Posipanke s jabukama
23 Velj.

Posipanke s jabukama

Vjerujem da je crumble s voćem danas svima poznat, kao čest američki desert u filmovima i serijama. No, naša varijanta, posipanke, postoji dugi niz godina i pripremaju je bake diljem Hrvatske, od brašna, maslaca, šećera i sezonskog voća. Posip možete pripremiti od različitih vrsta brašna, orašastih plodova, pahuljica, sjemenki... Dodajte šećer ili zaslađivač po izboru, maslac, kokosovo ulje i napravite tijesto. Ne treba vam ni mikser, ni pjenjača. Samo rukama grubo pomiješajte sastojke i pretvorite tijesto u mrvice. Posipajte ih po pečenom voću i zapecite u pećnici. Posipanke poslužite s tučenim slatkim vrhnjem, kupovnim ili domaćim sladoledom ili uz vanil kremu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za jednu posudicu pripremite:

1 veću kiselkastu jabuku

pola žličice cimeta

prstohvat začina za medenjake

žlicu likera ili rakije po želji

1 žlicu proteina sjemenki lana

1 žlicu rogača u prahu

1 žlicu mljevenih zobenih pahuljica

1 žlicu mljevenih lješnjaka

1 žlicu Sukrina

prstohvat mljevene vanilije

2-3 žlice kokosova ulja

Jabuku ogulite i narežite na kockice. Dodajte začine i liker, promiješajte. Stavite u posudicu i pecite 15ak minuta, na 180C, da jabuka omekša.

Pomiješajte sve sastojke za posip, rukama zamijesite tijesto i pretvorite ga u mrvice. Posipajte po polupečenim jabukama i vratite u pećnicu. Pecite 15ak minuta, da tijesto porumeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo

 
  Recepti - Sve