Poslastica koja osnažuje organizam
Poslastica koja osnažuje organizam
Još kao djeca smo naučili da su slatkiši nepoželjna namirnica koju bi trebali konzumirati u što manjim količinama. Šteta! Tako ukusno, a tako nezdravo!
No, što kada bi vam netko rekao da postoji slastica koja ne samo da nije štetna, već je i poželjna na svakodnevnom meniu? Ne, nije šala – ona zaista postoji, a ime joj je čokolada!
No, loša vijest je da se ovo ne odnosi na svaku čokoladu, već samo na tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.
Tamna čokolada je slatka delicija koju zaista možete konzumirati svaki dan, bez grižnje savjesti i bez bojazni da ćete narušiti vlastito zdravlje. Naravno, umjerenost je poželjna u svemu pa tako i u konzumaciji ove namirnice. Dakle, unatoč njezinim zdravstvenim koristima, nije preporučljivo pojesti cijelu čokoladu jer svega nekoliko kockica će osigurati organizmu zavidnu dozu važnih nutrijenata, a istovremeno razveseliti i zadovoljiti nepce.
U nastavku pročitajte koje su sve zdravstvene koristi skriva u sebi ova ukusna, slatka i svima omiljena namirnica:
Ublažava depresiju – tamna čokolada pospješuje izlučivanje serotonina i endorfina, hormona zaduženih za osjećaj sreće i zadovoljstva. Već nekoliko kockica čokolade ublažit će depresiju, nemir i razdražljivost te doprinijeti osjećaju sreće, opuštenosti i ugode.
Čuva zdravlje srca – čokolada bogata kakaom čuva zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Studije su pokazale da samo nekoliko kockica tamne čokolade dnevno doprinose boljoj cirkulaciji, sniženju krvnog tlaka te smanjenju lošeg, a povećanju dobrog kolesterola.
Pomaže u regulaciji šećera - tamnu čokoladu odlikuje nizak glikemijski indeks, što znači da se nakon njezine konzumacije razine šećera neće oteti kontroli. Osim toga, ova namirnica sadrži flavonoide koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Zahvaljujući tome i dijabetičari si mogu priuštiti povremene slatke užitke, bez bojazni za zdravlje.
Osigurava pregršt nutrijenata – kakao, a time i tamna čokolada obiluju važnim nutrijentima koji višestruko koriste ljudskom organizmu. Unutar ovog tamnog praha sakriveni su brojni antioksidansi, vitamini i minerali. Samo za primjer, tamna čokolada sadrži jednake količine minerala željeza kao i špinat, povrće koje je na glasu kao jedan od najboljih izvora željeza. Osim željeza tu je i visok udio magnezija, kalija, cinka, fosfora, mangana, bakra te vitamina K.
Doprinosi ljepoti kože – čokolada bogata kakaom štiti kožu od štetnog djelovanja UV-zraka, hidratizira kožu, pospješuje izjednačavanje tena, prevenira preranu pojavu bora i staračkih pjega. Svakodnevnom konumacijom nekoliko kockica tamne čokolade možete uvelike doprinijeti svježijem, mladenačkom izgledu kože.
Široku paletu zdravih tamnih bio čokolada za jelo kao i čokolada za kuhanje bogatih kakaom možete pronaći u web shopu Priroda i društvo ili na adresi Ozaljska 71, Zagreb.
Zasladite dan sebi i svojim najmilijima, razmazite vaša nepca, razveselite dječicu ili voljenu osobu ovom zdravom poslasticom, a sve to bez grižnje savjesti i štetnih posljedica na zdravlje.
kakao prah kao lijek trgovine zdrave hrane u zagrebu čokolada s brezinim šećerom čokolada s ksilitolom čokolada s stevijom web shop zdrave hrane čokolada za dijabetičare zdrava hrana