Zašto i kako jesti bučine koštice?
Bučine koštice su jedan od onih sastojaka koje često zanemarujemo, a koji su zapravo prepuni hranjivih tvari. Ove koštice mogu se naći u gotovo svakoj vrsti buče, a osim što su ukusne, imaju i brojne prednosti za naše zdravlje.
Kao prvo, bučine koštice su bogate kalcijem, što ih čini izvrsnim izvorom ovog minerala. Kalcij je važan za zdravlje kostiju i zubi, a također igra ključnu ulogu u radu srca i mišića. Osim toga, bučine koštice su bogate i cinkom, mineralom koji ima važnu ulogu u imunološkom sustavu i pomaže u održavanju zdrave kože.
No, kako ih najbolje konzumirati? Postoji nekoliko načina na koje možemo uključiti bučine koštice u svoju prehranu. Možemo ih dodati u svježe salate, smoothije ili vruće žitarice. Također, možemo ih samostalno grickati kao zdravu alternativu čipsu ili drugim grickalicama. Važno je napomenuti da je preporučena dnevna doza bučinih koštica oko 30 grama, što je otprilike jedna šaka.
Zašto Jesti Bučine Koštice
Bučine koštice su izvrstan izvor hranjivih tvari koje su važne za naše zdravlje. One su bogate proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ih čini idealnom namirnicom za svakodnevnu prehranu.
Jedenjem bučinih koštica možemo poboljšati zdravlje srca. One su bogate nezasićenim masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju razine LDL kolesterola u krvi. Također, bučine koštice sadrže magnezij koji je važan za zdravlje srca.
Jedenjem bučinih koštica možemo povećati razinu serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter koji igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, spavanja i apetita. Niska razina serotonina povezana je s depresijom i anksioznošću.
Bučine koštice su također važne za zdravlje kostiju. One su bogate mineralima poput kalcija, magnezija i fosfora koji su važni za održavanje zdravih kostiju. Redovitim konzumiranjem bučinih koštica možemo smanjiti rizik od osteoporoze.
Bučine koštice također mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. One su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju upalu i oštećenje stanica. To ih čini korisnim za osobe koje pate od artritisa ili drugih upalnih bolesti.
Jedenjem bučinih koštica možemo također pomoći u regulaciji razine šećera u krvi. One su bogate vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok. To ih čini idealnom namirnicom za osobe koje pate od dijabetesa ili koje žele smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
Konačno, bučine koštice mogu pomoći u smanjenju rizika od pretilosti. One su bogate proteinima i vlaknima koji pomažu u održavanju osjećaja sitosti. To ih čini idealnom namirnicom za osobe koje žele smanjiti unos kalorija i održati zdravu tjelesnu težinu.
Hranjive Vrijednosti Bučinih Koštica
Bučine koštice su bogate hranjivim tvarima i imaju puno zdravstvenih prednosti. U nastavku ćemo detaljno opisati hranjive vrijednosti bučinih koštica.
Vitamini i Minerali
Bučine koštice su bogate mineralima poput magnezija, željeza, kalija, fosfora, mangana i bakra. Također sadrže vitamine poput vitamina K i E. Magnezij je važan mineral koji pomaže u održavanju zdravlja srca, živčanog sustava i mišića. Željezo je ključan za proizvodnju crvenih krvnih stanica, a kalij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. Fosfor je važan za zdravlje kostiju i zuba, a mangan i bakar su važni za proizvodnju kolagena i održavanje zdravlja kože.
Proteini, Masti i Vlakna
Bučine koštice su bogate proteinima, mastima i vlaknima. Proteini su važni za rast i obnovu stanica u tijelu, a vlakna pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Masti su važne za zdravlje srca i mozga. Bučine koštice sadrže zdrave masti poput mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.
U nastavku je tablica koja prikazuje hranjive vrijednosti bučinih koštica na 100 grama:
Nutrijent | Količina |
---|---|
Kalorije | 574 kcal |
Masti | 49 g |
Ugljikohidrati | 15 g |
Proteini | 30 g |
Vlakna | 6 g |
Magnezij | 592 mg |
Željezo | 15 mg |
Kalij | 919 mg |
Fosfor | 1233 mg |
Mangan | 4,5 mg |
Bakar | 1,8 mg |
Cink | 7,5 mg |
Vitamin K | 16,4 µg |
Kao što vidite, bučine koštice su bogate hranjivim tvarima i mogu biti odličan dodatak zdravoj prehrani. Međutim, važno je imati na umu da su i vrlo kalorične te da ih treba konzumirati umjereno.
Kako Jesti Bučine Koštice
Bučine koštice su sjajan dodatak prehrani zbog svojih hranjivih sastojaka i zdravstvenih prednosti. U ovom dijelu, objasnit ćemo nekoliko načina kako možemo jesti bučine koštice.
