Mekani integralni medenjaci
Mekani integralni medenjaci
Mekani integralni medenjaci
Miris cimeta i začina za medenjake jedan je od onih koje najčešće vežemo uz blagdansko doba. Nažalost, mnogi recepti zahtijevaju da medenjake pripremimo puno ranije i zatim čekamo da omekšaju. Radi toga sam bila iznimno sretna kad mi je dragi prijatelj otkrio recept za starinske proštenjske medenjake. Oni su naime odmah mekani! Čim ih ispečete, ohladite (i ukrasite), možete ih jesti i uživati u njihovom bogatom okusu i mirisu. Tajna je u kombinaciji sastojaka, odnosno u amonijevom karbonatu ili amonijaku za kolače radi kojeg su rahli i meki. Amonijak za kolače, poznat još i pod nazivima ledeni kvasac, licitarski kvasac, jelenji rog zapravo je generacijama prisutan u našim kuhinjama, naročito u Dalmaciji gdje se koristi za izradu viških cvita, cukarina i klašuna. Amonijak za kolače mnoge radi samog imena zabrinjava, a njegov neugodan miris odbija, ali ne morate brinuti. Nije štetan ako se ispravno koristi i nakon pečenja mirisa više nema, te ostaje samo mekan, divan kolačić.
Pripremite:
200g meda
200g smeđeg šećera
4 žlice maslaca (ili masti)
1dl vode
4 žumanjka
2dl mlijeka
20g amonijaka za medenjake
1 prašak za pecivo (12g)
800g integralnog brašna ili pirovog brašna
2 žlice začina za medenjake (cimet, đumbir, klinčić, kardamom, anis..)
Otopite maslac i dodajte med, šećer i vodu. Miješajte na laganoj vatri da se šećer otopi. Ohladite pa u hladno dodajte 4 istučena žumanjka.
U drugoj posudi pomiješajte amonijak i prašak za pecivo pa prelijte s 2 dl toplog mlijeka. Smjesa će se zapjeniti i oslobađati neugodan miris, ali nemojte brinuti jer nakon pečenja taj miris iščezne. (Amonijak za kolače možete kupiti u ljekarnama poput Kemiga ili u Lidlu.)
Pomiješajte dvije tekuće smjese i zatim ih prelijte po mješavini integralnog ili pirovog brašna i začina. Zamijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom do jutra. (Ako koristite bijelo brašno, upotrijebite glatko.)
Od smjese trgajte komade tijesta pa oblikujte kuglice malo manje od Rafaela. Slažite jednu pored druge na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje. Pripazite da između kuglica bude veći razmak jer tijekom pečenja dosta narastu. Nakon pečenja poprimit će oblik keksa kao na fotografijama. Pecite 8-10min na 180C.
Ako želite, možete tijesto razvaljati pa izrezivati oblike kalupima, ali budući da tijesto dosta raste tijekom pečenja, dosta se naruši i deformira oblik koji ste u početku imali. Meni su najbolje uspijevala srca i zvijezde.
Medenjake ukrasite glazurom, čokoladom, ukrasnim kuglicama... Ja sam ih ukrašavala royal icingom.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo