Tofu na meniju

Tofu je jedna od najpoznatijih namirnica te najkorištenijih u prehrani vegetarijanaca i vegana. Tofu je jedan od glavnih izvora bjelančevina koje su biljnog podrijetla.

Tofu je lagano probavljiva namirnica, prilikom izrade tofua odstranjena su vlakna i ugljikohidrati koji su topivi u vodi. Kalorijska vrijednost je niska, sadrži jedan gram ugljikohidrata i petnaest grama bjelančevina na sto grama proizvoda te svega 130 kalorija.

Recept za tofu:

dvije litre sojinog mlijeka bez arome
jedan decilitar alkoholnog octa
jedan decilitar vode

Priprema tofua:

Sojino mlijeko potrebno je zagrijati, ali ne da zavrije te toplom mlijeku dodati ocat i toplu vodu. Tekućinu je potrebno maknuti sa izvora topline i pustiti ju da se počme stezati. Kada se formirala smjesa potrebno je preko posude u kojoj se tofu nalazi staviti veliku gazu te kroz nju ostaviti sir da se cijedi do šest sati. Nakon što se tofu iscjedio stavite ga u posudu u kojoj će vam stajati u hladnjaku te ga prelijte vodom. Tofu koji konzumirate potrebno je preliti vodom kako bi bio potopljen te vodu u posudi mijenjati svaka dva dana kako bi ostao svjež.

Nedostatak okusa i začina kod sojinog sira zapravo je njegova prednost budući da vam je on ''prazno platno'' koje možete aromatizirati ili  marinirati sa bilo kojim začinom i dodati svakom umaku i on će poprimiti okuse i mirise i postati savršen dodatak svakom jelu.

Tofu sadrži vitamine, proteine i kalcij te fitoestrogene koji u tijelu djeluju kao estrogen, time je tofu idealan dodatak prehrani kod osoba koje su ušle u menopauzu.

Ova namirnica snižava kolesterol u organizmu te pomaže tijelu u smanjenju mogućnosti pojave visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti kao i problema sa prostatom kod muškaraca.

Posjetite nas u Ozaljskoj 71 u Zagrebu te potražite naš kutak sa tofuom i sigurni smo da ćete pronaći nešto što još niste probali!

 
  Savjeti - Sve