Biljna mlijeka

Biljna mlijeka su izvrstan je izbor za sve ljude koji su alergični na proteine ​​kravljeg mlijeka. Oni su puno zdraviji, ukusniji i hranjiviji od bilo kojeg mlijeka životinjskog podrijetla. Već je poznato da krave, koze i druga životinjska mlijeka nanose štetu organizmu tako što crpe kalcijum iz kostiju, a biljno mlijeko doprinosi jačanju kostiju i cijelog organizma.

Svi nutrijenti sadržani u biljnom mlijeku naše tijelo potpuno apsorbira, a one iz životinjskog mlijeka mogu apsorbirati do 25%. Zbog toga je ovo mlijeko sve više i više popularno kod odraslih i djece.

Sva biljna mlijeka možete napraviti sami. Čak je poželjno da koristite domaća mlijeka u prehrani jer, za razliku od kupovnih, nemaju šećere i aditive. Tako možete sami napraviti bademovo mlijeko, sezam, kokos, mlijeko od indijskih oraha, riže, pšeničnog mlijeka, banana mlijeka, pira, zobi.

Napravite kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko posjeduje lauričnu kiselina, željezo i antioksidante, pa je vrlo zdravo za uporabu. Ovaj domaći napitak utječe na imunološki sustav, probavni sustav, regulira razinu šećera u krvi, snižava krvni tlak i smanjuje upalu zglobova. Svoju primenu je kokosovo mlijeko pronašlo i u kozmetici pa se koristi za izradu prirodnih maski za kožu i kosu.

Da biste sami pripremili kokosovo mlijeko, trebate kokosovo brašno i vodu. Obično dvostruko više vode dodaje se određenoj količini kokosa. Količine se definitivno određuju u odnosu na to želite li da mlijeko bude kremastije ili manje kremasto.

Stavite kokosovo brašno i vodu na umjerenu vatru samo da se dobro ugrije. Nemojte dopustiti da se masa prokuha. Nakon toga, stavite smjesu u mješalicu ili ga usitnite štapnom mješalicom. Tako dobijenu gustu masu procedite pomoću gaze ili cjedila. Nemojte bacati ostatak mješavine, već ga ostavite i upotrebite za kolače.

Možete u ovako pripremljen napitak  dodati razne vrste voća, cimet ili čokoladu.

Napravite mlijeko od indijskog oraha

Potrebni sastojci:

• Jednu šalicu sirovog indijskog oraha

• Cimet ( po želji )

• sladila (urma, štapić vanilije, med ili agave sirup)

• 400 ml vodene posude

Operite 3 žličice vode i uronite u vodu dva sata. Zatim stavite sve sastojke u miješalicu i dobro usitnite. Nakon toga,  svu smesu  procedite kroz cediljku. Ono što ostane upotrebite za razne šejkove. Držite ovako pripremljeno mlijeko u hladnjaku najviše 3 dana.

Kako napraviti mlijeko od lješnjaka

Potrebni sastojci za pripremu ovog mlijeka:

• jedna čaša lješnjaka

• 3 do 4 šalice vode

• 5 čistih isjeckanih urna

• malo soli

• vanilije ili kardamom po želji

• gaza ili cediljka

Stavite lješnjake u miješalicu i dobro ih usitnite. Zatim dodajte urme i prelijte ih toplom vodom. Ostavite tu smjesu nekoliko sati a bilo bi najbolje cijelu noć. Nakon toga dodajte malo soli i drugih začina, a zatim dobro usitnite u blenderu.

Pokrijte široku zdjelicu s dvostrukim slojem gaze i stegnite je. Zatim pažljivo ulijte pripremljenu smjesu. Dobro gazu iscijedite rukama da sva voda iz nje iscuri. Tekućina koju dobijete je mlijeko koje je spremno za uporabu. Nemojte bacati ostatak koji je ostao u gazi, već iskoristite za pripremu torti, kolača, smutija. Mlijeko od lješnjaka u hladnjaku može stajati u prosjeku 3 do 4 dana.

Domaće rižino mlijeko

Ovo piće je zapravo dobiveno od kuhane riže. Vrlo je hranjivo i lako se vari u organizmu. Preporučuje se za osobe osjetljive na laktozu jer ne sadrži ni gluten niti kolesterol. Dobro je za osobe koje imaju problema sa dijarejom.

Za izradu domaćeg rižinog mlijeka trebate 3 šalice vode i jednu šalicu riže. Ako želite poboljšati okus mlijeku, dodajte vanilicu. Ako želite, možete dodati i šećer. Kuhajte rižu na laganoj vatri kao kad kuvate sutlijaš a zatim pustite da se ohladi. Nakon toga ga stavite u miješalicu i isjeckajte dok ne dobijete finu kašu. Stavite svu masu iz  mješalice u gazu, a zatim cedite sve dok voda ne izađe. Držite ovako pripremljen napitak u hladnjaku do 5 dana.

Osim za piće, rižin napitak možete koristiti za torte, kolače, pahuljice, kavu i slično.

Napravite bademovo mlijeko

Mlijeko od ovog orašastog ploda je puno omega 3 i omega 6 kiselina, magnezija, kalcija i cinka te je izvrstan izvor dnevnih vitamina.

Za proizvodnju mlijeka trebat će vam sljedeći sastojci:

• Šalica badema

• 3 šalice vode

• Datule ( također možete koristiti med, agave, javorov sirup )

• Vanilin štapić

U zdjelu ulijte bademe pa preko njih vodu. Pokrijte ih krpom i ostavite ih da se natopaju cijelu noć. Možete ih držati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Na sobnoj temperaturi neka ostanu do sljedećeg dana a u hladnjaku mogu ostati do 2 dana, ali ne više od toga. U osnovi, što su duže bademi u vodi, mlijeko će biti kremastije.

Voda u kojoj su se bademi natapali prospite ipa ih pod mlazom mlake vode properite. Zatim ih prebacite u miješalicu i ulijte 2 šalice vode. Usitnite ih dobro da biste dobili bijelu granuloznu masu. Premjestite ih u gazu ili cediljku i dobro ih iscijedite. Stiskajte sa svih strana gaze da bi sva voda izašla iz mješavine.

Pohranite napitak od badema u staklene posude i držite u hladnjaku najviše dva dana. Ako je potrebno, možete dodati cimet, vaniliju, kakao. Koristite mješavinu iz gaze za kolače, slatkiše ili zobene pahuljice.

Sva biljna mlijeka su izuzetnog okusa i blagog ukusa. Preporuča se i za trudnice i za bebe već od devetog mjeseca života. Svakako prije svake uporabe, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom ili pedijatrom.

Gdje kupiti biljno mlijeko

U našem web shopu Priroda i društvo ili u našoj trgovini na adresi Ozaljska 71 u Zagrebu možete nabaviti različita biljna mlijeka.

 
  Savjeti - Sve