Layali lubnan - Libanonski puding
Layali lubnan - Libanonski puding
Layali lubnan - Libanonski puding
Originalno ime ove slastice, Layali lubnan u prijevodu znači libanonske noći. Najčešće se priprema od semolina brašna, kashte (mirisne kremaste mješavine), banana i orašastih plodova. No, može se pripremati i s marelicama, trešnjama, slatkim od ruže ili tahinijem. Ako nemate semolinu, upotrijebite gris ili obično oštro brašno. Možete upotrijebiti obični šećer, ali i smeđi ili šećer od kokosa, no imajte na umu da će to utjecati na boju deserta. Ako ne želite koristiti bijeli šećer, možete upotrijebiti i eritritol ili xylitol.
Pripremite:
600ml mlijeka
4 žlice šećera (možete upotrijebiti eritritol)
90g semolina brašna ili grisa
1-2 kristala mastike, po želji
za kremasti dio (kashta):
1 žlicu rižinog brašna
150ml mlijeka
300ml slatkog vrhnja
2-3 žlice šećera ili eritritola
2 šnite bijelog kruha, samljevenog u mrvice
1 žlicu ružine vodice
2 banane
sok pola limuna
3-4 žlice meda
2 žlice vodice od narančina cvijeta
60g orašastih plodova (pistacije, bademi..)
Zagrijte mlijeko i šećer u posudi debljeg dna, miješajte dok se šećer ne rastopi. Pustite da zavri, zatim umiješajte semolina brašno i mastiku, uz žustro miješanje.
Smanjite jačinu vatre i ostavite da lagano kuha, uz povremeno miješanje. Kad se počne zgušnjavati maknite s peći i izlijte u pripremljene posudice. Ostavite da se ohladi i pripremite kremasti dio.
Pomiješajte rižino brašno s malo mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijte sa slatkim vrhnjem. Toj mješavini mlijeka i vrhnja dodajte šećer i miješajte dok skoro ne uzavri. Žlicu te vrele mješavine ulijte u rižino brašno i zatim brašno izlijte u posudu s mlijekom i vrhnjem.
Dodajte krušne mrvice i ružinu vodicu, miješajte dok se ne zgusne. Ostavite da se malo ohladi pa prelijte po kremi u posudicama. (Ako vam ružina vodica nije dostupna, dodajte malo vanilije.)
Ohladite u hladnjaku.
Prije posluživanja narežite banane i prelijte ih limunovim sokom. Po pudingu poslažite banane, posipajte nasjeckanim bademima ili drugim orašastim plodovima. Med malo ugrijte i pomiješajte s vodicom narančina cvijeta pa prelijte puding. Kad se med ohladi, još malo ohladite desert u hladnjaku pa poslužite.
teksta/recepta :Maja s bloga Jedozovni duo
banane slatko vrhnje bademi ekobanane eko mlijeko ekoplac xylitol eritritol tahini namaz rižino brašno biotrgovina brezin šećer ekopovrće ekološki uzgoj povrća bioponuda povrća eko voće prodaja zagreb biotrgovina priroda i društvo biotrgovina na trešnjevci eko voće i povrće