Slatko i zdravo : Kockica čokolade dnevno, dobra je za zdravlje!

Jeste li znali da je zrno kakaovca bilo platežno sredstvo kod drevnih Maja, te je kakao napitak bio jedan od darova bogovima i tekućina koja se pila u najvišim svečanostima u starim civilizacijama.

Zanimljivo je kako su Asteci ispijali toplu kakaovu tekućinu iz zlatnih pehara te je povijesno zabilježeno kako je visoki astečki vladar Montezuma konkvistadoru Cortesu prilikom osvajanja Južne Amerike ponudio istu prilikom upoznavanja. Asteci su čokoladi dodavali začine poput vanilije i čilija dok je tek njenim putovanjem u Europu postala slatkiš nalik na onaj koji danas poznajemo.

Jeste li znali da je prva čokolada kakvu mi danas konzumiramo stvorena 1879. godine u Švicarskoj i došla je iz tvornice Lindt, od njenog glavnog pokretača Rudolfa Lindta.

Čokolada je namirnica koju svatko od nas poznaje, a rijetki su oni koji joj mogu odoljeti i gledati ju kako samo stoji na polici, zar ne?

Čokolada se dobiva od drveta kakaovca, odnosno kakaa koji je njen glavni sastojak. Kakaova masa miješa se sa određenom dozom šećera te raznim drugim primjesama čijim dodavanjem dobivamo raznorazne varijacije i vrste čokolada koje možemo pronaći na tržištu.

Čokolada u tijelu pokreće hormonske reakcije istovjetne onima koje se događaju kada smo zaljubljeni te se otpuštaju velike količine serotonina, hormona nazvanog sreća koji nam podiže raspoloženje, diže energiju i smanjuje količinu stresa pod kojom se organizam nalazi.

Željeli biste si povremeno priuštiti ovaj slatki užitak no niste sigurni kako se uklapa u vaš režim prehrane?

Posegnete li za čokoladom u bio prodavaonici sigurno nećete pogriješiti.  Široka paleta proizvoda vam nudi čokolade od rižinog mlijeka, čokolade koje su zaslađene stevijom, organske čokolade ili čokolade sa visokim udjelom tamnog kakaa.

Čokolade sa visokim udjelom tamnog kakaa najbolji su odabir ukoliko želite nešto slatko no ne želite preokrenuti balans u kojem se trenutno nalazite.

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa jer sadrži veću količinu kakaa. Manje kalorija u njenom sastavu znači veću zasitnost, osim toga bogata je vlaknima koja poboljšavaju probavu te njena svojstva pomažu stvaranju osjećaja sitosti u organizmu što pogoduje osobama koje žele izgubiti na težini.

Tamna čokolada štiti srce, nekoliko kockica čokoladne dnevno smanjuje krvni tlak, sprječava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Čokoladom protiv depresije, osim serotonina sadrži i endorfin koji stvara osjećaj zadovoljstva te je poznati afrodizijak. Antioksidansi koje sadrži štite organizam od raznih bolesti te od prijevremenog starenja i stvaranja bora.

Tamna čokolada ima niski glikemijski indeks što znači da ne podiže razinu šećera u krvi, te sadrži flavonide koji poboljšavaju percipiranje inzulina i glukoze u tjelesnim stanicama.

Čokolada sadrži i minerale, bakar, magnezij, kalcij i željezo samo su neki od njih!

Kockica čokolade dnevno, dobra je za zdravlje!

 

Vezani proizvodi:

  Savjeti - Sve