Je li organska tjestenina zbilja bolja za vas?

Posljednjih nekoliko godina čuli smo riječi organsko, bez pšenice, bez GMO-a, kojima se razbacuje gotovo neprestano na televiziju, radiju i u trgovinama. Uvijek nam je rečeno da je jedan od tih izbora mnogo bolji od prosječnih namirnica koje kupujemo. Kada prolazimo kroz prodavaonicu trgovine, toliko različitih oznaka ukazuje na prednosti. Jedna od najčešćih je „organsko“.

Ljudi najčešće povezuju organsko s voćem i povrćem, ali to se također primjenjuje i na tjesteninu i pakiranu hranu. Većina će ljudi gravitirati prema organskim proizvodima, jer to je ono što je najviše poznato kao zdravo. Ali kada govorimo o tjestenini, koliko je zapravo organska tjestenina bolja za vaše zdravlje od obične?

U usporedbi s konvencionalnom tjesteninom, organska tjestenina se proizvodi s organsko uzgojenom krupicom durum pšenice. To znači da u pšenici nema kemikalija, gnojiva, te drugih hormona rasta. To također uključuje i sve što bi narušilo prirodno stanje tla. Ali nadalje, organsko se ne odnosi samo na rast pšenice u poljima, već pri proizvodnji tjestenine ona mora proći i kroz mljevenje i proizvodnju bez ikakvog kemijskog kontakta.

Prednosti

Budući da su organski proizvodi uzgojeni na sigurnom tlu, tu ne postoje pesticidi i štetna gnojiva. To znači da je vaš proizvod prirodno uzgaja hranjivim tvarima koje zemlja daje. Glavne prednosti mogu biti uklanjanje štetnih kemikalija, ali iz perspektive pšenice koja se koristi u tjestenini, vidjet ćete sljedeće prednosti:

Organska tjestenina nema genetski modificiranih organizama (GMO) i sadrži sve potpuno prirodne sastojke. Dobivate zdrav proizvod i hranjive tvari koje nisu umjetno poboljšane.
Budući da tijekom cijelog procesa nema pesticida, to je bolje za okoliš. Organska poljoprivreda ima različite prakse koje smanjuju onečišćenje, čuvaju vodu, smanjuju eroziju tla i pomažu u povećanju plodnosti tla pružajući bolji nutritivni sadržaj.
Organski proizvodi i tjestenina često su svježiji od obične tjestenine jer se koristi manje konzervansa. Ako kupujete svježu, organsku tjesteninu, proizvod će biti svježijii i zdraviji.

Zdravstvene prednosti organske tjestenine

Očita prednost organskoj tjestenini je uklanjanje gnojiva, pesticida i konzervansa koji se koriste tijekom proizvodnog procesa. Organska tjestenina sadrži manje kalorija, masti i zasićenih masti. Obična tjestenina također ima više soli , a to se povećanje odnosi na konzervanse dodane u proizvodnom procesu zbog kojih se tjestenina može držati na policama duže.

 
  Savjeti - Sve