Sakupite i sušite biljke za čaj

Zelenilo je sve bujnije i cvijeće, trave i ostale biljke počinju cvasti. Koristite se prirodom kako bi vam pomogla u liječenju i prevenciji bolesti i mogućih tegoba?

Pročitajte što slijedi u nastavku i budite spremni za sakupljanje i priprema zaliha čaja.

Pravilan način za sušenje bilja. Idealan prostor za sušenje bilja je suha prostorija kroz koju cirkulira zrak te nije direktno izložena sunčevoj svjetlosti.

Bilje vežite u ''buketić'' ne prevelik, te objesite naopako da visi, cvijećem prema dolje. Ova metoda se koristi od davnina.

Druga metoda sušenja bilja je položeno bilje. Upijajući papir ili čisti ručnik potrebno je raširiti na stolu te na njega postaviti biljke, raširiti ih. Također staviti u prostoriju koja je prozračna.

Proces sušenja traje dva do tri tjedna, ukoliko ste pravilno sušili bilje, postoji mogućnost da zadrži dio svoje prirodne boje, ovisno o biljci. Pazite da se bilje, ukoliko ga sušite položeno stalno nalazi na suhoj podlozi.

Brzo sušenje bilja, moguće je biljke poslagati na upijajući papir i postaviti pećnicu na najnižu temperaturu te tako sušiti nekoliko sati i pri tome pećnicu prozračivati svakih deset minuta.

Ovaj postupak ne preporučamo činiti.

Nakon što se bilje očisti i pripremi za spremanje potrebno je pronaći čiste posude koje je moguće hermetički zatvoriti.

Ovisno o biljci ovisi i njen vijek u kojem ju je preporučljivo potrošiti. Zapamtite kako se bilje prije spremalo kako bi ljudi imali dovoljnu zalihu za lijek ili okrepljujući čaj u vremenu kada ne cvate i zimu sve do proljeća kada ga je opet moguće pronaći u prirodi.

Koji je vaš omiljeni čaj? Raste li u vašoj blizini u prirodi? Pokušajte sami osušiti i pripremiti omiljeni čaj. Zasadite biljku koju volite u svoje dvorište i uživajte u eko uzgojenom čaju.

 
  Savjeti - Sve