Intolerancija na laktozu

Intolerancija na gluten je bok uz bok intoleranciji na laktozu, sve je više ljudi koji su alergični upravo na ove hranjive tvari. Laktoza je mliječni šećer koje tijelo nije u stanju probaviti. Ukoliko tijelo ne proizvodi dovoljno tvari koja razgrađuje laktozu dolazi do neprobavljene tvari koja ne može prijeći u hranjive tvari u krvotoku.

Kada imate nerazgrađenu luktozu u crijevima to dovodi do nelagode, bolova i plinova koji se stvaraju u crijevima i ometaju vam normalno funkcioniranje. Ukoliko jače reagirate na probleme moguće je da ćete dobiti proljev ili imati probleme sa mučninom.

Urođena intolerancija

Ovaj tip intolerancije je u vašim genima, u prvom satu nakon rođenja otkriti će se kako tijelo ne odgovara kako bi trebalo na laktozu. Kada se uspostavi dijetna prehrana, ona ostaje doživotna te ju nije moguće prekinuti u nekom trenutku bez nuspojava intolerancije na laktozu.

Stečena intolerancija

Ovakav oblik bolesti je češći te je prolazan, prati pojavu određenih bolesti. Infekcija rotavirusom, intolerancija na gluten, smetnje kravljeg proteina ili određeni lijekovi i alkohol mogu biti okidač pojavi intolerancije na laktozu. Kada se bolest i njeni simptomi smire, vaša laktozna  dijeta se može smanjiti i u potpunosti nestati s vremenom i proizvodi s laktozom vam više neće stvarati probleme.

Alergija na laktozu

Intolerancija na laktozu problem je probavnog sustava u organizmu dok je alergija na mlijeko reakcija imunološkog dijela tijela koji proteine iz mlijeka doživljava kao antitijela koja napadaju organizam. Imate li alergiju na mlijeko nije dovoljno konzumirati proizvode sa smanjenim udjelom laktoze u svome sastavu već je potrebno potpuno izbaciti proizvode koji sadrže laktozu iz prehrane.

Imate li osjećaj da vam mlijeko i mliječne prerađevine stvaraju probleme nakon što ih konzumirate posavjetujte se sa svojim liječnikom. On će vam pomoći eliminacijskom dijetom u ranom otkrivanju problema te će vam olakšati pokretanje promjena.

 
  Savjeti - Sve