Čarobna biljka - kopriva

Biljka koja je u većini krajeva podcijenjena no u njoj se krije prava riznica blaga. Korijen, stabljika, lišće i cvijet, sve što tvori koprivu je ljekovito i blagotvorno za čovjeka.

Kopriva je biljka čiji se čaj koristi za probleme sa probavnim traktom, probleme sa nesanicom i stresom te probleme sa jetrom. Čaj se kuha tik do vrenja kako ne bi izgubila dragocjena svojstva.

Kopriva podiže imunitet i štiti organizam od virusa i bakterija.

Kopriva sadrži bjelančevine i ugljikohidrate te u malom postotku masti. Lišće koprive bogato je vitaminom C te karotenom i vitaminom B2 te vitaminom K. Kopriva sadržži željezo, kalcij i magnezij te pantotensku i kremičnu kiselinu te falonide, tanin, klorofil koji se nalaze u lišću te histamin u dlačicama.

Postotak željeza iz koprive blagotvorno utječe na osobe koje imaju manjak željeza, kopriva potiče stvaranje većeg postotka krvih zrnaca. Patite li od prejakih i iznimno bolnih menstruacija kopriva će smanjiti bolove i krvarenje.

Imate li probleme sa urinarnim traktom kopriva će smanjiti tegobe i olakšati vam mokrenje.

Jeste li već čuli za tinkturu od koprive? Imate li slabu kosu ili kosu koja je sklona pucanju i ispadanju svakako posegnite za ovim preparatom. Kosa će naočigled postajati sve bunija, vidjeti ćete mlade vlasi i sjaj u svojoj umornoj kosi.

Kopriva je namirnica koju možete koristiti u svakodnevnoj ishrani, pripada zelenom povrću te je dobar izvor antioksidansa i povoljno djeluje na čišćenje organizma.

Koprivu možete spravljati kao varivo, juhu od koprive ili kao savijaču. Koji god recept da odaberete sigurni smo da će vas kopriva oduševiti. Diljem Europe postoje razni slatki i slani recepti u kojima se koristi ova biljka. Pronađite zanimljiv recept i eksperimentirajte, što god da napravite kopriva će i dalje biti zdrava za vas i poželjan dodatak vašem jelovniku!

Galerija slika:

 
  Savjeti - Sve