Integralnom tjesteninom do savršenog zdravlja

Integralnom tjesteninom do savršenog zdravlja

Obična ili integralna tjestenina? Ovo je pitanje koje se sve češće postavlja i o kojemu naveliko raspravljaju, kako znanstvenici i zdravstveni stručnjaci, tako i potrošači, odnosno konzumenti ove namirnice. To i ne čudi jer je ovo planetarno popularna namirnica i gotovo da nema kuhinje u kojoj se barem jednom tjedno ne priprema neki obrok od tjestenine.

U odgovoru na postavljeno pitanje stručnjaci složno potvrđuju – integralna tjestenina je daleko bolji i zdraviji izbor od obične tjestenine i njezina konzumacija ima mnoštvo pozitivnih učinaka na ljudski organizam.

Prednosti integralne tjestenine

Pojam integralna tjestenina se odnosi na tjesteninu proizvedenu od cjelovitog zrnja žitarica. Sve žitarice su cjelovite prije njihove obrade, odnosno prije mljevenja ili rafiniranja.

Proces mljevenja uključuje uklanjanje zrna mekinja i klica, što daje običnom brašnu sitniju teksturu, ali i mijenja njegov nutritivni sadržaj. Nakon što prođu kroz proces mljevenja ili rafiniranja, žitarice gube dobar dio korisnih sastojaka i postaju nutritivno siromašnije i praznije.

Tjestenina proizvedena od cjelovitih žitarica zadržava prirodan sastav hranjivih tvari. Zbog toga predstavlja odličan izvor vlakana, bjelančevina, minerala poput kalija, magnezija i fosfora kao i višestruko korisnih folata.

Zdravstvene koristi integralne tjestenine

Posebnost integralne tjestenine je visok udio vlakana. Jedna šalica kuhane cjelovite tjestenine sadrži 3,9 grama vlakana, dok ista količina obične tjestenine sadrži 2,3 grama. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana ova namirnica doprinosi stabilnosti šećera u krvi, prevenciji masnoća u krvi, visokog krvnog tlaka kao i moždanog udara.

Folati sadržani u integralnoj tjestenini su od velike važnosti za zdravlje čovjeka – pomažu u prevenciji fetalnih poremećaja, anemije, kardiovaskularnih bolesti, bolesti živčanog sustava pa čak i karcinoma. 

Vitamini  B1 (tiamin), B2 (riboflavina), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina) i B6  (piridoksin) obilato zadržani u cjelovitim žitaricama su neophodni za pretvaranje hrane u energiju, za regulaciju tjelesnih enzima te za održavanje zdravlja crvenih krvnih zrnaca.

Osim toga, tjestenina od cjelovitog zrnja ima daleko manje kalorija. Primjerice jedna šalica običnih špageta sadrži oko 220 kalorija, dok ista količina integralnih špageta sadrži oko 170 kalorija. Zahvaljujući tome integralna tjestenina može pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine, a time i u  prevenciji pretilosti koja predstavlja rizik za pojavu mnogih bolesti. 

 
  Savjeti - Sve