Miso juha – žlica puna probiotika!

Miso juha – žlica puna probiotika!

Miso je slana pasta od fermentirane soje koja je tisućama godina bila ključan sastojak japanske prehrane. Također se može napraviti pomoću nekih drugih zrna kao što su fermentirani ječam, riža ili zob, pomiješana s soli i bakterijom koja se zove koji - što rezultira rasponom miso okusa, boja i upotreba. Miso je jedan od najboljih začina koji možete imati u kuhinji jer je svestran u receptima i pruža neke odlične zdravstvene prednosti.

Poznat u zapadnom svijetu kao glavni sastojak koji se koristi za izradu miso juhe, dugo cijenjena miso pasta tradicionalno je korištena za pomoć u borbi protiv zdravstvenih problema. Njegove koristi uključuju:

Olakšavanje umora
Reguliranje probavnih funkcija
Zaštita od želučanih ulkusa
Smanjenje razine kolesterola i krvnog tlaka
Sprječavanje upale
Smanjenje rizika od bolesti povezanih s faktorima životnog stila, poput karcinoma i bolesti srca

Najveća korist od miso je činjenica da je prepun probiotika. Budući da je miso fermentiran, ispunjen je dobrim, živim probiotičkim kulturama koje imaju mnogo koristi. Možemo gledati na probiotike kao na "dobre bakterije" koje naseljavaju našu crijevnu okolinu i uravnotežuju "loše bakterije" koje dobivamo od hrane slabije kvalitete, toksina u okolišu, kontaminirane vode, onečišćenja i tako dalje.

Probiotici mogu pomoći u povećanju imuniteta - baš kao što toksini ulaze u naš sustav i čine nas bolesnim, probiotički mikroskopski organizmi prebivaju u našem probavnom traktu i zapravo nam daju koristi. Prema studiji iz Istraživačkog instituta za biologiju i medicinu zračenja na Sveučilištu Hiroshima u Japanu, osim što sadrži probiotičke kulture, miso je također veliki izvor brojnih bitnih hranjivih tvari, uključujući vitamine, mikroorganizme, soli, minerale, biljne bjelančevine, ugljikohidrate i masti.

Miso također sadrži i antioksidacijske spojeve i određene antinutriente. Iako normalno čujemo riječ antinutrienti i mislimo na žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke koje nisu pravilno pripremljene i stoga mogu potencijalno smanjiti apsorpciju hranjivih tvari i ometati probavu, neki antinutrienti također mogu biti korisni. Zapravo, još jedan uobičajeni naziv za antinutriente je "fitokemikalije". Poznato je da fitonutrienti imaju svojstva koja pomažu u sprječavanju pojave raka i također mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka, kolesterola, upale i oksidativnog stresa.

Stoga ako želite umanjiti utjecaj faktora koji uzrokuju nastanak raka, kupite miso iz naše trgovine i živite zdrav život!

 
  Savjeti - Sve