Kao Grickalice
Bučine koštice su izvrsne kao zdravi međuobrok. Možemo ih jesti sirove ili pečene. Ako ih pečemo, preporučuje se da ih pečemo u pećnici na 160 stupnjeva Celzijusa 15-20 minuta. Začinite ih solju i paprom po želji.
U Salatama
Bučine koštice mogu se koristiti kao dodatak salatama. Dodajte ih na miješane zelene salate ili na salate od povrća. Također, možete ih dodati u salate od mesa ili u salate s američkom salatom.
U Kruhu i Pecivu
Bučine koštice mogu se dodati u kruh i pecivo kako bi se poboljšao okus i tekstura. Možemo ih dodati u tijesto za kruh ili pecivo, ili ih posuti po vrhu prije pečenja.
Kao Začin
Bučine koštice mogu se koristiti kao začin u raznim jelima. Možemo ih dodati u curry, juhe, umake i variva kako bi se poboljšao okus i hranjiva vrijednost jela. Također, možemo ih koristiti kao začin u grickalicama od badema, oraha ili kao posip po pizzi. Bučino ulje također se može koristiti kao začin u jelima.
Kao što vidite, postoji mnogo načina kako možemo jesti bučine koštice. Dodajte ih u svoju prehranu kako biste poboljšali svoje zdravlje i okus svojih jela.
Bučine Koštice u Kuhinji
Bučine koštice su izvrstan izvor hranjivih tvari i mogu se koristiti na mnogo načina u kuhinji. U ovom dijelu članka, saznat ćete kako pripremiti bučine koštice te nekoliko recepata s bučinim košticama.
Priprema Bučinih Koštica
Prije nego što počnete koristiti bučine koštice u kuhinji, važno je pravilno ih pripremiti. Prvo, izvadite koštice iz bundeve. Najlakše ih je izvaditi žlicom. Nakon toga, isperite ih pod hladnom vodom kako biste skinuli ostatke mesa. Osušite ih - najbolje u čistoj kuhinjskoj krpi ili na zraku (nipošto ne rabite papirnate ručnike jer će se komadići lijepiti za koštice).
Jednom kada su koštice osušene, možete ih koristiti na mnogo načina. Možete ih jesti sirove, dodati u salate, peći u pećnici ili ih koristiti kao dodatak raznim jelima.
Recepti s Bučinim Košticama
Evo nekoliko recepata koji uključuju bučine koštice:
Salata s Bučinim Košticama
Sastojci:
- 2 šalice miješane zelene salate
- 1/2 šalice bučinih koštica
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Pospite bučine koštice na miješanu zelenu salatu.
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar.
- Prelijte preko salate i poslužite.
Bučine Koštice s Češnjakom
Sastojci:
- 2 šalice bučinih koštica
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1/4 šalice svježeg peršina, sitno nasjeckanog
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- U zdjeli pomiješajte bučine koštice, češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol i papar.
- Stavite na papir za pečenje i pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok ne postanu hrskave.
- Poslužite kao zdravu grickalicu.
Bučine koštice su zdrava i ukusna namirnica koja se može koristiti u mnogim receptima. Također, bučino ulje je esencija koja se dobiva iz koštica bundeve i može se koristiti u mnogim jelima. Cijena bučinih koštica i bučinog ulja varira ovisno o proizvođaču i prodavaču. U novostima se često spominju zdravstvene prednosti bučinih sjemenki, koje su također sjemenke bundeve.
Zaključak
U ovom članku smo se bavili pitanjem zašto i kako jesti bučine koštice. Vidjeli smo da su bučine koštice bogate proteinima, vlaknima, mineralima i vitaminima, te da mogu imati pozitivan učinak na zdravlje. Preporučujemo da ih uvrstite u svoju prehranu na sljedeće načine:
- Dodajte bučine koštice na svježe povrće ili miješane zelene salate.
- Skuhajte buču s košticama, svježim češnjakom, peršinom i začinima te pomiješajte s maslinovim uljem i limunovim sokom za ukusnu salatu.
- Dodajte sjeckane bučine koštice na svoje omiljene vruće ili hladne žitarice.
- Koristite ih kao grickalice.
Važno je napomenuti da bučine koštice sadrže triptofan, aminokiselinu koja se koristi u proizvodnji serotonina - hormona sreće. Međutim, količina triptofana u bučinim košticama nije dovoljna da bi imale značajan učinak na raspoloženje. Stoga, ne treba se oslanjati samo na bučine koštice kao izvor triptofana.
Ukratko, bučine koštice su vrijedan dodatak prehrani zbog svojih nutritivnih svojstava. Stoga, preporučujemo da ih uvrstite u svoju prehranu na gore navedene načine.
