Zašto jesti zobene pahuljice za doručak?

Ništa ne govori "dobro jutro" kao topla zdjela zobenih pahuljica. Bilo da više volite polako kuhane i kremaste ili pomiješane sa svježim voćem, zobene pahuljice vašem tijelu daju mnogo prednosti. Ako ne jedete zobene pahuljice za doručak, vjerojatno vam nedostaje ukusni način dodavanja vlakana i hranjivih tvari u tijelo ujutro.

Zob je cjelovita hrana koja je znanstveno poznata kao Avena sativa. Zob je obično jede za doručak kao zobena kaša, koja je napravljena kuhanjem zobi u vodi ili mlijeku. Zob je prirodno bez glutena, što znači da je izvrstan odabir za one koji ga izbjegavaju ili ne smiju konzumirati. Zobene pahuljice imaju i druge zdravstvene prednosti, a evo samo nekih:

Cijelo zrno

Zobena kaša je od cjelovita zrna, a jesti cjelovite žitarice može smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2. Zobena kaša također sadrži lignans, biljnu supstancu za koju se zna da može spriječiti bolest srca. Dijetetske smjernice preporučuju jesti cjelovite žitarice kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, cjelovite žitarice kao što je zob su izvor željeza, magnezija i vitamina B.

Niži kolesterol

Unošenje zobenih pahuljica može smanjiti kolesterol, osobito vaš LDL, ili "loš" kolesterol. Ako imate dijagnozu visokog kolesterola, razmotrite dodavanje zobenih pahuljica na dnevni meni, pogotovo za doručak.

Smanjenje težine

Zobene pahuljice su izvor vlakana. To znači da kad jedete zob za doručak, dugo ćete se osjećati punim. Hrana za doručak koja je bogata šećerom i masnoćom može učiniti da se osjećate punima kratko vrijeme, ali ćete ubrzo opet biti gladni. Zobene pahuljice pomiješane s voćem za doručak lako mogu zadovoljiti glad do ručka.

Opcije za zobene pahuljice

Ako ste već prije pokušali zobene pahuljice i nisu vam se svidjele, razmislite o mnogim opcijama za posluživanje koje one nude. Kombinacija voća ili orašastih plodova sa zobi dodaju više hranjivih tvari. Začini poput cimeta i muškatnog oraščića daju izvrstan okus zobenim pahuljicama. Ograničite količinu dodanog šećera i dopustite da prirodni okus plodova i začina preuzme glavnu ulogu. Pomiješajte svoje zobene pahuljice s različitim plodovima. A ako vam se ni to ne svidi, budući da su zobene pahuljice tako korisna hrana, pokušajte pronaći drugačiji način da ju jedete svaki dan.

 
  Savjeti - Sve