Bezgluteniski kolač od mrkve
23 Velj.

Bezgluteniski kolač od mrkve

Kolač od mrkve možete pripremati s različitim vrstama brašna i orašastim plodovima, s pireom od jabuke, bundeve ili sa suhim voćem... Mogućnosti su beskrajne. Meni je najdraža ova, s bademima jer me radi kombinacije okusa podsjeća na meni jako drag marcipan. Bademe sam sitno samljela u mlincu za kavu, u brašno, kako bi tijesto što više nalikovalo biskvitu. Pomiješala sam mljeveni kokos i kokosovo brašno, ali ako želite možete upotijebiti samo mljeveni kokos.

Ovaj put sam suho voće izostavila, ali vi ga možete upotrijebiti. Preporučam sitnije grožđice ili nasjeckane brusnice, namočene u likeru ili rakiji. Dat će poseban okus i miris vašem kolaču.

 

Pripremite, za kalup od 22cm:

  4 veća jaja

  120g eritritola (Sukrina) ili 100g smeđeg šećera

  4 žlice kokosova ulja

  3-4 žlice jogurta

  300g sitno naribane mrkve

  sok pola limuna i koricu

  125g sitno samljevenih badema

  50g mljevenog kokosa

  50g kokosovog brašna

  2 žlice mljevenog psylliuma

  2 žlice mljevenih suncokretovih sjemenki

 1 žličicu praška za pecivo

  pola žličice sode bikarbone

 1 žličicu cimeta

  pola žličice začina za medenjake

 

  za kremu:

  500g svježeg kremastog sira

  200ml slatkog vrhnja ili grčkog jogurta

  2 žlice meda ili eritritola

   ekstrakt vanilije ili malo mljevene vanilije

   sok pola limuna i koricu

 

 

 

 

 

 

 

Mrkvu ogulite i sitno naribajte. Pokapajte limunovim sokom i posipajte ribanom limunovom koricom. Istucite jaja i eritritol, dodajte kokosovo ulje, jogurt i naribanu mrkvu. Postupno dodavajte mljevene bademe, kokosova brašna i ostale suhe sastojke. Dobro izmiksajte, da dobijete vlažnu, ali kompaktnu smjesu.

 

Stavite u namašćeni ili papirom za pečenje obložen kalup i pecite 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170C. Ohladite i pripremite kremu. Istucite svježi sir i slatko vrhnje ili jogurt, dodajte vaniliju, limunov sok i koricu. Premažite biskvit kremom i poslužite.

Ako želite, biskvit možete prerezati i namazati kremom pa zatim premazati izvana. Ukrasite nasjeckanim bademima.

teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo za Prirodu i društvo

 
  Recepti - Sve