Čokoladne kocke od graha
Čokoladne kocke od graha
Još malo pa Božić.
Teško je povjerovati, kada pogledamo kakve su temperature i koliko laganu odjeću nosimo, da nam je blagdansko doba već pred vratima. Gradovi su okićeni, trgovine prepune svečanih aranžmana i zamotanih poklona, posvuda se čuju božićne pjesme. Pretpostavljam da će mnogi od vas sami peći kolače pa sam se u idućim receptima odlučila više fokusirati na slastice, kako biste tijekom blagdana mogli uživati u kolačima bez grižnje savjesti. Prvi moj recept odmah je neobičan. S grahom. Da, grahom. Znam da će nekima ovo zasigurno djelovati čudno, ali vjerujem da ima i onih koji su takve kolače već pekli pa znaju da je grah u kolačima posve neutralan i neprimjetan. Biskvit je lagan, a sočan, odličan je i za torte pa ga nerijetko koristim za neke čokoladne kombinacije, Schwarzwald tortu, Bobanovu tortu i razne druge torte s čokoladnim biskvitom. Ova količina sastojaka dovoljna je za okrugli kalup od 24cm ili manji pravokutni kalup 30x20cm.
Pripremite:
400g crvenog graha iz konzerve
4 veća jaja
1/2 žličice ekstrakta vanilije ili naranče
4 velike žlice maslaca ili ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1/2 šalice meda ili stevije u količini koja zamjenjuje med
5 velikih žlica kakao praha
1 žličicu začina za medenjake (ili neku vlastitu mješavinu po želji: cimet, kardamom, đumbir,...)
1 žličicu praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1 veliku žlicu vode
U blenderu smiksajte ispran, ocijeđen grah i jaja. Dodajte med ili steviju i ostale praškaste sastojke. Na kraju umiješajte omekšali maslac ili kokosovo ulje i ekstrakt naranče. Ujednačite smjesu. Izlijte u pravokutni kalup i pecite 45ak min na 160C.
Kada se kolač malo ohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom. Otopite 100g tamne čokolade s 5-6 žlica slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka. Dio kolača poslužila sam s čokoladnom glazurom, dio s odličnim prijateljevim pekmezom od naranče i kumkvata, ali vi upotrijebite bilo koji kiselkasti pekmez po želji.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo