Gomashio - makrobiotički začin

Volite li sezam ovaj začin izmamiti će vam osmijeh na lice. Bazira se upravo na mješavini mljevenog sezama i morske soli. Jedan od baznih začina makrobiotičke kuhinje upravo je ova posebna mješavina sezama i soli, koja se svojim okusom savršeno uklapa u brojna jela te se najčešće dodaje kao posip na gotove obroke radi hranjive vrijednosti koju sadrži i okusa koji sadrži.

Gomashio se dodaje i žitaricama te povrću, okus ovog začina uravnotežuje okus žitarica i povrća te ih sjedinjuje u cjeloviti obrok.

Sastojci:

dvadeset jušnih žlica sirovog sezama
jedna jušna žlica sitne morske soli

Priprema:

sezam oprati pod mlazom tople vode te ga pustiti da se u potpunosti ocijedi. Pranjem sezama spriječava se njegovo gorenje na tavi. Već zagrijanoj tavi dodajte sjemenke sezama i miješajte ih po tavi dok voda ne ispari. Kada voda ispari, i dalje miješajte, sezam će se početi napuhavati, mirisati i promijeniti će boju. Miješanje je potrebno budući da sjemenke lako gore.

Sezam s tave stavite u posudu te na njoj kratko pržite sol. Nakon što ste obradili na tavi oba sastojka, stavite ih u blender te kratko izmiksajte još dok je toplo. Nakon što se začin u potpunosti ohladio spremite ga u hermetički zatvorenu posudu.

Tako pripremljeni začin može stajati dva tjedna. Gomashio možete dodati kao začin kuhanoj riži, povrću koje ste kuhali na pari i ostalim zdravim, jednostavnim i ukusnim obrocima.

Gomashio svojim sastavom utječe na kvalitetnu apsorbciju soli u tijelu te potiče tijelo na izbacivanje tekućine udjelom soli u svome sastavu. Sezam će vam pomoći u jačanju kostiju te poboljšanju i očuvanju sluha i vida. Imate li probleme sa kostima, kosom ili noktima, zubima sezam je odlična namirnica budući da sadrži visoke količine kalcija u svome sastavu.

Želite li zdrave i organske začine posjetite Priroda&Društvo trgovinu ili web shop i kupujte s povjerenjem!

 
  Savjeti - Sve