Chia sjemenke – malena zrnca velike vrijednosti

Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) su jedna od nutritivno najbogatijih namirnica na svijetu. Možete li vjerovati da se u tako malenim zrncima krije tako veliko bogatstvo? Vjerujte, jer stručnjaci mahom potvrđuju neprocjenjivu snagu ove namirnice te preporučuju njezinu redovitu konzumaciju u svrhu održavanja dobrog stanja organizma i prevencije brojnih oboljenja.

Ove sitne sjemenke su plod biljke iz porodice metvice, čije je prirodno stanište područje Meksika i Gvatemale, a čiji je uzgoj danas proširen diljem svijeta. Još u dalekoj povijesti prepoznate su kao bogat izvor vrijednih hranjivih tvari. Stari Asteci su ih koristili u prehrambene i medicinske svrhe. Osim što su ih konzumirali kao samostalnu namirnicu, od njih su pripremali ulje, a koristili su ih i kao dodatak mnogim jelima i pićima.

Nutritivno bogatstvo chia sjemenki

Ove sjemenke obiluju vrijednim hranjivim tvarima - omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, dijetalnim vlaknima vitaminima, mineralima, polifenolima itd. Njihova druga prednost je što ne sadrže gluten. Stoga su chia sjemenke bez glutena pogodne za obogaćivanje jelovnika osoba osjetljivih na ovu tvar. Nadalje, sjemenke chije mogu apsorbirati znatne količine tekućine što ih čini izvrsnom namirnicom za prevenciju dehidracije, osobito tijekom fizičkog napora, izloženosti toplini ili u drugim situacijama pojačanog gubitka tekućine.

U vrlo maloj količini chia sjemenki sadržano je pregršt važnih nutrijenata ključnih za pravilno i zdravo funkcioniranje organizma. Tako je primjerice u samo jednoj porciji ovih malih zrnaca sadržano minerala kalcija koliko i u jednoj čaši mlijeka, omega 3 masnih kiselina kao u porciji oraha te antioksidansa u količini koju sadrži porcija borovnica.

Ove sitne sjemenke se mogu pohvaliti i visokim udjelom drugih hranjivih tvari. Tako primjerice sadrže više kalija nego što ga sadrži banana, više magnezija od brokule te čak tri puta više željeza od špinata. Nadalje, u samo 30 grama sjemenki skriveno je gotovo pet grama proteina, što je prilično impresivan broj za namirnicu biljnog porijekla. U istoj količini sadržano je čak deset grama, (40% RDA) dijetalnih vlakana, koja su od ključne važnosti za dobru probavu, regulaciju tjelesne težine te prevenciju mnogih bolesti poput primjerice kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka debelog crijeva itd.

Chia sjemenke sadrže i  visok udio vitamina A, D, E K i vitamina B skupine, ostalih minerala poput bakra, mangana, fosfora i cinka te kompletan niz esencijalnih aminokiselina. Možete li vjerovati da samo jedno chia zrno u sebi skriva čak 9 esencijalnih aminokiselina. Impresivno, zar ne?

Tu je i pregršt antioksidansa, protuupalnih, anti-tumorskih flavonoida, uključujući rutin i hesperidin, kao i klorogenu kiselinu, kofeinsku kiselinu, miricetin, kvercetin i kempferol, spojeve koji su poznati čuvari srca, zaštitnici od raka i borci protiv preranog starenja. 

Zdravstvene dobrobiti chia zrnaca

Studija objavljena u "British Journal of Nutrition" pokazala je da chia sjemenke kao dobar izvor dijetalnih masnoća mogu smanjiti razine triglicerida i kolesterola, a istovremeno povećati HDL ili "dobar" kolesterol.

Chia sjemenke također igraju važnu ulogu u reguliranju razine inzulina. One mogu smanjiti inzulinsku rezistenciju (otpornost na inzulin) i pomoći u regulaciji abnormalno visoke razine inzulina u krvi.

Dodavanjem ovih sjemenki na svoj meni možete na zdrav i jednostavan način regulirati probavu. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana one pridonose čišćenju crijeva, lakšem prolasku hrane kroz probavni sustav te boljoj apsorpciji hranjivih tvari.

Chia sjemenke su iznimno snažna energetska namirnica koja će organizam opskrbiti visokim količinama energije potrebne za savršeno cjelodnevno funkcioniranje. Osim toga, one su vrlo dobar borac protiv neželjenih kilograma. Osim što imaju nizak glikemijski indeks chia zrnca pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, ubrzavaju apsorpciju hrane te pospješuju razgradnju masnoća u organizmu.

Ova namirnica je od posebne koristi za žene jer pomaže u suzbijanju menstrualnih tegoba te ublažavanju neugodnih simptoma menopauze. U ovim sjemenkama sadržan je triptofan - poznata aminokiselina koja pospješuje raspoloženje i doprinosi kvalitetnom i čvrstom snu. Pored svega navedenog, chia sjemenke su i snažan saveznik u očuvanju zdravlja zubi, kostiju, kože, kose i noktiju.

Kako koristiti chia sjemenke?

Osim što su nevjerojatno hranjive, chia sjemenke su omiljene u svim svjetskim kuhinjama jer nemaju okus, te su prikladne za obogaćivanje raznih jela poput juha i variva, jela od tjestenine, umaka, salata, frapea, smoothieja, jogurta, pudinga, kruha, peciva pa čak i kolača.

Od ovih sjemenki proizvodi se i bezglutensko brašno koje je savršena namirnica za osobe oboljele od celijakije kao i za one sa smanjenom tolerancijom na gluten. Brašno od chia sjemenki se može koristiti kao samostalna namirnica, a pogodno je i za korištenje u kombinaciji s drugim brašnima.

Nadalje, chia zrnaca se primjenjuju za zgušnjavanje juha i variva, pri čemu je poželjno dodavati ih pri samom kraju kuhanja jer termička obrada uništava znatnu količinu hranjivih tvari sadržanih u njima.

Osim toga, ova namirnica je odlična alternativa za jaja, zbog čega je omiljena na jelovniku vegana. Naime, jedna žlica chia sjemenki, pomiješana s tri žlice vode efikasno zamjenjuje jedno veliko jaje.

Prije korištenja u jelima koja se termički ne obrađuju chia sjemenke je preporučljivo natopiti u vodi ili u nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta prije upotrebe. 

Kvalitetne bio chia sjemenke kao i druge proizvode s chia sjemenkama, poput primjerice chia maslaca, chia pločica s kokosom, chia pločica s konopljom, organskog kruha s chia sjemenkama, mueslija s chia sjemenkama i dr. možete pronaći u našem web shopu Priroda i društvo ili u našoj trgovini na adresi Ozaljska 71, u Zagrebu.

 
  Savjeti - Sve