednostavni za napraviti, ukusni i hranljivi.
Zobena kaša s medom i cimetom
Sastojci potrebni za izradu:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka ( ako više volite možete i neko drugo mleko upotrebiti )
- ¼ čajne žlice cimeta
- prstohvat soli
- med ili neki drugi prirodni zaslađivač
- 1 banana, oguljena i narezana
- šaka grožđica ili sušenog voća
Priprema
Mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje pa sipajte pahuljice. Stavite na srednju vatru i ostavite neka prokuvaju. Pustite ih neka lagano kuhaju oko 5-7 minuta. Povremeno promiješajte. Zatim dodajte sol i cimet pa dobro promiješajte. Kad bude kuvana sipajte je u male zdjelice. Po želji stavite bananu ili sušeno voće. Takoše dodajte i med ako volite slatku zobenu kašu.
Zobene pahuljice s voćem
Još jedan odličan recept za doručak koji će vam obezbediti obilje energije.
U malo veću zdjelu stavite sljedeće sastojke:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 0,5 šalice soka od jabuke
- 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
- cimet
- 1,5 šalice vruće vode
- pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili nekog drugog voća po izboru
Priprema
U veću zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Ostavite nekoliko minuta neka pahuljice malo natope tekućinom a nakon jelo je spremno za konzumaciju.
Zobene pahuljice sa medom i bademima
Probajte i ovaj recept podjednako ukusan recept.
Potrebni sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 2 žlice meda
- 1 šaka badema (isjeckanih)
Priprema:
Ugrijte mlijeko pa dodajte pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje. Kad se masa zgusne dodajte sjeckane bademe. Sklonite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte med i promiješajte. Sipajte u manje zdjele i sačekajte da se malo prohladi pa onda konzumirajte.
zobene pahuljice zdrava hrana webshop zdrava hrana online shop organska hrana zagreb zdrava hrana zagreb bio hrana online zdrava hrana online trgovina zdrave hrane zagreb