Seitan
13 Pro.

Seitan

Jeste li već isprobali seitan? Seitan je namirnica napravljena od pšenice koja pripremom okusom i izgledom podsjeća na meso te je jedna od najpopularnijih njegovih zamjena.

Seitan je bogat proteinima te je iz tog razloga iznimno popularna namirnica u prehrani koja ne sadrži meso kao što su vegetarijanska i veganska prehrana.

Seitan se često peče ili prži kako bi dobio na okusu. Kao što postoje razni recepti za pripremu raznih vrsta mesa i povrća isto tako imate recepte kako spraviti seitan prema receptu ljutih pilećih krilaca i stotine drugih načina. Seitan se često može vidjeti u obliku nareska, salame ili raznih kobasice te je čest dodatak pizzama, sendvičima a u kineskim restoranima najčešće se može vidjeti pod nazivom Gluten.

Sastojci za seitan:

jedan kilogram pšeničnog brašna

šest decilitara vode

Priprema seitana:

Brašno i vodu zamijesite u glatko tijesto te formirajte kuglu. Kuglu postavite u posudu i prelijte toplom vodom te pustite da stoji četrdeset i pet minuta u vodi. Nakon što je prošlo vrijeme za odmaranje tijesta, blagim pokretima ga pokušavajte vraćati u formu kugle te ga mijesite dok voda u kojoj se nalazi ne pobijeli. Tijesto otpušta škrob te on boja vodu, škrob će nakon nekog vremena nestati iz tijesta te će ostati čisti gluten. Nakon hladnog ispiranja i miješenja, vodu izlijte i ulijte toplu te mijesite do bijele vode. Postupak izmjene temperature vode i miješenje ponavljajte dok voda u kojoj je tijesto ne ostane potpuno bistra. Postupak izrade će trajati oko trideset minuta, na kraju imate kuglu koja je elastične teksture, gumenasta i bež boje. Kugla koju ste dobili na kraju mora odležati deset minuta u hladnoj vodi.

Formiranu kuglu izvadite iz vode i stavite na čistu gazu te ju zavežite u nju, ostavljajući joj malo prostora za rast. Tijesto stavite u vodu na izvor topline i kuhajte oko sat vremena te nakon kuhanja ostavite u loncu da se u potpunosti ohladi. Tijesto u gazi stavite da se ocijedi u cjedilu te ga spremite u hladnjak u vodi u kojoj se kuhao.

 

Vezani proizvodi:

  Recepti - Sve