7 zdravstvenih prednosti tjestenine od leće

U posljednje vrijeme leća je postala sve popularnija u prehrani. Niska količina kalorija i visoka hranjivost čine crvenu leću savršenom mahunarkom za svakoga, pogotovo vegetarijance i vegane. Zbog visoke hranjivosti crvene leće, jedan od novih trendova u zdravoj prehrani je tjestenina od crvene leće. Ova tjestenina ima odličan okus, ali i mnoge zdravstvene prednosti. Evo 7 razloga zašto biste u svoju prehranu trebali uvrstiti baš ovu tjesteninu.

1. Snižava kolesterol

Crvena leća pomaže smanjiti kolesterol u krvi jer sadrži visoku razinu topljivih vlakana. S obzirom da je tjestenina od crvene leće izrađena u visokom postotku od brašna od same leće, ona je savršen način za uvrstiti ovu namirnicu u svoju prehranu. Smanjenje razine kolesterola smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer se vaše arterije održavaju čistim.

2. Zdravlje srca

Nekoliko je istraživanja pokazalo da jedenje hrane bogate vlaknima poput leće smanjuje rizik od srčanih bolesti. Crvena leća je također veliki izvor folata i magnezija, koji u velikoj mjeri doprinose zdravlju srca. Folat snižava razinu homocisteina, koji je ozbiljan faktor rizika za bolesti srca. Magnezij poboljšava protok krvi, kisika i hranjivih tvari u cijelom tijelu. Niska razina magnezija izravno je povezana s bolestima srca, tako da će jedenje tjestenine od crvene leće održati vaše srce sretnim!

3. Probavno zdravlje

Netopljiva dijetalna vlakna koja se nalaze u leći pomažu u sprečavanju konstipacije i ostalih probavnih poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva i divertikuloze.

4. Stabiliziranje šećer u krvi

Topiva vlakna koja se nalaze u tjestenini od crvene leće pogađaju ugljikohidrate, usporavaju probavu i stabiliziraju razine šećera u krvi. To može biti osobito korisno kod osoba s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili hipoglikemijom.

5. Dobri proteini

Od svih mahunarki i orašastih plodova, leće sadrže treću najvišu razinu proteina. 26 posto kalorija u leći pripisuje se proteinima, što ih čini prekrasnim izvorom proteina za vegetarijance i vegane.

6. Povećava energiju

Crvena leća povećava stabilnu, sporo goruću energiju zbog svojih vlakana i složenih ugljikohidrata. Mahunarke su također dobar izvor željeza, koji prenosi kisik kroz vaše tijelo i ključan je za proizvodnju energije i metabolizam.

7. Mršavljenje

Iako crvena leća sadrži sve korisne hranjive tvari kao što su vlakna, proteini, minerali i vitamini, tjestenina od leće ipak ima relativno malo kalorija i ne sadrži gotovo nimalo masti. Jedna šalica tjestenine od leće sadrži samo oko 180 kalorija, ali ipak čini da se osjećate puni i zadovoljni.

 
  Savjeti - Sve