SLOŽENAC OD JAJA I POVRĆA { BEZ GLUTENA}
SLOŽENAC OD JAJA I POVRĆA { BEZ GLUTENA}
Zaboravite na kruh u sličnim receptima i ovaj složenac ispecite samo uz dodavanje jaja!
Ovo je jelo vrlo jednostavno i ukusno. Glavni sastojci su slanina, zeleno povrće i rajčica pa dobro funkcionira i kao doručak, ali i ručak ili večera. Potpuno bez glutena, bez žitarica, i vrlo niskih vrijednosti ugljikohidrata što je vrlo važno svim ljubiteljima zdrave hrane.
Jaja su izvrstan proteinski izvor koji ovom jelu daje kvalitetu, energetsku vrijednost i kremastiju strukturu. Što je više jaja u jelu, to je jelo gušće.
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme kuhanja: 25 min
Ukupno vrijeme: 35 min
Posluživanja : 4-6
SASTOJCI:
1 šalica kvalitetne kuhane riže ili sjeckanog krumpira
4 trakice tofu slanine poznatog podrijetla
4 jaja
1/3 šalice vrhnja
1/4 šalice sjeckanog crvenog luka ili mladog luka
1 velika narezana rajčica
1-2 šalice zelenog lisnatog povrća poput rikule ili špinata
1/4 šalice krumpirovog škroba ili aru praha
1/4 šalice parmezana
1/2 čajne žličice mljevene paprike
1/4 čajne žličice usitnjenog češnjaka
mljeveni crni papar po ukusu
UPUTSTVA:
Prvo nasjeckajte tofu na uske trake i pržite sa zelenilom i lukom dok se gotovo ne skuhaju. Nemojte prekuhati. Stavite na stranu.
U drugu zdjelu stavite jaja i miješajte dok ne postanu pjenasta. Dodajte začine, vrhnje i škrob u tu smjesu i ponovno ih izmiješajte ili izmiksajte.
Aru prah je zgušnjivač koji je najefektniji u ovom slučaju: ima dva puta veću moć zgušnjavanja od pšeničnog brašna i krumpirovog škroba jer ne sadrži proteine i gluten. Znači da je idealan za bezglutenska jela.
Pomiješajte krumpir ili rižu koju ste pripemili sa finom slaninom i povrćem a zatim raširite duž posude u kojoj ćete peći ovaj složenac.
Na kraju prelijte smjesu od jaja preko pripremljenih sastojaka i stavite sloj kriški od rajčica na vrh. Također nemojte zaboraviti na parmezan.
Pospite sa svojim omiljenim začinima, kao što je na primjer crni ili kajenski papar.
Pecite na 175°C oko 22-25 minuta. Provjerite nakon 15 minuta da biste bili sigurni da temperatura nije prejaka.
Izvadite i stavite da odstoji desetak minuta. Servirajte uz sezonsku salatu i uživajte u jednostavnom, a zasitnom jelu punom hranjivih namirnica i vlakana.
NAPOMENA
Zašto sam u ovom slučaju koristila rikulu? Jedan od razloga je njena robusna tekstura i oblik koji podnosi velike temperature, a još jedan mnogo važniji razlog je da sadrži vitamin K i A, kalcij, magnezij i vitamin C, a sadrži i antioksidanse.