Preokrenuti integralni kolač sa šljivama i čokoladom
21 Ruj.

Preokrenuti integralni kolač sa šljivama i čokoladom

Sezona je šljiva i vjerujem da svatko ima neki omiljeni recept za kolač sa šljivama. Meni je ovaj jedan od najdražih jer se u njemu šljive intenzivno osjete, pojačane cimetom, vanilijom i domaćim likerom od rogača, kojeg odlično priprema moj svekar. Vi možete upotrijebiti rum, rakiju šljivovicu ili bilo koji liker po želji. Maslinovo ulje možete zamijeniti kokosovim ili nekim drugim biljnim uljem, ali okus maslinovog ulja u ovom kolaču nije intenzivan, već daje kolaču sočnost.

Pripremite:

800g šljiva

pola žličice cimeta za šljive, pola žličice za tijesto

4 jaja

100g smeđeg šećera

4 žlice kefira ili jogurta

5-6 žlica maslinova ulja

150g integralnog brašna

100g mljevenih badema

25g kakao praha

pola žličice začina za medenjake

prstohvat vanilije u prahu

1 i pol žličicu praška za pecivo

70g nasjeckane tamne čokolade

Pećnicu zagrijte na 180C.

Šljive operite, prepolovite i uklonite košticu. Dno kalupa za tortu, promjera 26cm obložite papirom za pečenje. Posipajte papir s malo smeđeg šećera i cimeta. Šljive slažite gusto, okrenute prerezanom stranom prema dolje. Poškropite ih s malo likera od rogača ili rumom, rakijom. Pecite 10ak minuta.

Za to vrijeme napravite tijesto. Tucite jaja i smeđi šećer, dodajte maslinovo ulje i kefir. Umiješajte suhe sastojke i izmiksajte da dobijete glatko tijesto. Na kraju spatulom umiješajte nasjeckanu čokoladu.

Izlijte na šljive i pecite 30ak minuta.

Probajte čačkalicom je li pečeno. Ako izlazi čista, izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Zatim poklopite pladnjem i preokrenite. Uklonite kalup i ostavite da se hladi. Poškropite s još malo likera.

Po želji posipajte šećerom u prahu.

Galerija slika:

 
  Recepti - Sve