Kiseli kremasti kolač od badema
27 Pro.

Kiseli kremasti kolač od badema

Kiseli kremasti kolaČ od badema

Kiseli kremasti kolač od badema  vrlo je ukusan kolač koji ima isti okus kao i vaš omiljeni kremasti kolač, ali je mnogo zdravija varijanta.

Izrađen od svježih brusnica, bademovog brašna, vrhnja, jaja, prekriven je sa jednostavnom glazurom od javorovog sirupa.

Svaki zalogaj je užitak! Ovo je savršen kolač za brunch ili desert i spreman je za manje od sat vremena.

SASTOJCI:

• 3 jaja (sobne temperature, ako je moguće)

• 1/2 šalice organskog kiselog vrhnja (lagano vrhnje ili grčki jogurt mogu poslužiti kao zamjena).

• 1 zrela banana

• 2 šalice finog bademovog brašna

• 1 čajna žličica sode bikarbone

• 1 čajna žličica praška za pecivo

• 1/4 žlice košer soli

• prstohvat cimeta

• 1/2 šalice do 2/3 šalice kokosovog šećera (možete zamijeniti smeđim šećerom ili javorovim sirupom)

• 1/2 čajne žličice vanilije

• 2 žličice jabučnog octa

• 1 šalica brusnice + dodatne brusnice za glazuru

 

GLAZURA ( PO IZBORU )

• 2 žlice maslaca (ili odličnog  kokosovog ulja)

• 1 žlica  javorovog sirupa

• 1 šalica šećera u prahu

• 1/2 čajne žličice vanilije

• 1 žlica soka od limuna

UPUTE:

1. Zagrijte pećnicu na 175°C. Kalup za tortu od 20 ili 22 cm obložite papirom za pečenje. Stranice kalupa namažite masnoćom.

2. Pomiješajte jaja, bananu i kiselo vrhnje u miješalici ili ručnim mikserom. Stavite u veliku zdjelu i odložite sa strane.

3. U drugu veliku zdjelu dodajte suhe sastojke: bademovo brašno, sodu / prašak za pecivo, sol, cimet i kokosov šećer (ili smeđi šećer).

4. Ulijte svoje mokre sastojke (jaja / kiselo vrhnje) u zdjelu sa suhim sastojcima i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Miješajte lagano kako bi se smjesa dobro povezala.

5. Zatim dodajte vaniliju i jabučni ocat. Lagano promiješajte.

6. Dodajte brusnice. Sačuvajte 1/4 šalice brusnica za glazuru kojom ćete kasnije ukrasiti kolač.

7. Ulijte tijesto u kalup. Stavite pripremljene brusnice na vrh.

8. Pecite 30 minuta, no ipak provjerite kolač već za 20 minuta kako biste vidjeli napredak.

9. Pecite dodatnih 5-10 minuta pokriveno folijom. Provjerite da li iz središta izlazi čista čačkalica kada probodete kolač. Ako je čista, kolač je gotov (unutrašnjost nije sirova). Izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.

Dok se kolač hladi, napravite glazuru.

ZA GLAZURU:

1. Ulijte maslac/ulje i javorov sirup u posudu. Zagrijte. Dodajte malo šećera u prahu i umutite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte preostale sastojke i miješajte dok smjesa ponovno ne postane glatka.

2. Stavite glazuru preko kolača od brusnice. To je najbolje učiniti odmah jer će glazura otvrdnuti nakon što se stavi na kolač.

3. Stavite preostale brusnice u zdjelicu za mikrovalnu. Kuhajte 30-45 sekundi dok brusnice ne omekšaju. Dodajte omekšale brusnice na kolač i posipajte šećerom u prahu.

Pohranite glaziranu tortu u hladnjak do 5 dana. Naravno, mora biti pokrivena. Zamrznuta može trajati i do 3 tjedna.

DODATNE NAPOMENE

Ako želite kolač poslužiti kasnije, ne stavljajte odmah javorovu glazuru. Umjesto toga, spremite glazuru u staklenku pa stavite u hladnjak. Zatim ponovo zagrijte / rastopite i prelijte kolač prije posluživanja.

Mala do srednja banana idealne je veličine za ovaj recept.

Procjena prehrambene vrijednosti: 280 do 300 kalorija, 14-16 grama masti, 3 do 4 grama zasićene masti, 70 mg kolesterola, 30 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana, 18-20 grama šećera, 8-9 grama proteina.

 
  Recepti - Sve