Često postavljana pitanja
Koliko bučinih sjemenki treba jesti dnevno?
Preporučena dnevna količina bučinih sjemenki je oko 30 grama, što je otprilike 1 unca. U toj količini sjemenki ima 163 kalorije, 14 grama masti, 4,2 grama ugljikohidrata i 8,5 grama proteina. Stoga, umjerena konzumacija bučinih sjemenki može imati pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.
Kako najbolje konzumirati bučine sjemenke?
Bučine sjemenke mogu se konzumirati sirove, pržene ili pečene. Također se mogu dodati u salate, juhe, umake ili smoothieje za dodatni okus i hranjive tvari. Važno je napomenuti da se sjemenke ne bi trebale pržiti u ulju, jer to može smanjiti njihove hranjive vrijednosti.
Kako očistiti bučine sjemenke prije konzumacije?
Prije konzumacije, bučine sjemenke treba očistiti od pulpe i vlakana. Najbolji način za to je da sjemenke stavite u zdjelu vode i ostavite ih da se natope oko 10 minuta. Nakon toga, sjemenke treba isprati i osušiti.
Da li bučine sjemenke mogu pomoći pri mršavljenju?
Bučine sjemenke su bogate proteinima i vlaknima, što može pomoći u održavanju osjećaja sitosti i smanjenju prejedanja. Međutim, važno je napomenuti da same po sebi neće uzrokovati gubitak kilograma. Potrebno je kombinirati umjerenu konzumaciju bučinih sjemenki s uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.
Koja je cijena bučinih sjemenki?
Cijena bučinih sjemenki može varirati ovisno o prodavaču i količini koju kupujete. U prosjeku, cijena pakiranja od 250 grama kreće se oko 5€.
Bučine koštice već su dugo cijenjene kao izvor mineralnog cinka, a Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje njihovu konzumaciju kao dobar način za dobivanje ove hranjive tvari. Ako želite maksimalno povećati količinu cinka koju ćete dobiti od bučinih koštica, preporučujemo da razmotrite kupnju neoguljenih koštica. Iako su nedavne studije pokazale da postoji malo cinka u samoj školjci (ljuska se naziva i sjemenskim kaputom ili ljuskama), postoji vrlo tanki sloj neposredno ispod ljuske zove endospermna omotnica gdje je cink posebno koncentriran.
Iako bučine koštice nisu vrlo bogati izvor vitamina E u obliku alfa-tokoferola, nedavne su studije pokazale da bučine koštice pružaju vitamin E u širokoj raznolikosti oblika. Iz bilo koje fiksne količine vitamina, vjerojatno ćemo dobiti više zdravstvenih prednosti kada smo dobili taj vitamin u svim svojim različitim oblicima. U slučaju bučinih koštica, vitamin E se nalazi u svim sljedećim oblicima: alfa-tokoferol, gama-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokomonoenol i gama-tokomonoenol. Ova posljednja dva oblika tek su nedavno otkrivena u bučinim košticama, a njihova zdravstvena korist, uključujući antioksidativne prednosti, tema su trenutnog interesa za istraživanje vitamina E, budući da njihova biodostupnost može biti veća od nekih drugih oblika vitamina E.
Dakle, bučine koštice može nam donijeti više zdravstvenih prednosti od onih koje bismo obično očekivali zbog različitih oblika vitamina E pronađenih u ovoj hrani.
Kako odabrati i pohraniti
Koštice buča su općenito dostupne u pakiranim vrećicama, kao i u rinfuzi. Bilo da kupujete bučine koštice u rasutom stanju ili u pakiranom spremniku, provjerite da nema dokaza vlage ili oštećenja od insekata. Preporučujemo kupovinu naših certificiranih organskih bučinih koštica. Nakon kupnje, možete ih jesti ili pripremati na različite načine. Kupnjom organskih koštica izbjeći ćete nepotrebnu izloženost mogućim zagađivačima. Bučine koštice treba pohraniti u hermetičan spremnik u hladnjaku. Iako mogu ostati jestive nekoliko mjeseci, čini se da gube svoju optimalnu svježinu nakon otprilike jedan do dva mjeseca.
Nekoliko brzih ideja za posluživanje
Dodajte bučine koštice na svježe povrće.
Pospite bučine koštice na miješane zelene salate.
Skuhajte buču s košticama te svježim češnjakom, peršinom i začinima. Pomiješajte s maslinovim uljem i limunovim sokom za ukusnu salatu.
Dodajte sjeckane bučine koštice na svoje omiljene vruće ili hladne žitarice.
Dodajte bučine koštice na svoj kolač od žitarice.
Sljedeći put kada napravite hamburgere, bilo da se radi o povrću ili mesu, dodajte malo bučinih koštica.
Upecite bučine koštice u peciva i kruh.