Kokosovo mlijeko – zdravo mlijeko bez laktoze!

Kokosovo mlijeko je nedavno postalo vrlo popularno. Ono je ukusna alternativa kravljem mlijeku koji može pružiti niz zdravstvenih prednosti.

Što je kokosovo mlijeko?

Kokosovo mlijeko dolazi od bijelog mesa zrelog kokosa. Kokosovo mlijeko ima gustu konzistenciju i bogatu, kremastu teksturu. Tajlandska i druge kuhinje jugoistočne Azije obično koriste ovo mlijeko u receptima. Također je popularno na Havajima, Indiji i nekim zemljama Južne Amerike i Kariba.

Kokosovo mlijeko ne bi trebalo zamijeniti s kokosovom vodom, koja se prirodno nalazi u nezrelim zelenim kokosima. Za razliku od kokosove vode, mlijeko se ne pojavljuje prirodno u tekućem obliku. Kruto a bijela masa se miješa s vodom kako bi se dobilo kokosovo mlijeko, koje sadrži oko 50% vode. Nasuprot tome, kokosova voda je oko 94% vode te sadrži mnogo manje masti i manje hranjivih tvari od kokosovog mlijeka.

Kako je napravljeno

Kokosovo mlijeko radi se na način koji je iznenađujuće sličan njegovim mliječnim kolegama. Kokosovo meso (bijeli dio) se nariba i natopi u vrućoj vodi. Krema od kokosa penje se na vrh i skida. Preostala tekućina se stisne kroz gusar za ekstrakciju bijele tekućine koja je kokosovo mlijeko. Ponavljanjem ovog postupka, kokosovo mlijeko postaje tanje. Deblja inačica koristi se za slastice i bogate umake. Tanko kokosovo mlijeko služi za kuhanje currya i juha.

Prehrambene značajke

Kokosovo mlijeko je visoko hranjivo i bogato vlaknima, vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima uključujući željezo, selen, natrij, kalcij, magnezij i fosfor. Za razliku od kravljeg mlijeka, kokosovo mlijeko ne sadrži laktozu i može se upotrijebiti kao zamjena za mlijeko za one koji imaju netoleranciju na laktozu. Ono je popularan izbor vegana i koristi se kao baza za smoothije, shakeove ili kao mliječna alternativa u pečenju.

Učinci na težinu i metabolizam

Postoje neki dokazi da se trigliceridi srednjeg lanca (MCT) u kokosovom mlijeku mogu koristiti gubitak težine i bolji metabolizam. Oko polovice masti u kokosu dolazi od masne kiseline srednjeg lanca zvane laurinska kiselina. Kokos također sadrži male količine drugih masnih kiselina srednjeg lanca, uključujući kaprinsku kiselinu i kaprilnu kiselinu. Istraživanja sugerirju da MCT može smanjiti apetit i smanjiti unos kalorija, u usporedbi s ostalim mastima.

 
  Savjeti - Sve