Farinata, socca ili cecina
Farinata, socca ili cecina
Ako volite slanutak, farinatu ćete obožavati!
Naime, radi se o poznatom specijalitetu pripremljenom od slanutkovog brašna. Farinata u Liguriji, socca u Provansi ili cecina, kako je zovu u Toscani, nalik je tankoj pogači ili palačinki, ako je pripremite nešto tanju. Iako svoje podrijetlo vuče iz Genove, pripremaju je diljem Italije i Francuske, naročito u Nici. Tamo sam se prvi put i susrela sa soccom, posluženom uz obilje ukiseljenog i svježeg povrća, sireve, predivno maslinovo ulje i čašu roséa.
Kada pripremate smjesu upotrijebite kvalitetno maslinovo ulje i obavezno je ostavite da odmori. U Provansi se često dodaje i dašak mljevenog kumina, ali vi ga ne morate upotrijebiti.
Farinatu možete peći na tavi, ali i u pećnici, no pravi znalci kažu da to nije to, ako se ne peče u peći na drva. Nažalost, to nam je rijetko dostupno pa će poslužiti i kućne varijante.
Ako ćete je peći na tavi, ugrijte ulje na srednje jakoj temperaturi, zatim ulijte mješavinu za pečenje i kada se odozdo formira korica, preokrenite. Kad i druga površina dobije boju, maknite s vatre. Nauljite tavu i ponovite, dok ne potrošite smjesu.
Za jednu pogaču (ili tri tanke palačinke) promjera 24cm pripremite:
150g slanutkovog brašna
300ml vode
2 žlice maslinova ulja
prstohvat mljevenog kumina (po želji)
1 ravnu žličicu himalajske soli
Umutite sve sastojke i ostavite da smjesa stoji 2-3 sata na sobnoj temperaturi. Ukoliko se na površini pojavi pjena, oberite je žlicom. Prije pečenja promiješajte.
U pećnici zagrijte kalup, na temperaturi od 250C. Kada se kalup ugrije, premažite ga uljem i ulijte smjesu. Pecite 15ak minuta. Prije kraja pečenja možete upaliti ventilator, da porumeni. Rarežite na 8 trokuta i poslužite posipano sa svježe mljevenim paprom, krupnom soli i maslinovim uljem.