Ječmeni gris s mandarinama u karamelu
Ječmeni gris s mandarinama u karamelu
Sigurno ste u djetinjstvu probali gris na mlijeku, posipan ribanom čokoladom ili Kraš expressom. Mom bratu i meni bilo je to jedno od najdražih jela, a i danas, kao odrasli ljudi, povremeno jedemo gris na mlijeku. Za ovaj recept izabrala sam ječmeni gris, koji ima intenzivniji okus od pšeničnog i dobro se slaže s raličitim vrstama voća, naročito citrusima. Dodala sam malo vanilije i samo žlicu meda jer sam mandarine obložila laganim karamelom, ali ako nećete raditi karamel, onda grisu dodajte malo više šećera/meda. Ovako poslužen, gris, koji na prvi pogled možda djeluje obično i nezanimljivo, postaje interesantna slastica i desert koji može završiti bilo koju večeru.
Za dvije zdjelice pripremite:
3 dl organskog kravljeg mlijeka ili bademovog mlijeka za vegansku varijantu
3 žlice ječmenog grisa
prstohvat vanilije u prahu
1 žlicu meda ili drugog zaslađivača za vegansku verziju
3 mandarine
sok 2 mandarine i jednog grejpa ili naranče
2 žlice meda
nekoliko klinčića
Stavite mlijeko u posudu debljeg dna, dodajte vaniliju i med pa pustite da uzavri. Umiješajte gris, smanjite temperaturu i miješajte pjenjačom nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kuhani gris izlijte u dvije posudice i ostavite da se hladi.
U tavu stavite med, začine i sok grejpa i mandarine. Ako ne volite grejp, zamijenite ga narančom ili dodajte više soka od mandarina.
Lagano miješajte, da se sok reducira, zatim poslažite mandarine narezane na šnite. Ostavite 2-3 minute pa maknite s vatre.
Rasporedite voće po kuhanom grisu. Začine uklonite, kako okus ne bi bio preintenzivan.
Poslužite toplo ili ohladite u hladnjaku.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo
ekomandarine vanilija u prahu organsko kravlje mlijeko ječmeni gris anis začin ekomed bademovo mlijeko ekoplac trgovina organske hrane eko povrće prodaja zagreb trgovina zdrave hrane eko voće prodaja zagreb eko povrće zagreb eko voće i povrće