Raž
Za razliku od drugih žitarica čije porijeklo seže do prethistorijskih vremena za raž se vjeruje da se počeo uzgajati tek oko 400 godina prije Krista. Prvo se uzgajao u Njemačkoj, ali ne kao dio prehrane, nego kao divlja vrsta koja je slučajno rasla u poljima pšenice.
Što se tiče koristi raži za organizam i tijelo, budući da je raž bogata vlaknima često se koristi za gubljenje masti i tjelesne težine. Ujedno, zbog istih tih vlakana konzumiranje raži pomaže u prevenciji bubrežnog kamenca. Kao izvor magnezija, ova se žitarica koristi za prevenciju dijabetesa tipa 2 i sprječavanje razvitka mnogih srčanih bolesti.
Poveznice:
raž raž priprema raž recepti raž kao lijek raž prodaja prirodno je dobro zdravlje je važno zdravlje na prvom mjestu priroda i društvo ozaljska 71 priroda i društvo trešnjevka priroda i društvo biotrgovina
raž raž priprema raž recepti raž kao lijek raž prodaja prirodno je dobro zdravlje je važno zdravlje na prvom mjestu priroda i društvo ozaljska 71 priroda i društvo trešnjevka priroda i društvo biotrgovina