Cejlonski cimet (mljeveni)

Cejlonski cimet medicinski je začin koji potječe od drveta porijeklom iz Šri Lanke u regiji koja se prije nazivala Cejlon, odakle i naziv samog začina. Cimet je dugo godina korišten kao medicinski začin, a korijeni mu vuku čak iz drevnog Egipta gdje se koristio za liječenje različitih tegoba i bolesti.

Cejlonski cimet ima poseban slatkasti okus koji je čini idealnim začinom za mnoga jela i slastice. Njegova ljekovita svojstva nisu zanemariva. Konzumiranje cimeta može smanjiti krvni šećer i kolesterol. Preporučuje se korištenje otprilike pola žlice cimeta dnevno kako bi se vidjeli pozitivni učinci za organizam. Cimet se koristi i za liječenje probavnih tegoba kao što su mučnina, meka stolica, gubitak apetita i loša probava. Kako bi se izbjegle probavne tegobe uzrokovane kiselom hranom preporučuje se miješanje te hrane s cimetom. Zbog aktivne tvari cinamaldehida cimet poboljšava protok krvi, a koristan je i za liječenje ozeblina. Koristan je kao dodatak raznim vrstama pića, pogotovo u zimsko doba.

 
Prethodni
  Leća
Sljedeći
Proso  
  Novosti - Sve