Ječmeni gris s mandarinama u karamelu
23 Velj.

Ječmeni gris s mandarinama u karamelu

Sigurno ste u djetinjstvu probali gris na mlijeku, posipan ribanom čokoladom ili Kraš expressom. Mom bratu i meni bilo je to jedno od najdražih jela, a i danas, kao odrasli ljudi, povremeno jedemo gris na mlijeku. Za ovaj recept izabrala sam ječmeni gris, koji ima intenzivniji okus od pšeničnog i dobro se slaže s raličitim vrstama voća, naročito citrusima. Dodala sam malo vanilije i samo žlicu meda jer sam mandarine obložila laganim karamelom, ali ako nećete raditi karamel, onda grisu dodajte malo više šećera/meda. Ovako poslužen, gris, koji na prvi pogled možda djeluje obično i nezanimljivo, postaje interesantna slastica i desert koji može završiti bilo koju večeru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za dvije zdjelice pripremite:

3 dl organskog kravljeg mlijeka ili bademovog mlijeka za vegansku varijantu

3 žlice ječmenog grisa

prstohvat vanilije u prahu

1 žlicu meda ili drugog zaslađivača za vegansku verziju

3 mandarine

sok 2 mandarine i jednog grejpa ili naranče

2 žlice meda

2 zvjezdasta anisa

nekoliko klinčića

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stavite mlijeko u posudu debljeg dna, dodajte vaniliju i med pa pustite da uzavri. Umiješajte gris, smanjite temperaturu i miješajte pjenjačom nekoliko minuta na laganoj vatri.

Kuhani gris izlijte u dvije posudice i ostavite da se hladi.

U tavu stavite med, začine i sok grejpa i mandarine. Ako ne volite grejp, zamijenite ga narančom ili dodajte više soka od mandarina.

Lagano miješajte, da se sok reducira, zatim poslažite mandarine narezane na šnite. Ostavite 2-3 minute pa maknite s vatre.

Rasporedite voće po kuhanom grisu. Začine uklonite, kako okus ne bi bio preintenzivan.

Poslužite toplo ili ohladite u hladnjaku.

teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo            

 
  Recepti - Sve