PIKANTNA PAELLA {BEZ GLUTENA}
03 Velj.

PIKANTNA PAELLA {BEZ GLUTENA}

Ovo je jako jednostavan paella recept za jelo puno korisnih vlakana sa dodatnom pikantnom notom!  Ovo je jedna od najidealnijih bezglutenskih večera! Tako jednostavna, a tako šik i neobična kombinacija!

Paella je jedno od meni najdražih španjolskih jela. U originalu je svakako izvrsna, ali s obzirom na moju prehranu i prehranu moje obitelji ja ovom jelu moram dati neku osobnu notu koja uključuje moje vlastite "supernamirnice".

Tako na primjer moja verzija paelle mora biti pikantnija nego originalna iz jednostavnog razloga: volim ljutkasto i znam da je lagano pikantna hrana zdrava i pomaže probavi!

RECEPT ZA PIKANTNU PAELLU BEZ GLUTENA

Vrijeme pripreme: 10 min

Vrijeme kuhanja: 20 min

Ukupno vrijeme: 30 min

Posluživanja: 2

SASTOJCI:

1-2 žlice maslinovog ulja

1/2 šalice crvenog luka, sitno isjeckanog

2 žlice mljevenog češnjaka

1 šalica kvalitetne bijele riže dugog zrna

1 i 1/2 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca (ovo uvijek imam pripremljeno unaprijed pa jednostavno izvadim iz zamrzivača)

1/2 šalica svježe ili konzervirane rajčice, narezane na kockice

1/4 žličice kumina (koji daje pikantniju notu)

1/4 čajne žličice mljevenih čili papričica ili kajenskog papra (za još pikantniju notu)

1/2 šalice isjeckanih tikvica iz organskog uzgoja

1/3 šalice sjeckane slanine ili nemasne svinjetine (po izboru)

1 šalica kuhanog lososa (isjeckanog, ali ne presitno)

1 čaša krupnog crnog graha, idealnog za paellu

sok od limuna za kiselost

Izborno - u jelo možete umiješati i sjeckani korijandar

Izborno - preljev  od avokada  i ili pečena crvena paprika izvrsno pristaju kao dodatak ovom jelu i daju mu pikantnu notu

 

UPUTSTVA:

Najprije skuhajte rižu dugog zrna u temeljcu koji ste ranije pripremili. Uzmite kvalitetniju rižu jer je dobra riža baza ovog poznatog jela.

Nakon što je riža spremna, dodajte joj rajčicu, češnjak, 1 žlicu maslinovog ulja, kumin i malo soli.

U drugoj većoj tavi sotirajte svoje zdrave tikvice i luk s češnjakom, 1 žlicom maslinovog ulja, kajenskim paprom i mrvicom morske soli. Pred kraj dodajte kuhani losos, svinjetinu i ocijeđeni grah koji ste ranije skuhali (možete koristiti i grah iz konzerve).

Dodajte malo soka od limuna povrh svega i promiješajte u tavi dok smjesa ne postane vruća. Lagano pirjajte na vatri dok svi sastojci ne budu potpuno kuhani.

Prvo na tanjur stavite rižu, a zatim prelijte smjesom od lososa i  graha...dodajte korijandar i čili papričice. Ako imate avokado, on će također biti idealan ukras za ovakvo jelo!

 
  Recepti - Sve