Tjestenina od heljde – zdrava, svestrana,  bezglutenska namirnica za svaki dom

Tjestenina od heljde, koja se također naziva i soba, hranjiv je sastojak u japanskoj kuhinji. Umjesto krupice ili drugih žitarica, ova vrsta tjestenine je izrađena od heljde, koja se ponekad zamjenjuje za žitaricu. Ova uobičajena pogreška znači da ljudi koji pate od celijakije ili drugih bolesti koji sprečavaju konzumaciju žitarica mogu dobiti hranidbene i zdravstvene prednosti sirove heljde bez ikakvog problema. Rezanci koji sadrže između 80 i 100 posto heljde nose najviše hranjivih koristi po posluživanju. Evo nekoliko područja u kojem je tjestenina od heljde posebno korisna:

Regulacija krvnog tlaka i kolesterola

Regulacija vašeg krvnog tlaka i razina kolesterola u krvi povezana je s redovitom konzumacijom tjestenine od heljde ili drugih heljdinih proizvoda. Tjestenina izrađena od heljde sadrži hranjivu tvar zvanu rutin. Rutin je flavonoid, ili antioksidantni spoj koji štiti stanice vašeg tijela od oštećenja, što može uključivati ​​visoki krvni tlak i nakupljanje plaka koji dovodi do visokog kolesterola. Visoki sadržaj magnezija od tikvina od heljde štiti vas od kardiovaskularnih bolesti, jer taj mineral pomaže da se vaše krvne žile opuste, što može smanjiti krvni tlak i potaknuti normalnu cirkulaciju.

Stabilizacija šećera u krvi

Neka istraživanja sugeriraju da proizvodi od heljde, uključujući tjesteninu, pomažu u stabiliziranju razina šećera u krvi. Dva glavna čimbenika igraju ulogu u stabilizaciji glukoze: vlakna i koroinozitol. Tjestenina od heljde je dobar izvor dijetalnih vlakana. Hrana bogata vlaknima je niska na glikemijskom indeksu i pomaže u sprječavanju podizanja šećera u krvi nakon trudnoće koje se češće događa ako konzumirate jednostavne ugljikohidrate kao što su bijeli kruhovi, tjestenine i riže.

Zdravlje žučnog mjehura

Netopljivi sadržaj vlakana tjestenine heljde može vam pomoći u zaštiti od žučnih kamenaca i drugih slučajeva bolesti žučnog mjehura, posebno ako ste žena. Vlakna u tijestu heljde reguliraju probavni sustav i smanjuju razinu masti u krvi u tijelu, što sve pridonosi nižem riziku od žučnog kamenca.

Izvor proteina

Tjestenina od heljde je potpuni izvor bjelančevina, što je važan dio zdrave prehrane. Heljda sadrži svaku od osam esencijalnih aminokiselina što ju čini rijetkim izvorom cjelovitog proteina koji nije životinjski. Hranu koja sadrži neke, ali ne sve, aminokiseline koje su potrebne za zdravlje tijela smatra se nepotpunim izvorom i mora se nadopuniti drugom hranom kako bi postigli odgovarajuću količinu proteina.

 
  Savjeti - Sve