SLOŽENAC OD JAJA I POVRĆA { BEZ GLUTENA}
17 Pro.

SLOŽENAC OD JAJA I POVRĆA { BEZ GLUTENA}

Zaboravite na kruh u sličnim receptima i ovaj složenac ispecite samo uz dodavanje jaja!

Ovo je jelo vrlo jednostavno i ukusno. Glavni sastojci su slanina, zeleno povrće i rajčica pa dobro funkcionira i kao doručak, ali i ručak ili večera. Potpuno bez glutena, bez žitarica, i vrlo niskih vrijednosti ugljikohidrata što je vrlo važno svim ljubiteljima zdrave hrane.

Jaja su izvrstan proteinski izvor koji ovom jelu daje kvalitetu, energetsku vrijednost i kremastiju strukturu. Što je više jaja u jelu, to je jelo gušće.

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme kuhanja: 25 min

Ukupno vrijeme: 35 min

Posluživanja : 4-6

 

SASTOJCI:

1 šalica kvalitetne kuhane riže ili sjeckanog krumpira

4 trakice tofu slanine poznatog podrijetla

4 jaja

1/3 šalice vrhnja

1/4 šalice sjeckanog crvenog luka ili mladog luka

1 velika narezana rajčica

1-2 šalice zelenog lisnatog povrća  poput rikule ili špinata

1/4 šalice krumpirovog škroba ili aru praha

1/4 šalice parmezana

1/2 čajne žličice mljevene paprike

1/4 čajne žličice usitnjenog češnjaka

mljeveni crni papar po ukusu

 

UPUTSTVA:

Prvo nasjeckajte tofu na uske trake i pržite sa zelenilom i lukom dok se gotovo ne skuhaju. Nemojte prekuhati. Stavite na stranu.

U drugu zdjelu stavite jaja i miješajte dok ne postanu pjenasta. Dodajte začine, vrhnje i škrob u tu smjesu i ponovno ih izmiješajte ili izmiksajte.

Aru prah je zgušnjivač koji je najefektniji u ovom slučaju: ima dva puta veću moć zgušnjavanja od pšeničnog brašna i krumpirovog škroba jer ne sadrži proteine i gluten. Znači da je idealan za bezglutenska jela.

Pomiješajte krumpir ili rižu koju ste pripemili sa finom slaninom i povrćem a zatim raširite duž posude u kojoj ćete peći ovaj složenac.

Na kraju prelijte smjesu od jaja preko pripremljenih sastojaka i stavite sloj kriški od rajčica na vrh. Također nemojte zaboraviti na parmezan.

Pospite sa svojim omiljenim začinima, kao što je na primjer crni ili kajenski papar.

Pecite na 175°C oko 22-25 minuta. Provjerite nakon 15 minuta da biste bili sigurni da temperatura nije prejaka.

Izvadite i stavite da odstoji desetak minuta. Servirajte uz sezonsku salatu i uživajte u jednostavnom, a zasitnom jelu punom hranjivih namirnica i vlakana.

NAPOMENA

Zašto sam u ovom slučaju koristila rikulu? Jedan od razloga je njena robusna tekstura i oblik koji  podnosi velike temperature, a još jedan mnogo važniji razlog je da sadrži vitamin K i A, kalcij, magnezij i vitamin C, a sadrži i antioksidanse.

 
  Recepti - Sve