6 razloga zašto trebate probati tjesteninu od graška!

Mnogi vide grašak kao nešto potpuno sporedno u svojoj prehrani – kuha ga se kako bi se na tanjuru našlo i nešto zeleno.  Ali grašak je stvarno veliki izvor energije i tvari koji nose blagodati za vaše zdravlje. A ako već želite iskoristiti sve prednosti i hranjive vrijednosti graška, ali u možda primamljivijem obliku, isprobajte tjesteninu od graška! Pročitajte neke njene prednosti ovdje:

1. Upravljanje težinom: Grašak sadrži malo masnoća, što znači da je tjestenina od graška jedna zdrava varijanta tjestenine. Šalica graška ima manje od 100 kalorija, ali puno bjelančevina, vlakana i hranjivih tvari. Tjestenina od graška stvara osjećaj sitosti koji će vas držati cijeli dan, te pomaže vašem tijelu otopiti masne naslage.

2. Prevencija kod peoblema sa želucom: Grašak sadrži velike količine polifenola za zdravlje zvanih koumestrol. Studija u Mexico Cityu utvrdila je da trebate samo 2 miligrama dnevno ovog fitonutrijenata kako bi spriječili probleme. Šalica tjestenine od graška sadrži najmanje 10.

3. Anti-aging, jak imunološki sustav i visoke razine energije: To dolazi od visokih razina antioksidansa uključujući: flavinoidi: katehin i epikatehin, karotenoid = a-karoten i beta-karoten, fenolne kiseline = ferulna i kafeinska kiselina, polifenoli = koumestrol

4. Sprječavanje bora, artritisa, bronhitisa, osteoporoze i candide: Tjestenina od graška ima snažna protuupalna svojstva. Prekomjerne upale također su povezane s bolesti srca, rakom i starenja općenito. Ali tjestenina od graška sadrži mnoge hranjive tvari koje to sprječavaju, uključujući: pisumsaponini I i II i pisomosidi A i B su protuupalni fitonutrienti koji se gotovo isključivo nalaze u grašku, vitamin C i vitamin E te dobru količinu antioksidativnog mineralnog cinka, Omega-3 masnoće u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA), itd.

5. Prevencija bolesti srca: Mnogi antioksidativni i protuupalni spojevi podržavaju zdrave krvne žile. Oblik plaka duž zidova krvnih žila započinje kroničnim, prekomjernim oksidativnim stresom i upalom. Velike količine vitamina B1 i folata, B2, B3 i B6 u tjestenini od graška smanjuju razinu homocisteina što je faktor rizika za bolesti srca.

6. Zdrava je za okoliš: Tjestenina od graška izrađena je od brašna od graška, koji se radi od 100% graška. Grašak kada se uzgaja, radi s bakterijama u tlu da preuzme dušik iz zraka i položi ga u tlo. Time se smanjuje potreba za umjetnim gnojivima jer je jedan od njihovih glavnih sastojaka dušik. Nakon što se bere grašak, preostala biljka lako se raspada i stvara više organskog gnojiva za tlo. Grašak je također u stanju rasti na minimalnoj vlazi, tako da je savršen usjev u mnogim područjima koja ne trebaju navodnjavanje.

 
  Savjeti - Sve