Leća
Vjeruje se da je leća potekla u središnjoj Aziji, gdje se konzumirala od prethistorijskih vremena. Leća je jedna od prvih žitarica koje su bile kultivirane, a datira od prije čak 8000 godina. Tijekom stoljeća leću se konzumiralo s ječmom i pšenicom budući da je s njima i kultivirana. Osim što je korisna kao hrana posjeduje i svojstva povoljna za zdravlje.
Leća sadrži mnogo vitamina B i proteina a gotovo niti malo masti. Budući da je bogata dijetalnim vlaknima odlična je za održavanje i kontrolu tjelesne težine te pomaže pri smanjenju kolesterola i mučnine u crijevima. Dokazano je da konzumiranje leće smanjuje opasnost od srčanih bolesti, a koristi se i za stabiliziranje šećera u krvi.
Poveznice:
crna leća leća priprema zelena leća kalorije leća kalorije leća kuhanje leća nutritivne vrijednosti žuta leća prirodno je dobro zdravlje je važno smeđa leća zelena leća crvena leća priroda i društvo priroda i društvo biotrgovina
crna leća leća priprema zelena leća kalorije leća kalorije leća kuhanje leća nutritivne vrijednosti žuta leća prirodno je dobro zdravlje je važno smeđa leća zelena leća crvena leća priroda i društvo priroda i društvo biotrgovina