Ananas

Ananas je namirnica koju svakodnevno srećemo na policama u trgovinama, jeste li ljubitelj ananasa ili ga samo slučajno nabodete u voćnoj salati ili na čačkalici u koktelu? Ako ste ljubitelj ananasa nadamo se da ćemo vam otkriti tajne o njemu koje će vas još više oduševiti a ako niste, krajnje vam je vrijeme da pročitate članak i uvrstite ananas u svoj jelovnik!

Ananas je prekriven tvrdom korom koja podsjeća na bodlje. Budući da ga morate oguliti potrudite se koru skidati sa ploda u što tanjem sloju budući da su hranjive tvari u mesu  na mjestu najbližem kori.

Jezgra ananasa

Jeste li znali da se jezgra ananasa zapravo jede iako smo učeni da se ona baca i da je to nejestivi korjen? Jezgra sadrži enzim bromelain, ovaj enzim pomaže organizmu sa hranom koja je nedovoljno probavljena i nalazi se u crijevima ili želucu.

Jezgru ananasa ne morate pojesti narezanu kao i ostatak ploda. Sredinu ananasa smiksajte u blenderu i dodajte svom multivitaminskom soku ili smootheju.

Ananas sadrži visoke doze vitamina C te mangan koji potiče stvaranje tkiva u tijelu te ojačava kosti. Jedna čaša soka od ovog voća zadovoljiti će više od sedamdeset posto potreba upravo za ovim mineralom.

Beta karoten se nalazi u ovom voću i iznimno je važan za očuvanje zdravlja očiju. Osim B kompleksa, antioksidansi također štite tijelo i čuvaju ga od visokih razina kolesterola te visokog krvnog tlaka kalijem koji se nalazi u sastavu hranjivih tvari u velikim količinama. Proizvodnja kolagena i smanjenje bora te akni neke su od posljedica konzumiranja ovog voća koji u sebi ima visoke količine C vitamina. Tamne mrlje, crvenilo ili neujednačen ten samo su neki od kožnih problema koje će vam ananas pomoći ublažiti ili posve ukloniti.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da ananasu pružite drugu šansu i isprobate ga!

Galerija slika:

 
  Savjeti - Sve