Ksilitol – brezin šećer

Prirodni zaslađivači u kućanstvu


Željeli biste početi koristiti neki od prirodnih zaslađivača u svome domaćinstvu no izbora je toliko da ni sami niste sigurni koji je najbolji odabir za vas i vaše ukućane? Želite li ih pridobiti bez puno objašnjavanja, pitanja i odgovora jednostavno isprobajte ksilitol – brezin šećer.

Zašto baš brezin šećer:

  1. Ksilitol sadrži 40% manje kalorija
  2. Ksilitol svojom konzumacijom smanjuje oštećenja zubi nastala od šećera za do 80%
  3. Štiti  usnu šupljinu, smanjuje nastanak kamenca
  4. Ksilitol ima glikemijski indeks 7 (rafinirani šećer 70) – pogodan za dijabetičare
  5. Ksilitol povećava energiju
  6. Smanjuje želju za slatkim
  7. Uspješno se bori protiv Kandide i ostalih gljivičnih i bakterijskih oboljenja

Kako izgleda brezin šećer i kakvog je okusa

Ksilitol je bijele boje, izgledom, teksturom i mirisom te okusom je identičan kao bilo koji drugi rafinirani šećer koji koristite u kućanstvu. Želite li zamijeniti šećere koje koristite ovom vrstom šećera počmite ga uvoditi pomalo u vašu prehranu budući da može prilikom privikavanja stvoriti kratkotrajnu dijareju.

Korištenje brezinog šećera

Brezin šećer bijele šećere u kućanstvu zamjenjuje u omjeru 1:1. U pripremi kolača, krema i pekarskih proizvoda ponaša se jednako kao i rafinirani šećeri te je okus identičan kao kada kuhate sa bijelim rafiniranim šećerima. Prilikom pečenja kolača moguće je da će vašim biskvitima trebati nešto više vremena da se ispeku budete li u receptu koristili brezin šećer.

Tijesta sa kvascem

Budući da brezin šećer ne sadrži glukozu već ksilitol nema čime aktivirati gljivice iz kvasca na rast, stoga se brezin šećer ne preporuča prilikom izrade dizanih tijesta kao jedini izvor šećera. Možete koristiti jedan dio rafiniranog jedan dio brezinog šećera kako biste smanjili kalorije ali i uspjeli napraviti tijesto kako ste zamislili.

Pekmezi, džemovi i sokovi

Postoji niz recepata za pripremanje domaćih pripravaka u obliku pekmeza, džemova, sokova te raznih drugih kojima je zbog okusa ali i konzervacije istih potrebno dodati veliku količinu rafiniranog bijelog šećera u kristalima. Želite li obradovati svoje ukućane koji ne smiju konzumirati ove slastice upravo zbog količine šećera koju sadrže pokušajte napraviti pekmez sa brezinim šećerom. Kao što smo rekli, ksilitol mijenja rafinirani šećer u omjeru 1:1 i ponaša se jednako u procesu kuhanja. Vaš pekmez će biti jednako ukusan, ali sa puno manje kalorija i potpuno siguran za dijabetičare.

Brezin šećer treba vrijeme prilagodbe, kroz prvih nekoliko dana moguća je pojava dijareje kao reakcija na promjene u organizmu koje se događaju stoga ga je potrebno uvoditi postepeno.

Ksilitol i kućni ljubimci

Često se kućni ljubimci zaslade nečim što ste vi kuhali no svjetske organizacije upozoravaju kako je ova namirnica izrazito opasna za kućne ljubimce te ukoliko dođu u kontakt s njom treba odmah posjetiti vašeg veterinara ili dežurnu veterinarsku službu.

Želite li isprobati brezin šećer posjetite nas u Priroda&Društvo prodavaonici u Ozaljskoj 71 u Zagrebu ili potražite Natura Organica ksilitol na našem web shopu. Natura Organica artikli visoke su kvalitete i pristupačne cijene.

Imate li još pitanja slobodno se obratite našim iskusnim prodavačima, pošaljite nam upit na Facebook ili mailom i rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja!

 
  Savjeti - Sve