Zdrava ulja za kuhanje

Poznato je da postoji mnogo različitih vrsta ulja za kuhanje koja su ujedno vrlo zdrava. Problem nastaje kada nemamo odgovor na pitanje ostaju li ta ulja zdrava čak i nakon kuhanja s njima. Važno je obratiti pozornost na oksidaciju ulja. Prilikom kuhanja na visokim temperaturama, potrebno je koristiti ulja koja ne oksidiraju te nisu lako kvarljiva. Ovaj će članak obraditi ulja za kuhanje koja će najbolje pridonijeti vašoj zdravoj prehrani.

Najbolji izbor ulja za zdravu prehranu je svakako kokosovo ulje. Posebno je pogodno za kuhanje pri visokim temperaturama jer je preko 90% masnih kiselina u kokosovom ulju zasićeno što ga čini otpornim na toplinu. Iz tog je razloga ovo ulje polu-kruto, a može trajati mjesecima i godinama bez da se pokvari. Naravno, kokosovo ulje najviše se koristi zbog korisnosti za zdravlje, naime, ono sadrži kiselinu koja poboljšava kolesterol te služi za ubijanje bakterija u organizmu. Za razliku od ostalih masti, kokosovo ulje daje osjećaj zasićenosti te je zato pogodno za držanje dijete. Kako bi imali što više koristi od ove zdrave namirnice preporučuje se korištenje djevičanskog kokosovog ulja.

Maslac je drugo vrlo korisno ulje za kuhanje tj. Pečenje. Iako mu je reputacija ugrožena zbog velikog udjela zasićenih masti koje se u njemu javljaju, nema razloga ne koristiti ga kao ulje za pripremu zdrave hrane. Naravno, ovdje se misli na čisti maslac; margarin je taj koji ne treba koristiti ukoliko vam je cilj zdrava prehrana. Pravi je maslac vrlo dobar za zdravlje i prehranu te ima vrlo visoke nutricionističke vrijednosti. Unatoč svim pozitivnim aspektima kuhanja i pečenja na maslacu mora se pripaziti na činjenicu da maslac sadrži malu količinu šećera i proteina te stoga zagara prilikom izloženosti vrlo visokim temperaturama.

Maslinovo ulje dobro je poznata namirnica koja je iznimno korisna za rad srca te je ključni sastojak mediteranske kuhinje. Prednost ove namirnice je njezina dostupnost, a dobra maslinova ulja mogu se pronaći za vrlo pristojne cijene. Maslinovo ulje utječe na rast „dobrog“ kolesterola te smanjuje količinu oksidiranog LDL kolesterola u krvi. Ovo je ulje također iznimno otporno na toplinu tako da je pogodno za pripremanje hrane na vrlo visokim temperaturama. Kao i sa kokosovim uljem, preporuča se korištenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja jer sadrži putno više nutrijenata i antioksidansa nego rafinirano maslinovo ulje.

Kao zadnje potrebno je spomenuti životinjsku mast kao odličnu opciju za kuhanje i pečenje. Iako je svinjska mast gotovo isključivo asocirana s nezdravom hranom, količina hranjivih tvari u njoj ovisi o prehrani životinje od koje ona potječe. Kada se nabavlja životinjska mast treba pripaziti na prehranu životinje; najbolje je koristiti mast životinja koje se prirodno hrane travom ili na pašnjacima jer takva mast sadrži više zasićenih masti. Pozitivna je i dostupnost ovog proizvoda koji se može kupiti u gotovo svim trgovinama, a i mnogo se ljudi odlučuje na čuvanje masti koja ostaje od pečenja mesa kao odličnu opciju ulja za kuhanje i pečenje.

Prilikom biranja ulja za kuhanje i pečenje potrebno je obratiti pozornost na njihovu izdržljivost na visokim temperaturama. Kao odlična ulja za kuhanje i pečenje izdvajaju se kokosovo ulje koje je dugotrajno i izdržljivo na visokim temperaturama, maslac koji se nikako ne bi trebao mijenjati za margarin, maslinovo ulje koje je iznimno izdržljivo i dostupno, te životinjska mast koja se pokazala kao iznimno korisna za kuhanje i pečenje unatoč tabuu koji ju često okružuje. Za isključivo zdravu prehranu preporuča se najviše kokosovo i maslinovo ulje uz opasku da i ostala navedena ulja imaju dokazane pozitivne učinke po zdravlje.

 
  Savjeti - Sve