Ljekovita svojstva koprive

Ljekovita svojstva koprive

Kopriva je svima nam dobro poznata biljka koju je vrlo teško iskorijeniti zbog čega ju mnogi smatraju dosadnim i tvrdoglavim korovom. No, njezina ljekovita svojstva su toliko moćna da bi ju zapravo trebali njegovati i uzgajati oko svojih okućnica, a nikako čupati i iskorjenjivati.

Zdravstvene dobrobiti koprive poznate su već tisućama godina i kroz povijest je korištena za liječenje širokog spektar tegoba. Lišće ove biljke primjenjuje se u kulinarske svrhe, a za liječenje se koriste svi njezini dijelovi – list, stabljika, korijen i sjemenke. Najpoznatija primjena koprive je u obliku čaja, ali od nje se pripremaju i ukusna jela, sokovi, sirupi, tinkture, ulja itd.
U kojem god obliku koristili ovu biljku, ona će vam pružiti mnoštvo dobrobiti i osigurati dobro zdravlje tijekom cijele godine.

Čaj od koprive kao i tinktura od koprive su pravi prijatelji zdravlja i ljepote. Pomažu kod glavobolje, oslabljene energije, umora i iscrpljenosti, kod oslabljenog imuniteta, peludne groznice i ostalih vrsta alergija. Ovi proizvodi doprinose zdravlju jetre, žuči, slezene, želuca i crijeva te dišnih puteva. Pomažu i u detoksikaciji organizma, razbuđivanju "uspavane" probave, pročišćavanju urinarnog trakta. Preparati od koprive liječe anemiju, reumatske bolesti, bubrežna oboljenja, bolesti prostate, povišene razine šećera u krvi i visoki tlak. Također, ublažavaju bolove i grčeve u mišićima kao i menstrualne grčeve. Korisni su i oboljelima od osteoporoze, ateroskleroze, multiple skleroze te Alzheimerove bolesti.

Kopriva doprinosi i ljepoti tijela, a osobito je preporučljiva za održavanje zdravlja kose i kože. Jača korijen kose, sprječava njezino opadanje i otklanja perut. Pomaže kod kožnih tegoba poput neujednačenog tena, kožnih mrlja, sunčanih i staračkih pjega, ekcema, akni, lišajeva, herpesa itd.

Ova pomalo neugledna biljka može poslužiti i u pripremi zdravih kulinarskih delicija jer sadrži niz vrijednih nutrijenata od kojih se posebno ističu minerali željezo, kalij, fosfor i kalcij te vitamini A, B2, C i K. Sadrži i bjelančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide te pantotensku, mravlju, octenu i silicijsku kiselinu. U kulinarstvu se najčešće koristi kao zamjena za špinat, ali domaćice od nje pripremaju i razne ukusne i hranjive obroke poput variva, juha, kaša, rižota, tjestenine, nadjeva za pite itd.

Ako se ubrajate u one sretnike kojima je priroda na dohvat ruke, tada svakako sami uberite koprivu, no, obavezno birajte onu koja raste u čistoj prirodi, daleko od prometnica i ostalih onečišćenja. Ako pak niste u prilici vlastitom rukom ubrati ovu korisnu biljku, tada ju nabavite u  trgovini zdrave hrane. Zdravstveno sigurne proizvode od koprive možete kupiti u našem web shopu Priroda i društvo ili u našoj trgovini na adresi Ozaljska 71, Zagreb.

Iskoristite vrijednosti ove višestruko korisne, a lako dostupne biljke -  prevenirajte bolesti, ublažite postojeće tegobe te osnažite cijeli organizam!

 
  Savjeti - Sve