Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su postale nezaobilazan doručak kod mnogih osoba. Razlog tomu je što su veoma ukusne, praktične i zdrave. Obrok koji napravite od njih je hranljiv i zasitan i osigurava potrebnu energiju za čitav dan.

Zobene pahuljice nastaju procesom parenja i omekšavanja zobi između valjaka, nakon čega se suše.

Zob je inače puna vlakana koja usporavaju probavu ugljikohidrata. Time se i se smanjuje razina šećera u krvi što izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka. Osim vlakana, zobene pahuljice sadrže i kompleksne ugljikohidrata. Nisu jako kalorična hrana pa u 100 g sadrže 347 kcal.

Šta sve sadrže zobene pahuljice

Ove zdrave pahuljice sadrže 19% ugljikohidrata i 13% proteina. Pored toga, u njima se nalazi beta-glukan i visokovrijedna vlakna, koja su topiva u vodi zbog kojih većinom i jesu tako dobre za zdravlje.

Sadrže i vitamine i minerale kao što su mangan, molibden, fosfor, bakar, magnezij, krom, cink, kalij, kalcij, vitamini B skupine, folna kiselina, pantotenska kiselina, kolin, vitamini K i E.

Benefiti zobenih pahuljica po zdravlje

Snižuju kolesterol

Prije nekih 30 - tak godina obavljeno je ispitivanje po kojem su znanstvenici otkrili da zob ima izuzetno svojstvo kod snižavanja razine štetnog kolesterola. Razlog tomu je što sadrže beta-glukan u posebnom obliku koji pomaže u snižavanju kolesterola. Čak jedna šalica dnevno može sniziti vrijednost kolesterola za 8 do 23%.

Potiču probavu

Zobene pahuljice su pune vlakana, a ona pomažu kod smanjivanja nadutosti i zatvora. Također, omekšavaju stolicu i potiču redovito pražnjenje crijeva.

Jedna šalica zobi sadrži oko 4 grama vlakana, a od toga je 2 grama netopivih vlakana koja su najbitnija za dobar rad probave.

Pomažu kod mršavljenja

Zobena kaša je idealna za mršavljenje. Pola šalice sadrži 159 kcal i ima samo 2 grama masti a pri tome ćete biti puni energije. Neverovatno je kako tako malo kalorija može da vas drži sitim tako dugo. To je zbog toga što vlakna iz zobi povećavaju osjećaj punine u želucu, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.

Čuvaju zdravlje srca

Poslednjih godina vrena su istraživanja po kojima se došlo do podataka da muškarci koji dnevno doručkuju zdjelicu cjelovitih žitarica, uključujući i zobene pahuljice, imaju 29% manje šanse za zatajenje srca. Razlog ovomu se pripisuje obilju omega-3 kiselina, folnoj kiselini, kaliju i kalciju – tvarima koje srce voli.

Štiti kožu

Škrob koji se nalazi u zobenim pahuljicama izvrsno je sredstvo za suhu i iritiranu kožu.

On zapravo stvara barijeru koja koži pomaže zadržati vlagu, dok se od nešto čvršće ljuske može napraviti nježni piling. Može da se koristi za izradu domaćih maski, kupki i pilinga.

Stabiliziraju šećer u krvi

Doručak sa ovim pahuljicama mogu koristiti i osobe koje boluju od dijabetesa. Zob pomaže u stabiliziranju razine šećera u krvi.

Sadrži vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Zobene pahuljice dokazano smanjuje rizik od inzulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti.

Djeluju umirujuće

Osim za doručak, zobene pahuljice su veoma dobar izbor i prije spavanja.

Ova zdrava nammirnica sadrži melatonin, ugljikohidrate i triptofan koji imaju umirujuće djelovanje, ali i vitamin B6 koji potiče proizvodnju serotonina – hormona sreće.

Pospješuju izdržljivost

S obzirom da je zobena kaša izvrstan izvor ugljikohidrata i proteina, ona pruža dovoljno kalorija za veće tjelesne napore.

Čak se u nekim istraživanjima pokazalo da njezina konzumacija 60-45 minuta prije treninga povećava performanse i povoljno utječe na metabolizam.

Poboljšavaju imunitet

Ova ljekovita namirnica utiče na imuno sistem i to sve zbog beta-glukana koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sustava koji može povećati djelotvornost imuniteta do nekoliko puta.

Veoma je dobar kod upalnih procesa jer poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminiranja bakterija.

Jednostavno su ukusne!

Zobene pahuljice posebice u obliku kaše,su toliko ukusne za jelo da ih nije teško uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Možete ih kombinovati na razne načine pa tako i pripremiti različita slana i slatka jela ili ih kombinirati s drugim namirnicama.

Često se koriste kao dodatak kolačima, pudingu, juhama, muslima, i keksima.

Isto tako se mogu upotrebiti za izradu prirodne kozmetike.

Preporučuju se za upotrebu osobama koje ne podnose. Dokazano da ih čak i oboljeli od celijakije mogu jesti bez obzira na minimalnu količinu glutena koju sadrže.

Recepti sa zobenim pahuljicama

Sve recepte možete koristiti i za doručak ili večeru. Veoma su jednostavni za napraviti, ukusni i hranljivi.

Zobena kaša s medom i cimetom

Sastojci potrebni za izradu:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka ( ako više volite možete i neko drugo mleko upotrebiti )
  • ¼ čajne žlice cimeta
  • prstohvat soli
  • med ili neki drugi prirodni zaslađivač
  • 1 banana, oguljena i narezana
  • šaka grožđica ili sušenog voća

Priprema

Mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje pa sipajte pahuljice. Stavite na srednju vatru i ostavite neka prokuvaju. Pustite ih neka lagano kuhaju oko 5-7 minuta. Povremeno promiješajte. Zatim dodajte sol i cimet pa dobro promiješajte. Kad bude kuvana sipajte je u male zdjelice. Po želji stavite bananu ili sušeno voće. Takoše dodajte i med ako volite slatku zobenu kašu.

Zobene pahuljice s voćem

Još jedan odličan recept za doručak koji će vam obezbediti obilje energije.

U malo veću zdjelu stavite sljedeće sastojke:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 0,5 šalice soka od jabuke
  • 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja
  • cimet
  • 1,5 šalice vruće vode
  • pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili nekog drugog voća po izboru

Priprema

U veću zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Ostavite nekoliko minuta neka pahuljice malo natope tekućinom a nakon jelo je spremno za konzumaciju.

Zobene pahuljice sa medom i bademima

Probajte i ovaj recept podjednako ukusan recept.

Potrebni sastojci:

  • 4 dcl mlijeka
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice meda
  • 1 šaka badema (isjeckanih)

Priprema:

Ugrijte mlijeko pa dodajte pahuljice. Miješati dok ne počne vrenje. Kad se masa zgusne dodajte sjeckane bademe. Sklonite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte med i promiješajte. Sipajte u manje zdjele i sačekajte da se malo prohladi pa onda konzumirajte.

 
  Savjeti - Sve